Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy Depiego von Gurkha

Recommended Posts

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hehe - no historia na pewno nadaje sie na ksiażkę, a nawet na całkiem zabawny komediodramat z zycia polskiej klasy nizszej-sredniej początków XXi w :D

Robię wszystko, żeby jednak zrobic stan 0 do świąt - wtedy będzie zupełnie inna gadka na wiosnę. A kto wie - może i zimą da się murować, jak w zeszłym roku? Podobno mamy globalne ocieplenie...

• 3 weeks później...

hej...

Nie wiem czy pisałem Ci ale 1 ekipa wyceniła mi stan Surowy na 86tys.+VAT... szukam dalej.

Słuchaj mam pytanie, bo mam stres, czy Twój projekt był czysto architektoniczno-budowlany, czy miał też konstrukcje?

Jeden z potencjalnych wykonawców zdziwił się jak mu dałem co innego niz gotowiec i powiedział że to są same okładki, he he, i że nie ma tam projektu konstrukcyjnego;-0. U mnie gmina nie wymaga projektów branżowych do pozwolenia na budowę, a ów co wycenił 86tys.+VAT nie widział w tym problemu...

Wiem że też masz indywidualny więc proszę cię o jakieś info co Ty tam masz czego ja może nie mam.... heh....

86 za surowy? No nie najgorzej - widziałem gorsze. Ostatnio 36 tys za stan 0. Nieźle co? Fakt, że 15 z tego to miały byc roboty ziemne, ale tak czy siak ja podziękowałem.

W końcu robię na wariackich papierach z kilkoma ludkami ściągniętymi z Ostrołęki za dniówki. Zaobaczymy co z tego wyniknie :-)

U mnie w projekcie poza tą częścią architektoniczną, jest część kontrukcyjna-obliczeniowa (jakieś cyferki...) i część wykonawcza, czyli rzuty i przekroje fundamentów, słupów, stropów, belek, nadproży itp szitów. Wszystkie elementy żelbetowe są na tym opisane - jakie zbrojenie itp. Bez tego raczej sobie nie wyobrażam jak można wybudować dom...

Mam mało materiału porównawczego. Moim zdaniem tak sobie. Zdaniem mojego Ojca całkiem nieźle. Wykop zrobili w niecałe dwa dni. Moim zdaniem jakby ich wziąć lepiej w obroty to by zrobili w jeden, ale nie byłem w stnaie ich nadzorować samemu. Jeden jest nawet całkiem kumaty.

Jeśli się sprawdzą, to rozważamy nawet zorganizowanie z nich stałej ekipy i świadczenie usług na rynku, więc jak jesteś zainteresowany, to zapisze Cię w kajecie ;) Będę musiał ponieść koszty wyposażenia (barak, betoniarka, narzędzia itp), więc może niech to sobie dalej popracuje i się zwróci.

Na pewno to ja wiem , ze trzeba to zalac i bloczki pociagnac , bo inaczej cala ta robota i te dniowki dla kopaczy pojda na marne.

Czy operator pompy byl , na pewno nie zdecyduje sie wjechac ?

Byles pytales ?

Jedz zapytaj , a nie siedzisz i sie dobijasz .

• 2 weeks później...

Niech te święta Bożego Narodzenia

przyniosą nam wiele radości,

Niech uśmiech zagości w domach,

Niech ogarnie nas ciepło wigilijnej świecy,

a jej blask zamieni się w żywe iskierki w oczach,

Niech samotność odejdzie w niepamięć,

Niech zima otula nas białym puchem,

jak ciepły koc przy kominku,

Niech bieluteńkie gwiazdeczki

skrzypią wesoło pod naszymi butami

na wieczornym spacerze.