Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralnia czy garderoba

Recommended Posts

Niestety muszę wybrać pomiędzy pralnią a garderobą.

Pralnię mógłby teoretycznie zrobić na parterze w kotłowni ale mam mieć piec na ekogroszek i pewnie będzie się kurzyć

Co radzicie?

Pralnia/garderoba miałyby być na miejscu schowka (rys poniżej)

http://www.dom-projekt.pl/projekty/33/rzut/rzut_2.jpg

Gdyby to była garderoba to pewnie trzeba by zrobić bezpośrednie wejście z korytarza

Powiem Ci tak... powiększyłabym łazienkę właśnie o ten schowek (niecałe 5mkw to trochę mało w moim przekonaniu). Przejście do schowka przez łazienkę jest mało praktyczne, a dodatkowe wejście z hallu to także gospodarowanie cennego miejsca.

Hmmm, pralka pod zabudowę, szafka na wszelkie pomoce piorące i ... powinno być ok. :)

Ja zdecydowanie jestem za pralnią. Powody?

1) zdecydowanie wkurza mnie łazienka z rozstawioną suszarką (pralkę mam w pom.gosp., ale na sznurki na bieliznę już tam nie ma miejsca)

2) mam w łazience dużą szafę z drzwiami suwanymi tylko na kosmetyki i chemię. Miała byc również na ręczniki i pościele, ale nie zdało to egzaminu ze wzgl. na parę i wilgoc :evil: Myśłę ze tak samo by było z garderobą obok

3) w każdym z Twoich pokoi można zamontowa na wolnych ścianach można pomontowac szfy suwane które rewelacyjnie służą jako garderoba (jestem zdecydowanym ich zwolennikiem) :wink:

pralnia w kotłowni na eko-gorszek to pomyłka, kurzy się

Teoretycznie mogę jeszcze pralkę wrzucić w łazience na parterze (2,1x2m), ale na trochę wcisk. Ponadto nie bardzo jest gdzie suszyć to pranie. No i koszykiem brudów trzeba biegać na dół a z praniem do góry - nigdy nie mieszkałem w domu i nie wiem, czy jest to kłopotliwe.

Ja stawiam na pralnię. Wolałabym nie mieć garderoby niż pralni. Nienawidzę tej prowizorki w postaci suszarki rozstawionej w łazience, albo sznurków. A nawet jak dasz szafy w pokoju, to będzie lepiej niż sznurki z gaciami w łazience.

Może jakieś drzwi do tej części, które obędziesz otwierać, jak w pralni nie będzie się suszyło (powiększy to łazienkę).

Zdecydowanie pralnia, wejście z lazienki będzie chyba ok., chociaż można też z hallu, jeśli w łazience drzwi będą przeszkadzać. Pralnia może być też częsciowo garderobą - przy wykonaniu dobrej wentylacji (i tak koniecznej). I tak sporo rzeczy czeka tam na prasowanie, poskaladanie, upranie itp. Można tam trzymać też pościel, ręczniki, środki czystości, zapasowe kosmetyki. Pralnia na piętrze to dobry pomysł - tam się najczęściej rozbieramy, zmieniamy pościel.

Ja tam nie wiem gdzie kto suszy i ile u siebie, ale u mnie pranie jest suche najdalej następnego dnia, w związku z tym robienie pralni przy ograniczonej powierzchni uważam za bezcelowe.Garderoba to jednak wygoda i brak zagracających dom szaf, wygodny dostęp do wszystkiego. Generalnie nie zauważyłem u nikogo suszenia w łazience na sznurkach tylko u wszystkich na suszarce rozkładanej - latem na balkonie, zimą gdzie wygodnie. Nie sugerowałbym się zbytnio podpowiedziami i argumentami innych tylko dobrze przemyślał własne potrzeby i upodobania. Ja swoje przemyślałem i nie wyobrażam sobie domu bez grderoby natomiast bez pralni - jak najbardziej.

Ja powiem tak: na pewno nie pralnia bo jak tam coś wysuszyć, jak nie ma okna albo chociaż kratki wentylacyjnej a powierzchnia mniejsza niź 2m2. Po powieszeniu jednej zmiany pościeli i dwóch ręczników jest raczej szansa na to że ręczniki zanim wyschną, stęchną.

Tylko garderoba i to bez rozmachu. Wiadomo mało miejsca.

Cyba zrobilbym tak jak radzi Mikazuu wywalić ścianę i zrobić większą łazienkę, a pralkę chować w zabudowie lub za jakimś murkiem, przepierzeniem, czymś co będzie stanowiło maskowanie pralki a jednocześnie wnosiło trochę urozmaicenia do łazienki.

Z suszeniem jest tak, że w zimie rozkłada się suszarki, a latem najlepiej jest suszyć na dworze. Jak są drabini łazienkowe (duże) to można np. dwa ręczniki co najdłużej schną powiesić na tej drabince po uwczesnym ich odwirowaniu..

Pralnia.Nie z osobnym wejsciem, tylko oddzielona ścianką od łazienki(oszczędności już na etapie futryn- drzwi).pralka wcale nie koniecznie w jakiejś obudowie tylko schowana pod blatem.Wystarczy usiąść wieczorem z ołówkiem, i podumać, jak to wszystko zmieścić- na takiej powierzchni z pewnościa sie uda.Wentylowac tę łazienke i tak musisz- prawda?a suszarki ścienne tez są rozwiązaniem. Tak jak i zabudowa "pod sufit" jeśli brak powierzchni.

Ciuchy mozna rozwiązac jakąs szafą, sprzęt sportowy upchnąc w garażu, ale brudy do prania i miska z moczącymi się spodniami dzieciaków g d z i e s musżą miec miejsce. Nie sądze zerzeczona miska lepiej będzie wyglądać wstawiona do wanny...

Ja powiem tak: na pewno nie pralnia bo jak tam coś wysuszyć, jak nie ma okna albo chociaż kratki wentylacyjnej a powierzchnia mniejsza niź 2m2.

W projekcie są dwie kratki wentylacyjne - jedna w łazience jedna w schowku.

Jeśli miałaby być pralnia to pewnie bym nie robił nawet ściany, żeby był lepszy obieg powietrza, tylko postawił jakąś składaną przegrodę

Zdecydowanie jestem sa pralnią, bo sama ją mam, więc wiem jaka to wygoda. W pralni przechowuję w szafce proszki, płyny, środki czyszczące, suszarkę no i pralkę, rzecz jasna. Wszystko pod ręką. Najładniejsza nawet łazienka z rozstawioną suszarką wygląda niestety niezbyt estetycznie. A szafy, komody można poustawiać w pokojach, w których się śpi.

Pralnia w kotłowni na eko-groszek to nieporozumienie. Kurzy się strasznie, no może trochę mniej niż z pieca miałowego.

Ja tam nie wiem gdzie kto suszy i ile u siebie, ale u mnie pranie jest suche najdalej następnego dnia, w związku z tym robienie pralni przy ograniczonej powierzchni uważam za bezcelowe.Garderoba to jednak wygoda i brak zagracających dom szaf, wygodny dostęp do wszystkiego. Generalnie nie zauważyłem u nikogo suszenia w łazience na sznurkach tylko u wszystkich na suszarce rozkładanej - latem na balkonie, zimą gdzie wygodnie. Nie sugerowałbym się zbytnio podpowiedziami i argumentami innych tylko dobrze przemyślał własne potrzeby i upodobania. Ja swoje przemyślałem i nie wyobrażam sobie domu bez grderoby natomiast bez pralni - jak najbardziej.

Ja nie chciałabym mieć osdób na tarasie czy w ogrodzie w postaci rozwieszonego prania. Sorry, ale wygląda to mało elegancko. Poza tym trzeba latać z tym praniem przez cały dom. Mało wygodne, zwłaszcza jak pralkę masz na górze.

Jestem tego samego zdania jak Dominikams suszenie prania w łazience to nieporozumienie, no chyba, że nie ma innej możliwości, ale po to właśnie buduje się dom, żeby nam było wygodniej niż w mieszkaniu gdzie twoje suszące się majtki muszą chcąc nie chcąc oglądać wszyscy goście.

Inna rzecz że w przypadku autora wątku garderoba z wejściem przez łazienkę czy nawet z holu nie byłaby zabyt wygodna w użytkowaniu. Uważam, że ma ona sens jak wchodzimy do niej bezpośrednio z sypialni

• 4 years później...
Witam. Nie chcę zakładać nowego wątku i myślę że ten choć troszkę inny to najbardziej odpowiedni...Mój dylemat to czy pralnia I garderoba w jednym pomieszczeniu zda egzamin? Precyzując nie chodzi o typową garderobę na codzienną odzież itd ale o taką do przechowywania pościeli, ręczników, ewentualnie odzieży sezonowej itp... Pomieszczenie to jest na poddaszu (konkretnie nad garażem), sąsiaduje z łazienką, pow. 12m po podłodze, ale użytkowej niespełna 7m, normalne okno 120x120...Dodam że w tejże pralni miałoby się też najczęściej suszyć pranie. Poza tym wiadomo jakaś szafka na chemie, przechowywanie żelazka, deski. No i oczywiście pralka;) i ewentualnie jakaś niewielka umywalka/zlew. Czy przeszkodą może być zbyt duża wilgoć, albo czy pod takie przeznaczenie pomieszczenie to należałoby jakoś szczególnie przygotować na etapie budowy/wykończenie? Będę wdzięczna na wszelkie sugestie.

Witam. Nie chcę zakładać nowego wątku i myślę że ten choć troszkę inny to najbardziej odpowiedni...Mój dylemat to czy pralnia I garderoba w jednym pomieszczeniu zda egzamin? Precyzując nie chodzi o typową garderobę na codzienną odzież itd ale o taką do przechowywania pościeli, ręczników, ewentualnie odzieży sezonowej itp... Pomieszczenie to jest na poddaszu (konkretnie nad garażem), sąsiaduje z łazienką, pow. 12m po podłodze, ale użytkowej niespełna 7m, normalne okno 120x120...Dodam że w tejże pralni miałoby się też najczęściej suszyć pranie. Poza tym wiadomo jakaś szafka na chemie, przechowywanie żelazka, deski. No i oczywiście pralka;) i ewentualnie jakaś niewielka umywalka/zlew. Czy przeszkodą może być zbyt duża wilgoć, albo czy pod takie przeznaczenie pomieszczenie to należałoby jakoś szczególnie przygotować na etapie budowy/wykończenie? Będę wdzięczna na wszelkie sugestie.

Podłączam się pod temat

Tez mam pralnie w której chciałbym przechowywać tego typu rzeczy ( ręczniki, pościel,ale nie ciuchy.) i suszyć pranie.

Może ktoś ma jakieś foty , pomysły jak można ciekawie zagospodarować takie pomieszczenie za pomocą zabudowy, wieszaków lub tym podobnych urządzeń wspomagających?

Z góry dzięki za odpowiedź