Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyprana komórka....

Recommended Posts

wczoraj w ferworze walki ze styropianem zapomniałam o tym, że w kieszeni roboczych spodni zostawiłam komórkę. Było to u rodziców. Mama zebrała brudne rzeczy i wstawiła pranie. No i wyprała mi komórkę....w połwoie cyklu prania ją wyciągnęłam, dzis zawiozłam do naprawy. Co dalej? Jeśli uda im się naprawić trzymać ją czy sprzedać?

Trza było poczekać jak wyschnie

może by zatrybiła tyko bateria raczej do wymiany.

2lata temu wypralam Froschowi Nokie 6230i , wysuszylam, poskaladalam i...nie przyznalam sie do dzisiaj :oops:

chodzi bez zarzutu (bateria tez )

P.S. moja prala sie do konca , czyli razem z plukaniem i wirowaniem :wink:

może trochę spanikowałam, ale w tym telefonie mam zdjęcia córki, nagrania jak śpiewa. Jest to dla mnie bardzo ważnie i strasznie mi zależy na tym, żeby było wszystko ok.

nigdy ale to nigdy nie zostawiaj w aparacie kom. czegos ważnego, wczesniej nie zrobiwszy kopi na kompa a nawet płytkę.Dotyczy to także ksiażki tel.,która siedzi w pliku i czeka na wrazie "W".

Pozdro.

dzwonił do mnie pan ze serwisu, że nie działa wyświetlacz, ale na jego "nos" to nie takie objawy więc chce potrzymać telefon do jutra. Brat mówił mi, że podobno jest coś takiego w firmach orange, plus..., że jak komuś padnie telefon i koszt naprawy jest duży (wyświetlacz 300 zł) to można wcześniej kupic od nich kolejny aparat. Czy wiecie o czymś takim?

Nie wiem, jak będzie z Twoją komórką, ale ja kiedyś wyprałam kartę pamięci z aparatu fotograficznego (dałam pranie intensywne, i dodatkowe płukanie ;-) ) Karta była w takim ilikonowym kondomku - suszyliśmy "w warunkach pokojowych", pomogliśmy suszarką do włosów, i po kilku dniach dało się pięknie zczytać zdjęcia, karta działa do dziś ;-)

Utopiłem na kilka godzin komórkę w kałuży. Po wysuszeniu działała.

Witam

Powiem szczerze, że lepiej było dać się jej wypłukać :wink:

To tak trochę żartem, a na serio no najwięcej szkody może zrobić niestety proszek, a raczej jego roztwór wodny, gdyż wspaniale "żre" maleńkie elementy SMD, niestety :cry:

Na przyszłość należy od razu wyjąć akumulator a resztę wyplukać b.dokładnie w wodzie destylowanej a najlepiej w czystym spirytusie (jak nie szkoda :wink: ), można też gruntownie wypryskać preparatem na bazie alkoholu izopropylowego (np. Kontakt IPA Plus - do dostania w sklepach z częściami elektronicznymi).

W każdym razie należy za wszelką cenę dążyć do usunięcia wody z proszkiem :-?

Przeważnie pomaga i sprzęt działa długo i szczęśliwie...

Powodzenia

ja kiedyś upiekłem swoją komórkę. położyłem ją w pracy na płycie elektrycznej. chciałem zagotować wodę w czajnku elektr. i pomyliłem wtyczki. w pewnym momencie zerknąłem na mój tel. i zobaczyłem jak zaczyna puchnąć, dosłownie jakby ktoś zaczął go pompować. w tej samej chwili nastąpiła mała eksplozja i z baterii zaczął gwizdać dym. nawet karta pamięci się zchajczyła. w pracy do dziś mają ze mnie ubaw. a taki był ładny...amerykański :cry:

ja kiedyś upiekłem swoją komórkę. położyłem ją w pracy na płycie elektrycznej. chciałem zagotować wodę w czajnku elektr. i pomyliłem wtyczki. w pewnym momencie zerknąłem na mój tel. i zobaczyłem jak zaczyna puchnąć, dosłownie jakby ktoś zaczął go pompować. w tej samej chwili nastąpiła mała eksplozja i z baterii zaczął gwizdać dym. nawet karta pamięci się zchajczyła. w pracy do dziś mają ze mnie ubaw. a taki był ładny...amerykański :cry:

świetne! :D