Vikar 04.02.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam! Jestem nowy, poszukuję jakichkolwiek informacji, literatury, porad na temat domu fińskiego. Kupiłem właśnie taki dom (po remoncie), i chciałbym się dowiedzieć o nim czegoś więcej niż widziałem do tej pory. Za wszelkie sugestie/podpowiedzi serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.02.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Jezeli masz na mysli tzw finskie domki,ktore byly bodaj ze darem UNRy z 1947-48(o ile dobrze pamietam),no to coz......mysle ze zalezy to od stanu budynku.Wlasnie zony siostra wykupila taki domek i stan jest jego taki ,ze caly jest do wyburzenia i do postawienia od nowa.W ich wypadku w gre wchodzila ziemia,a nie sam budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vikar 04.02.2007 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Nie wiem właśnie, może tak, może nie... Dom jest nowy (3 lata temu stawiany) na bazie domu fińskiego z lat 40-tych. Chciałbym się dowiedzieć więcej nt. technologii, eksploatacji, remontów, etc.pzdrP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.02.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Technologia budowy domków fińskich (tych z lat 40-tych) jest genialnie prosta i szybka. Dziwię się, że dzisiaj nie ma tak prostych technik budowy choćby domków letniskowych. Tym bardziej, że można taki domek łatwo rozłożyć i przenieść. Elementy ścian są modułowe o szer. 1m. W zwiazku z tym można zbudować domek o każdej długości przy tej samej szerokości ( przy poszerzeniu nie będą pasowały lekgary i krokwie). Należało mieć jedynie gotowy fundament i wymurowany wcześniej komin (ważny element stabilizujący obiekt) Jako student, z czterema zielonymi studentami - pomocnikami stawiałem ściany wraz z oknami i drzwiami oraz szkielet (legary przyziemia, legary poddasza, krokwie dachowe) w przeciągu trzech-czterech dni !!! Około tygodnia trzeba było na deskowania (podłoga, podbitka, podłoga, podbitka, poszycie dachu, kratownice pod dachówkę). W sumie fundament do zamknięcia dachu - niewiele ponad miesiąc. Murarze wykonywali fundament i komin, resztę robili studenci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vikar 05.02.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 A czy istnieją jakieś publikacje na temat tych domów? Na czym się opierać, np. projektując rozbudowę?pzdrP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.02.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Tego nie wiem.W czasach, o których piszę jako studenci ,mieliśmy do dyspozycji segmenty ze 160 domków rozebranych w okolicach osieda 1000-lecia w Katowicach. Na bazie tych elementow zbudowaliśmy największy podówczas studencki ośrodek jazdy konnej. Segmenty poslużyły nie tylko jako materiał na domki: pojedyncze, podwójne, jeden potrójny, lecza do budowy ścian stajni i pełnoiwymiarowej krytej ujeżdżalni !!Zewnętrzna strona segmentu byla gotowa: deskowanie pionowe + T- listwy maskujące. Po złożeniu dwóch segmentow przybijało się pomiędzy kolejną T listwę, tak że miejsce styku segmentów było nie do odróżnienia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabina_kraków 16.09.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Na stronie finskiedomy.pl jest wiele informacji na temat budownictwa tego typu. Ja też przetrząsam właśnie sieć pod tym kontem, bo sama chce budować taki dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts