huba75 06.02.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 moja działka graniczy z drogą powiatową przez którą musi przebiegać przyłącze wody wszystko ok dopóki nie dowiedziałem się że za umieszczenie w pasie drogowym infrastruktury technicznej będe musiał do końca życia płacić. wychodzi ok. 120 złotych rocznie niby nie dużo ale szkoda. Jest to podyktowane jakąś uchwałą rady powiatu. Skłonny byłbym zapłacić za przyłącze i oddać wodociągom ale oni nie są skłonni przyjąc tego "prezentu" czy można ich zmusić do przejęcia tego przyłącza lub czy jest sens odwoływać się od decyzji zarządu dróg powiatowych. Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 07.02.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Gmina ma prawo do pobierania opłat za zajęcie pasa drogowego w celu prowadzenia robót w pasie drogowym oraz za zajęcie pasa drogowego na prawach wyłączności w celach innych niż prowadzenie robót w pasie drogowym, umieszczenie w pasie drogowym urządzeń infrastruktury technicznej niezwiązanych z potrzebami zarządzania drogami lub potrzebami ruchu drogowego, umieszczanie w pasie drogowym obiektów budowlanych niezwiązanych z potrzebami zarządzania drogami lub potrzebami ruchu drogowego oraz reklam: Za , umieszczenie w pasie drogowym przyłącza wodociągowego wypada zapłacić. Natomiast w przypadku przyłącza kanalizacyjnego wodociągi powinny doprowadzić sieć kanalizacyjną do granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 07.02.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Cześć! A nie możesz się potem tego zrzec? Ja robię przyłaczę pod drogą gminną i od razu facet się mnie zapytał czy chcę się zrzec, albo będę płacić 50 zł rocznie. Oczywiście zamierzamy się zrzec. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts