Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1086 m2 za 42 tys zł (2008rok). Daje to 39 prawie zeta za metr, ale działka jest w kształcie trójkąta i trochę wzdłuż granicy przebiega linia średniego napięcia, ale wszystkie normy są zachowane- to dlatego taka cena. Normalnie działki kształtują się od 80-150 zł/m2 w naszych okolicach

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Mieszkam w "modnej" /niestety/ wiosce położonej 4 kilometry od Bydgoszczy. Miejsce urokliwe - nie powiem, że nie. Las, staw, etc.. Działki niestety nieuzbrojone. Studnie, szamba, prąd "sznurkiem" spod słupa. Czyli media - dramat.

Mój znajomy kupował tam sobie działkę w 2002 po 21zł/m2. Ja kupiłem w 2005 po 55zł/m2. Myślałem, że to bardzo drogo..... Miesiąc temu poznałem sąsiada - kupił po 190zł/m2!!!!!! :o :o :o :o :o :o

Rozmawiałem z nim o tym, a on mówi, że w okolicy nie ma już działek lub te co są to ceny mają 220+ zł/m2 albo 260+ zł/m2 gdy są uzbrojone!

Swój zakup nazwał OKAZJĄ!!! OBŁĘD!!! .... A co niektórzy liczą, na zapaść na rynku nieruchomości /być może taka dotyka-dotknie mieszkania w blokach/ i że kupią taniej. Coś mi się zdaje, że taniej to może będzie ale nie 4 tylko 40 km od Bydgoszczy

• 3 weeks później...

W 2004 gotowy bylem kupic dzialke z pelnym uzbrojeniem (nawet gaz) za 50zl od m2, około 500m od granicy miasta Olsztyn, komunikacja miejska pod nosem itp itd. Wtedy wpadlo mi w rece mieszkanie, nowka, lepsza lokalizacja po 1900zl od m2. No i z działki zrezygnowałem. Teraz widze, że na mieszkaniu nieźle zarobiłem, ale na działce, byłbym zarobił jeszcze lepiej. Pamiętam gdy chodziłem szukać działki, w każdym biurze przyjmowane były zamówienia na zakupy całych hektarów ziemi rolnej. Ktoś ją wówczas wykupywał. Teraz, po przekwalifikowaniu, sprzedaje się działki w cenie 150-300zl m2 w okolicach Olsztyna. W samym Olsztynie działka jest już droższa od kosztu postawienia domu, albo niewiele tańsza.

I teraz znów myśle, żeby się budować, tylko czy znajde odpowiednią (nie za drogą i nie za daleko) działkę?

Nie wiem w którą stronę pójdzie nasz rynek nieruchomości, ale myslę, że dla wzrostu cen, niewielka już przestrzeń została, albo tylko się łudzę?

Granice Łodzi- ok 250zł w każdą stronę świata. 2km od granicy- ok 150zł.

5km od granicy poniżej 80zł

Co do dywagacji czy ceny będą spadac czy nie- zauważcie, że u nas bardzo sprawdzają się tendencje z zachodu, więc będziemy dążyć do cen zachodnich (proporcjonalnie do siły nabywczej). I tak- na zachodzie UE koszt zakupu działki pod dom to 40% całości (działka plus budowa), więc zauważcie że u nas ceny nie są jeszcze tak duże.

Patrząc na Łódź, zwłaszcza na południowe rejony, przydałaby się ta ustawa przygotowywana swego czasu przez PiS o automatycznym odralnianiu działek w granicach miasta, bo śmiesznie wygląda koleś z kombajnem na polu obok którego ludzie kupują działki po 250zł

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Górny Śląsk, środek aglomeracji, działki z pełnym uzbrojeniem w drodze ok. 360 zł za metr.

Jak widac niechec Ślązakow do Zagłebia ma swoje finansowe granice.

Po mojej stronie Brynicy dzialki po 100 zl/m2 i z roku na rok coraz wiecej samochodow z rejestracja "SK". Juz tylko zatwardziali radykałowie wolą Rude Śląska za 360 zl/m2 od Sosnowca/Dąbrowy Górniczej po 100 zl/m2. :D

• 4 weeks później...

W okolicy w której chciałam mieszkać koszt działki to od 190 do 400 zł , i zostały tylko takie po 400 :-? więc kupilismy zabudowaną .

Minus koszty domu (za operatem szcunkowym) koszt działki to ok 250 zł m2.

A kilka lat temu (3-4) byly po 40-60 zl i wtedy zastanawialiśmy się czy to aby nie za dużo - teraz nam żal, :cry:

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...
A możesz napisać coś więcej. Chętnie kupiłbym działkę w takiej cenie :)

A tak na poważnie to chyba znasz odpowiedź. Działka za 37 zł za metr kwadratowy w odległości 37 km od Warszawy to rzecz bardzo podejrzanie tania. Trzeba koniecznie przejrzeć całość dokumentacji związanej z tą działką, bo prawdopodobnie gdzieś jest ukryty jakiś powód tej ceny.

Pozdr.

25-01-2008 kupiłem w okolicy Otwocka działkę 5500m2 za 29zł za metr

przy dodze asfaltowej woda i prąd obok i komunikacja miejska z Warszawy przy

płocie