Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na wiosnę ruszamy z domem z bali także ogrodzenie będzie również drewniane, żeby my i otoczenie starzało się razem z nami.

Ogrodzenie będzie wykonane prawie w całości z modrzewia oprócz rozetek z kulą na słupkach będą one z klejonej impregnowanej sosny.

Zrobiłem w te długie zimowe wieczory dwa projekciki (obecna wersja to 17) naszego ogrodzenia.

Która wersja według was jest fajniejsza? co można by było w nich zmienić. dodać, odjąć. Projekt powstał na wyczucie a jedynym kryterium to walory estetyczne i zachowanie proporcji. Jak to na komputerze to czysta teoria i nie wiadomo co wyjdzie w praktyce.

Mile widziane wszystkie sugestie.

Dla zainteresowanych kilka kwestii technicznych posadowienia taki mam plan.

W pierwotnym planie słupki miały pójść bezpośrednio do ziemi lecz po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że słupki będą osadzone w zabetonowanym profilu zamkniętym kwadratowym 100x100x3mm (nad ziemią 20cm w betonie 30cm + jakieś dospawane pręty), słupek zostanie zaczopowany w „kwadratowej rurze” i prostopadle przez profil przymocowany stalową szpilką. Drewno słupków i sztachet będzie odpowiednio wyżej nad ziemią mniej narażone na rozbryzgi wody.

Taki jest projekt ogrodzenia – sztacheta szer,10cm odstęp miedzy sztachetami 5cm. Zgodnie z sugestiami dodałem jeszcze dwa przykłady.

http://images14.fotosik.pl/101/f8e417a5ed4f7115.gif

A oto nasz modrzew – piękne drewno jaki kolor ....

http://images14.fotosik.pl/101/f2e6eee02d0b7c50.gif

Rozetka 100x100mm kula Fi 90mm, klejona sosna impregnowana.

http://images11.fotosik.pl/40/b0f1685bf30c8a15.gif

ZESTAWIENIE MATERIAŁU

Wymiary działki – 61,00x24,00m

Ogrodzenie:

Ilość przęseł (2,5m) – 64 kpl

Ilość słupków (0,1x0,1x1,5m nad ziemią) – 61 sztuk 1,037m3

Ilość sztachet (0,1x1,42m 16szt/przęsło) – 1024 sztuk 3,072m3

Łaty poziome (0,07x0,03x340m) – 0,7m3

Brama wjazdowa:

Jak na foto słupy 0,2x0,2x1,9m w najwyższym punkcie 0,4m3

Brama + furtki + sztachety około 0,7m3

RAZEM – około 6m3 tarcicy modrzewiowej, powierzchni do wymalowania ? trzeba policzyć.

mnie się podoba projekt drugi. Żadnych udziwnień., pełna klasyka :wink:

No i żadnych kulek wykańczających słupki.

Bez podmurówki będzie? Nie boisz się, że Ci pies będzie uciekał?

Będzie bez podmurówki ogrodzenie ma być odsadzone od ziemi na wysokość około 10cm podsypane żwirkiem, mamy tę świadomość, że dla psów kopiących to piękna możliwość wypadu na lewiznę, teras mamy faceta pekińczyka śpiocha, ale na nową drogę życia sprawimy sobie goldena, ale takie jest założenie jak naimniej betonu, stali lekkość i harmonia z otoczeniem.