Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fikus benjamin

Recommended Posts

Pomocy :roll: , nagle zaczęły mu opadać liście, zwyczajnie trach i liść spada, żadnego sygnału wcześniej w stylu, żółknięcie, obsychanie. Zmieniłam mu ziemię, dbam o odpowiednie nawilżenie i nasłonecznienie. Mam go już około 4 lat. Chyba się nie zestarzał? A może jest jakiś super środek na ficusy, aby były ładne i zdrowe :wink: ?

Spokojnie!Fikus benjamina jest bardzo kapryśny i przyczyn opadania liści może być wiele.Jeżeli nie zauważyłaś wcześniejszego żółknięcia liści, to znaczy że ich opadanie nie jest spowodowane zbyt małą ani zbyt dużą ilością wody.Przyczyną natomiast może być nagłe pogorszenie się warunków świetlnych-zbyt mało światła.A może obróciłaś doniczkę - benjaminek bardzo tego nie lubi.Sprawdż również czy roślinkę nie zaatakowały szkodniki, które niestety dobrze rozwijają się zimą przy suchym powietrzu.Aby uratować drzewko, zraszaj je codziennie, uważając aby nie przelać ziemi w doniczce.

Jeśli korzenie są w dobrym stanie, nie martw się fikus odżyje na wiosnę! :wink:

• 1 year później...

UFFF jak dobrze że jest ten wątek...

Mój zaczął "sypać" liśćmi na przełomie stycznia i lutego, i dalej zrzuca... pojawiają się nowe listki i jedne się utrzymują a drugie nawet maleńkie potrafią opaść. W przeszłości zdarzały się takie sytuacje gdy np był za dużo dotykany. Ale teraz zupełnie nie wiem co się stało...

Mam nadzieję że mu przejdzie... mam go od maleńkości tzn gdy miał 15cm, a teraz ma jakieś 120cm, i strasznie by mi smutno było gdyby usechł.

Mój fikus to chyba jakiś terminator..co on przeżył :roll: chyba ze 3 przeprowadzki...jak stał w bloku to sięgnął sufitu i musiał być przycinany, bo się nie mieścił, teraz ma ponad 2 metry - był prowadzony w formie drzewka..nie pieszczę się z nim wcale, donicę ma chyba za małą jak na siebie, ale większych ładnych już nie widziałam :oops: Podlewam tez niezbyt często, do tego podłogówka i ostatnio zmieniłam mu miejsce na przeciwległy kąt salonu...ma co jakiś czas parę żółtych listków, ale i coraz to nowe zielone :D

A moze to nie fikus... :roll:

• 1 month później...

W złą pore pochwaliłam sie moim drzewkiem..... :(

Posłuchałam rady babci (która do jasnej... zna sie przecież nieźle na wszelkich roślinach), zeby wystawic biednego przykurzonego fikusa na wiosenny deszczyk :roll: Deszczyk go wprawdzie obmył ładnie, ale silne wiatry tak przewiały biedaka, ze po powrocie do domu hurtem zrzuca zielone liście :o :cry: No tragedia po prostu,...jak mi zmarnieje taki kolos to się zapłaczę chyba..

Co mam robić ?????

Podlać go florowitem?

moj beniaminek zrzucal liscie zawsze kiedy choc o 10 cm zmieniłam mu miejsce pobytu ...one tego nie cierpią :-?

Teraz stoi w jednym stałym i bardzo pilnuję ,zeby go nikt nie przestawial .. i ......oszczednie podlewam :lol: moj ma ok 8 lat był miniaturką aż nagle zaczął rosnąć jak na drożdżach :lol: i teraz ma ok 1 m :D

moj beniaminek zrzucal liscie zawsze kiedy choc o 10 cm zmieniłam mu miejsce pobytu ...one tego nie cierpią :-?

Teraz stoi w jednym stałym i bardzo pilnuję ,zeby go nikt nie przestawial .. i ......oszczednie podlewam :lol: moj ma ok 8 lat był miniaturką aż nagle zaczął rosnąć jak na drożdżach :lol: i teraz ma ok 1 m :D

o kurcze, a ja mojego bezustannie przestawiam i odwracam w różnych kierunkach, żeby sie ładnie i proporcjonalnie rozkrzewiał... Liście gubił tylko, gdy kilka dni był niepodlewany. Przeciwko przeciągom tez nic nie ma. Mam szczęście z nim :D