martynka1 01.02.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Pomocy , nagle zaczęły mu opadać liście, zwyczajnie trach i liść spada, żadnego sygnału wcześniej w stylu, żółknięcie, obsychanie. Zmieniłam mu ziemię, dbam o odpowiednie nawilżenie i nasłonecznienie. Mam go już około 4 lat. Chyba się nie zestarzał? A może jest jakiś super środek na ficusy, aby były ładne i zdrowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 miałam to samo rok temuOdsunęłam maksymalnie od grzejnika i troche pomogło. No i zwilżać koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 02.02.2007 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Mam nadzieję, ze wiosną znów benjamin powróci w pełej krasie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 02.02.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Benjaminki tak mają zimą czasami.Wiosną powinny zazielenić się - o ile wcześniej nie zostaną wyrzucone na śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 03.02.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Spokojnie!Fikus benjamina jest bardzo kapryśny i przyczyn opadania liści może być wiele.Jeżeli nie zauważyłaś wcześniejszego żółknięcia liści, to znaczy że ich opadanie nie jest spowodowane zbyt małą ani zbyt dużą ilością wody.Przyczyną natomiast może być nagłe pogorszenie się warunków świetlnych-zbyt mało światła.A może obróciłaś doniczkę - benjaminek bardzo tego nie lubi.Sprawdż również czy roślinkę nie zaatakowały szkodniki, które niestety dobrze rozwijają się zimą przy suchym powietrzu.Aby uratować drzewko, zraszaj je codziennie, uważając aby nie przelać ziemi w doniczce. Jeśli korzenie są w dobrym stanie, nie martw się fikus odżyje na wiosnę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 07.02.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Czy dobrze zrozumiałem , że zmieniłaś mu ziemię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 09.02.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Martynko, w zeszłym roku był z benjaminami ten sam problem - tylko temat rozpoczął sie kapkę szybciej, bo w styczniu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62538 Mój fikus 3 tygodnie temu zgubił prawie wszystkie liście. Ale zauważyłam, że pojawiają sie nowe, więc powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 09.02.2007 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Dzięki serdeczne za wszystkie rady . Ciekawa jestem czy mogę przesadzić benjaminka na wiosnę, czy lepiej .... nie ruszać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 12.02.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 UFFF jak dobrze że jest ten wątek... Mój zaczął "sypać" liśćmi na przełomie stycznia i lutego, i dalej zrzuca... pojawiają się nowe listki i jedne się utrzymują a drugie nawet maleńkie potrafią opaść. W przeszłości zdarzały się takie sytuacje gdy np był za dużo dotykany. Ale teraz zupełnie nie wiem co się stało... Mam nadzieję że mu przejdzie... mam go od maleńkości tzn gdy miał 15cm, a teraz ma jakieś 120cm, i strasznie by mi smutno było gdyby usechł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 12.02.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Mój fikus to chyba jakiś terminator..co on przeżył chyba ze 3 przeprowadzki...jak stał w bloku to sięgnął sufitu i musiał być przycinany, bo się nie mieścił, teraz ma ponad 2 metry - był prowadzony w formie drzewka..nie pieszczę się z nim wcale, donicę ma chyba za małą jak na siebie, ale większych ładnych już nie widziałam Podlewam tez niezbyt często, do tego podłogówka i ostatnio zmieniłam mu miejsce na przeciwległy kąt salonu...ma co jakiś czas parę żółtych listków, ale i coraz to nowe zielone A moze to nie fikus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.02.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Eee tam arcobaleno, Ty jesteś poprostu CZARODZIEJKĄ !! Każdy przecież wie, że beniaminy są delikatne, jak mimozy i byle otwarte okno oznacza u nich łysienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 13.02.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 hanka skoro tak mówisz....tylko dlaczego moje czary działają jedynie na niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 20.03.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 W złą pore pochwaliłam sie moim drzewkiem..... Posłuchałam rady babci (która do jasnej... zna sie przecież nieźle na wszelkich roślinach), zeby wystawic biednego przykurzonego fikusa na wiosenny deszczyk Deszczyk go wprawdzie obmył ładnie, ale silne wiatry tak przewiały biedaka, ze po powrocie do domu hurtem zrzuca zielone liście No tragedia po prostu,...jak mi zmarnieje taki kolos to się zapłaczę chyba.. Co mam robić ????? Podlać go florowitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Doznał niezłego szoku termicznego - z 21 stopni w domu, nagle pod deszcz o temp 10 stopni.Czyli tradycyjna nagła zmiana warunkow i tradycyjne zrzucanie liści. Spokojnie, powinen odbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.03.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 moj beniaminek zrzucal liscie zawsze kiedy choc o 10 cm zmieniłam mu miejsce pobytu ...one tego nie cierpią Teraz stoi w jednym stałym i bardzo pilnuję ,zeby go nikt nie przestawial .. i ......oszczednie podlewam moj ma ok 8 lat był miniaturką aż nagle zaczął rosnąć jak na drożdżach i teraz ma ok 1 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.03.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 i teraz ma ok 1 m razem z donicą? a tak na poważnie, u kogo stoi najwyższy fikus? pochwalcie się /arcobaleno, dlaczego Twoja córcia ma codziennie urodziny? / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.03.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 arcobaleno, dlaczego Twoja córcia ma codziennie urodziny? już, juuuz jużżż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.03.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 a tak na poważnie, u kogo stoi najwyższy fikus? pochwalcie się Mój siega...(siegał...bedzie siegał dalej - mam nadzieje) sufitu, więc ma ponad 2 metry Kto da wiecej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 21.03.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 mój ma 4 lata i 1,5m wys, ale ostatnio strajkuje i zrzuca liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 21.03.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 moj beniaminek zrzucal liscie zawsze kiedy choc o 10 cm zmieniłam mu miejsce pobytu ...one tego nie cierpią Teraz stoi w jednym stałym i bardzo pilnuję ,zeby go nikt nie przestawial .. i ......oszczednie podlewam moj ma ok 8 lat był miniaturką aż nagle zaczął rosnąć jak na drożdżach i teraz ma ok 1 m o kurcze, a ja mojego bezustannie przestawiam i odwracam w różnych kierunkach, żeby sie ładnie i proporcjonalnie rozkrzewiał... Liście gubił tylko, gdy kilka dni był niepodlewany. Przeciwko przeciągom tez nic nie ma. Mam szczęście z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts