Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom fiński

Recommended Posts

Witam!

Jestem nowy, poszukuję jakichkolwiek informacji, literatury, porad na temat domu fińskiego. Kupiłem właśnie taki dom (po remoncie), i chciałbym się dowiedzieć o nim czegoś więcej niż widziałem do tej pory.

Za wszelkie sugestie/podpowiedzi serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

Przemo

Jezeli masz na mysli tzw finskie domki,ktore byly bodaj ze darem UNRy z 1947-48(o ile dobrze pamietam),no to coz......mysle ze zalezy to od stanu budynku.

Wlasnie zony siostra wykupila taki domek i stan jest jego taki ,ze caly jest do wyburzenia i do postawienia od nowa.W ich wypadku w gre wchodzila ziemia,a nie sam budynek.

Technologia budowy domków fińskich (tych z lat 40-tych) jest genialnie prosta i szybka. Dziwię się, że dzisiaj nie ma tak prostych technik budowy choćby domków letniskowych. Tym bardziej, że można taki domek łatwo rozłożyć i przenieść.

Elementy ścian są modułowe o szer. 1m. W zwiazku z tym można zbudować domek o każdej długości przy tej samej szerokości ( przy poszerzeniu nie będą pasowały lekgary i krokwie).

Należało mieć jedynie gotowy fundament i wymurowany wcześniej komin

(ważny element stabilizujący obiekt)

Jako student, z czterema zielonymi studentami - pomocnikami stawiałem ściany wraz z oknami i drzwiami oraz szkielet (legary przyziemia, legary poddasza, krokwie dachowe) w przeciągu trzech-czterech dni !!!

Około tygodnia trzeba było na deskowania (podłoga, podbitka, podłoga, podbitka, poszycie dachu, kratownice pod dachówkę).

W sumie fundament do zamknięcia dachu - niewiele ponad miesiąc.

Murarze wykonywali fundament i komin, resztę robili studenci. :p

Tego nie wiem.

W czasach, o których piszę jako studenci ,mieliśmy do dyspozycji segmenty ze 160 domków rozebranych w okolicach osieda 1000-lecia w Katowicach.

Na bazie tych elementow zbudowaliśmy największy podówczas studencki ośrodek jazdy konnej. Segmenty poslużyły nie tylko jako materiał na domki: pojedyncze, podwójne, jeden potrójny, lecza do budowy ścian stajni i pełnoiwymiarowej krytej ujeżdżalni !!

Zewnętrzna strona segmentu byla gotowa: deskowanie pionowe + T- listwy

maskujące. Po złożeniu dwóch segmentow przybijało się pomiędzy kolejną

T listwę, tak że miejsce styku segmentów było nie do odróżnienia.....

• 6 years później...