Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY schody przepiekne

nidziowa

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi pomoc i oszacować koszt takich schodów jak na zdjęciu (może właściciel !) . Zakochałam się w nich. Pewnie są b.drogie :( i ja będę zmuszona na zrobienie skromniejszych.

Schody moje to : 11 stopni (107x0,17)

spocznik (120x200)

pozdrawiam

czekam :D http://images12.fotosik.pl/29/6a4390d92ec2da16.jpg

dlaczego mają byc drogie? Są to żelbetowe schody z ładnie "skrojonymi" trepami i "standardową" juz chyba poręczą. Ładnie wyglądaja - bo pasują do stolarki i podłogi - i wszystko tam jakoś gra.

Drogie to mogą być całe drewniane/stalowe/z giętą drewnianą poręczą/szklane/z drewna egzotycznego - takie z pierwszych stron reklamowych - takie np. "Marchewki" "Pazury" i inne "Rintale" :wink:

Witam

Dzięki za rady .....alez jestem zrozpaczona. 8tys to dla mnie dość pokazna sumka. Myslałam ze skromniejsze schody bedą kosztowały znacznie mniej.

Mam zrobione schody betonowe, tzreba tylko "wyrównac" i kłaśc trepy.

Balustrada tez będzie skromna, przy ośmiu schodkach tylko.

pozdrawiam :D

Mysle ze kwota 8 tys jest przesadzona , ja wlasnie pytalam stolarza ile bedzie mnie kosztowal jeden stopien tak jak na tym zdjeciu powiedzial ze 180 zl plus barierka , w tych schodach ktore pokazalas najwiekszy koszt to ta barierka z nierdzewki

ale ty pisalas cos ze masz tylko 8 schodow??? wiec wtedy koszt bedzie duzo duzo mnijeszy

Dawno juz nie zagladalam na forum... To sa moje schody :D Ciesze sie, ze innym tez sie podobaja, po ponad roku uzytkowania nadal jestesmy z nich zadowoleni. Moze wyjasnie kilka rzeczy... Schody zostaly wylane z betonu przez ekipe, ktora stawiala stan surowy. Poniewaz dom mamy pietrowy, nie ma skosow na pierwszym pietrze, a do tego jest jeszcze trzecia kondygnacjia, czyli strych, wszystkich stopni jest 33. Do tego dwa duze podesty i mniejszy podest na strychu, przed drzwiami, czyli w sumie mamy trzy podesty, tez wylozone drewnem jatoba. Jatoba byla zakupiona przez stolarza w DLH drewno na Modlinskiej.

Pierwsze trzy stopnie sa harmonijkowo rozrzerzane, sa szersze, wszytkie pozostale maja 105 cm dlugosci i 31 cm glebokosci. Stopnie sa przykryte drewnem jatoba, bo jest to twarde drewno, a nam podobala sie ta kolorystka do reszty wnetrza. Podstopnie sa z lakierowanego MDF, lakierowanego w kolorze sciany. Balustrada jest rzeczywiscie ze stali nierdzewnej, a porecz jest na dole gieta, tez z jatoby. Caly projekt schodow jest nasz wlasny, stolarz zrobil schody wedlug naszej specyfiakacji. Za 33 stopnie i trzy podesty zaplacilismy 12 tys zlotych, ale i tak wyszlo o niego taniej niz np w Papis. Teraz juz nie pamietam ile kosztowala balustrada z porecza. Moj brat ma schody zabiegowe, debowe, tralki sa tez drewniane, podstopnice z jasnego mdf, stopni ma duzo mniej i zaplacil 7000 zl za calosc. Ja konsultowalam sie z 4 firmami stolarskimi i dostawalam duzo wieksze wyceny. Pozdrawiam

Witam...witam wszystkich

Alez cieszę się ze znalazł się właściciel.! Gratuluje tak pzrepięknych schodów.

Nikola79 POdliczyłam koszt jak pisałaś ( ok. 180zł za stopień) i wyszło jakieś 3000zł. :-? Oprócz 11 stopniu które mam, jest jeszcze tzw spocznik strasznie duzy i na niego pójdzie mnóstwo drewna.

Jeżeli namówię męża na moje wymarzone schody ( patrz zdjęcie wyżej) to balustrada bedzie musiała byc dość skromna ze względu na koszty.

Jak cięzko jest wykańczać swój pierwszy wymarzony domek "trzymając sie" jednocześnie za portfel i ogladając zdjęcia domów forumowiczów.

papa

pozdrawiam