JarekKRK45 25.03.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam , gdyby nie panujace warunki tej wiosny , można było by juz sadzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylllwia 25.03.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A ja mam żywotniki 'Aerospicate' i jestem z nich zadowolona. Mają złociste młode przyrosty, rosną bardzo szybko. 10-tenie mają obecnie wysokości jakieś 3,5 m (były przycinane). Dodałabym zdjęcie, ale jeszcze się nie naumiałam tego robić [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poprostumarta 25.03.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A co myślicie o cyprysikach ivonne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 25.03.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A co myślicie o cyprysikach ivonne? na stanowisko słoneczne, ciepłe i osłonięte. Zimny północny wiatr może go po prostu zniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 25.03.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 dzieki a zdj macie nie moje (zdjęcia ze szkółki Kurowskich - może się nie obrażą) ale proszę : 'Smaragd': http://www.kurowski.lbl.pl/foto/thuja_occidentalis_smaragd_2.jpg 'Brabant': http://www.kurowski.lbl.pl/foto/thuja_occidentalis_brabant.jpg 'Aurescens' (krzew po lewej stronie): http://www.kurowski.lbl.pl/foto/thuja_occidentalis_aurescens.jpg 'Rheingold' - dorasta do 3 m, pokrój kulisto-stożkowy: http://www.kurowski.lbl.pl/foto/thuja_occidentalis_rheingold.jpg 'Fastigiata' - pokrój kolumnowy: http://www.kurowski.lbl.pl/foto/thuja_occidentalis_fastigiata.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Rheingold baardzo wolno rośnie. Po 10 latach ma z jakis 1 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.03.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 proszę napiszcie do tych zdjęć krótki opis od. gleby ( jakości i wilgotności) oraz wiatrów czy mocno im szkodzą? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Żywotniki lubią gleby dość ciężkie, radzą sobie na glinach. Potrzebują sporo wody. Ale widziałam egzemplarze rosnące na piachach, wiec to roslina plastyczna - wyglada tylko gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 26.03.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 witam też planuję troche się osłonić od sąsiada - ma ktoś fastigatę? szybko rośnie? toleruje glinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 05.07.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Prezentowany tu żywopłot z brabantów wygląda naprawdę super! ale czy macie zdjęcia szyszkującego brabanta, o czym jest mowa także w tym wątku?zależy mi na szybkorosnącej odmianie,która bedzie miała taki właśnie jak u brabanta pokrój. Szmaragdy mam i są ok, ale maja bardziej kolumnowy kształt,a mi zależy na bardziej "kanciastej", geometrycznej formie żywopłotu.Mam jeszcze pytanie czy brabanty zachowują ładny kolor także zimą? czy brunatnieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Może odmiana "Wagneri", "Waerana", "Albopicta" - szerokokolumnowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 05.07.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Elfir jesteś nieoceniona!!! dziękuję za propozycje-zaraz sobie o nich poczytam... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 20.08.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Czy Elfir mogłaby mi polecić jakieś thuje na balkon? Balkon nieduży - 5 m2. Zamiast barierek mamy szkło i chcemy troszkę się osłonić. Planujemy doniczki o szerokości 25 cm, długości ok. 70 cm. Czy są jakieś thuje, którym wystarczy 25 cm szerokości na ukorzenienie się? Musiałby byc to thuje, które baaardzo wolno rosną, albo nie rosną w ogóle za wiele I fajnie by było, gdyby były zielone cały rok mogę liczyć na jakąś poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 20.08.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 W zależności od stanowiska polecałabym wolno rosnące jałowce np. wąsko kolumnowy 'Gold Cone', 'Arnold' ,'Hibernica', 'Suecica Nana', albo świerk 'Laurin', 'Conica' - na stanowiska słoneczne, albo formy kuliste tuja 'Hoserii', 'Globosa Compacta', 'Danica' - na stanowiska słoneczne i półcieniste, 'Aurea Nana' na stanowiska słoneczne, karłowe sosny np. 'Mops', albo formy szczepione iglaków (sosna górska 'Benjamin', jałowce, cyprysiki). Ale polecałabym zastosowanie trochę szerszych donic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 żywotniki bym odradzała. Nawet najmniejsze odmiany będą za duże. Natomiast sporo jest bardzo karłowych sosen kosodrzewin i świerków pospolitych. Niektóre odmiany mają przyrosty po 1,5 -2 cm rocznie. Na stronie http://www.zszp.pl znajdz przegladarke i wpisz Picea abies lub Pinus mugo - wypadnie kilkadziesiąt odmian.Skrzynki trzeba na zimę zabezpieczyć przed mrozami, np. owijając folią bąbelkową lub oklejając styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts