Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PANELE drewniane, deska barlinecka - producenci, układanie, wzory, realizacje, opinie

Turner

Recommended Posts

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

my również postawiliśmy na jakość i zamiast paneli położyliśmy Deskę z Barlinka i ... po miesiącu juz ja zareklamowaliśmy!!! :evil: . Przy myciu mopem przy większym nacisku zrobiła się dziura :o . Poza tym powstają odpryski na krawędziach. Rzeczoznawca stwierdził, że w miejscu gdzie powsała dziura nie było drewna tylko szpachla :o . Dostaliśmy rekompensatę z Barlinka. Nigdy więcej nie kupię nic z tej firmy.

Witam!

Jestem na forum po raz pierwszy więc wszystkich pozdrawiam i błagam o pomoc a raczej radę!

Nie wiem na co się zdecydować na parkiet czy deskę barlinecką a może na glazurę? Chodzi o podłogę w aneksie kuchennym. Nie wiem czy w części kuchennej zrobić płytki i zrobić nimi przejście przez salon do przedpokoju,a w części pokoju położyć parkiet lub deskę, czy na całości położyć płytki?????

Podobno jak są same płytki to jest zimna podłoga!!!

No i dylemat czy barlinek czy parkiet???

Napewno nie zwykłe panele bo teraz mam i nie jestem zadowolona.

Błagam o radę bo już niedługo muszę zgłosić jakie mają zrobić wylewki,tzn. pod co!

Witam!

Błagam o radę bo już niedługo muszę zgłosić jakie mają zrobić wylewki,tzn. pod co!

Witam!

Ja mam w jadalni, kuchni i salonie plytki. Zlozylo sie na to kilka czynnikow:

1.W kuchni zawsze cos sie rozleje, opryska, tluszcz itp. dlatego plytki

2. Czesto cos w kuchni spada, plytki zdecydowanie twardsze.

2. Jadalnia i salon - wejscie z domu mam do jadalni a z ogordu do salonu. Biorac pod uwage piasek zdecydowanie wybralem plytki.

Rzadko chodze po domu boso wiec mi nie przeszkadza ze plytki sa chlodniejsze. Nie mam podlogowki, jesli chcesz miec cieplutko zrob podlogowke i plytki :)

Deske Barlinecka mam na calym poddaszu, wiadomo chodza tam tylko domownicy i to w kapciach wiec tak latwo sie nie zniszczy, nie zarysuje itp.

Pozdrawiam

Odradzam deskę barlinecką.

Cokolwiek na nią nie spadnie zostawia dziurę. Szczególnie nie polecam przy małych dzieciach. Dużo lepiej "sprawuje" się podłoga ze zwykłych paneli. Radzę, dobrze się zastanów zanim wymienisz parkiet na deskę barlinecką.

Popieram,

U nas w desce porobiły się wgłębienia od krzesełka obrotowego i fotelika dla dziecka (bo tez na kółkach).

W domu będzie pewnie parkiet, nie taki z górnej półki, ale można kupić II klasę za 35zł/m2, a wygląd i trwałość sprawdzone.

No dobrze ale jaki rodzaj drewna macie na tych podłogach. Jest przeciez róznica w twardości pomiędzy np. czereśnią a jatobą. Czereśnia jest bardzo miękka i nie dziwiłabym się gdyby w niej powstały zarysowania czy wgłębienia od kółek krzesełkowych.

Więc piszcie jakie drewno odradzacie z barlinka a nie ogolnie barlinek.

Tak na marginesie - zastanawialismy sie tez nad barlinkiem ale zaden kolor od nich nam nie odpowiada :-?

Chcielibysmy jakis posredni pomiedzy merbau a czeresnia :lol: Nie za ciemny nie za jasny. DO tego niektore drzewa zmieniaja kolor po jakims czasie :-?

A ja ostatnio w markecie widziałam deskę bambusową. Miała ciekawą fakturę i wyglądała na porządnie wykonaną, poza tym podobno jest to bardzo twarde drewno. Cena nieco poniżej 100 pln. Moje wątpliwości to made in China. Co o tym sądzicie?

Tak deska babmusowa jest ekstra. Ma dwa kolory - jasniutki i troszke ciemniejszy ( cos jak buk parzony z barlinka).

Ma ktos bambus polozony ???? jesli tak to prosze baardzo o zdjecia i opinię - powaznie sie nad ta deska zastanawiam.

• 3 months później...
Podzielcie sie uzytkownicy swoimi spostzezeniami z uzytkowania deski barlineckiej. Dlaczego tak dlaczego nie? Zalozylibyście jeszcze raz taką deske? Dlaczego?

W mojej kuchni leży deska barlinecka jesion standart.

Czy jestem zadowolony? hmmm... muszę być. :oops:

Co najbardziej w podłodze mi odpowiada? Większość zabrudzeń schodzi samą wodą. :D

Co najbardziej mnie wkurza? :evil: Uginanie/wybrzuszanie podłogi.

Czy położyłbym deskę jeszcze raz? W kuchni nigdy!!! :lol:

No, niestety raczej bym nie polecała. Mam deskę b. - akację - to jest twarde drewno, ale cóż kiedy lakier rysuje się strasznie. 7 warstw, utwardzanego promieniami UV :evil: :evil: :evil: Leży od pół roku i już w pierwszym tygodniu była porysowana stojakiem od choinki. Meble wszystkie podklejone filcem, ale stolika na kółkach nie dało się podkleić, więc go nosimy :roll: zamiast wozić, bo rysuje :evil:

Ładnie wygląda, łatwo utrzymać ją w czystości, ale rysuje ją nawet odkurzacz. :evil:

Poza tym w odległości ok 50 cm od kominka chyba klej się rozsechł, bo to, co jest na wierzchu odpadło - kilka klepek - najpierw się wybrzuszyło, a potem odpadło, a ten spód z iglastego został :( . Może to nasza wina, bo daliśmy za mało gresu przy kominku).

my użytkujemy deskę od 2 miesięcy (grab - 150 m2) i jak do tej pory jesteśmy zadowoleni. Jednak od początku zachowujemy ostrożność, mamy podklejone meble. Trzeba uważać, żeby nic nie spadło na podłogę. Tak więc kupując barlinka nastawić się trzeba na przezorność :) Za to te niedogności rekompnesuje strona wizualna :)

my użytkujemy deskę od 2 miesięcy (grab - 150 m2) i jak do tej pory jesteśmy zadowoleni. Jednak od początku zachowujemy ostrożność, mamy podklejone meble. Trzeba uważać, żeby nic nie spadło na podłogę. Tak więc kupując barlinka nastawić się trzeba na przezorność :) Za to te niedogności rekompnesuje strona wizualna :)

To istny koszmar przed oczami mi sie rysuje. Widze ze wiecej z tym problemu niz pozytku.