Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile styropianu w podłogę na parterze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Harob,

Od konca idac...

tak - na sciany fs15

tak - na podlogi fs 20

Jesli masz 15 cm na wylewki i chcesz miec ogrzewanie podlogowe - musisz przewidziec minimum 7 cm na wylewke - czyli wtedy styropian o grubosci 10 cm odpada. Zrobilbym wszedzie styropian 8 cm, bo 5 cm wylewka moim zdaniem jest za cienka.

CHyba lepiej 2x4 zamiast 1 x 8 cm, szczegolnie jesli masz sporo przewodow, rur co, wodnych czy innych kolizji na podlodze.

ufffff

Y

Harob

ja jestem z Opoczna ,gdzie będziesz kupowal styropian i po ile ?

W przyszlym tygodniu pojezdze po hurtowniach. Na razie pytałem tylko w hurtowni u znajomego (ul. Główna, tuż obok hurtowni alkoholowej IceFull) o styropian FS 15 na sciany i dostałem cene 130 PLN brutto ale to bylo 2-3 tygodnie temu a teraz jest pewnie jeszcze taniej. Masz jakies namiary na tanią hurtownie w Opocznie?

Ja mam mieć na gotowo 20 cm podłogi i do tego ogrzewanie podłogowe to czy mogę dać: styropian 3 cm + 5 cm + 3 cm systemowego z folią (11 cm) + 7 wylewki +/- 2 cm na płytki lub panele.

Czy tak będzie dobrze??? Zwłaszcza jeśli chodzi o ten styropian. Nie za mało?

Hm a może zrobić 10 cm styropianu + 3 systemowego?

Według projektu grubosc wylewki na parterze to 15 cm. Chcialbym juz teraz zakupic styropian poniewaz ceny sa niskie. Jaka grubosc styropianu? Myślalem o 8 cm ale moze lepiej 2 x 4 cm, a moze 10 cm? Pomóżce...

PS Do ocieplania scian zewnetrznych uzywa sie FS15 a w podłogi FS20? Mam racje?

w temacie jastrychu oto moja rada

1 papa termozgrzewalna

2 folia budowlana

3 styropian 2 x 4 cm

4 folia budowlana lub folia ekranowa

5 jastrych o gr. min. 6 cm

http://images12.fotosik.pl/31/65d6fc7f8b81a8ce.jpg

pozdrawiam janzar