wojtas122 15.02.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Z doświadczenia wiem, ze furtka najlepsza 1,3m; brama wjazdowa 4 - 4,4m i jeżeli jest miejsce to tylko przesuwna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.02.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Kris2222 dzięki za fotki, właśnie coś wtym stylu chcę zrobić, brama i furtka będzie w podobnym układzie, tylko kute będzie miedzy każdym słupkiem, muszę się cenowo dowiedzieć odnośnie kamienia łupanego, bo semmerlock z tych tanich nie jest. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.02.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 za wszystkie kamienie,daszki zapłacili 6 tyś zł. liczą na sztuki ,12 słupków chyba kosztowało 3 tyś + daszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.02.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 furtka 1m, ale dzisiaj zrobiłbym nieco szerszą, powiedzmy 1,2m, byłaby zgrabniejsza przy wzorze jaki zechcieliśmy na niej mieć,brama dwuskrzydłowa 3,8m, przesunięta w bok względem wjazdu do garażu, ale do niego jest 10m więc jest OK .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 15.02.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Z doświadczenia wiem, ze furtka najlepsza 1,3m; brama wjazdowa 4 - 4,4m i jeżeli jest miejsce to tylko przesuwna Też mam podobne wymiary a wjazd z ulicy 90* . Nie narzekam i nawet twierdzę , że jest wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 26.02.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Przy bramie przesuwnej 4 m, jakiej długości powinna być przeciwwaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 27.02.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Przy bramie przesuwnej 4 m, jakiej długości powinna być przeciwwaga? to oczywiście zalezy od konstrukcji bramy , ja ma 2 m , a właściwie 1,8 m bo mi 20 cm wjeźdzało na furtkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.02.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Przy bramie przesuwnej 4 m, jakiej długości powinna być przeciwwaga? to oczywiście zalezy od konstrukcji bramy , ja ma 2 m , a właściwie 1,8 m bo mi 20 cm wjeźdzało na furtkę . Nie rozumiem, przeciwwagę podaje się w metrach? A nie w kilogramach? Sądziłem, że np 4 m brama zrobiona ze stali potrzebuje np jakiegoś "ładunku" na końcu aby się nie oparła na ziemi przy otwieraniu...ale przecież jeśli jest na rolkach to chyba nie potrzeba przeciwwagi...chyba że otwierana nie równolegle do ogrodzenia lecz prostopadle to wtedy jakieś podciągi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.02.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Przy bramie przesuwnej 4 m, jakiej długości powinna być przeciwwaga? to oczywiście zalezy od konstrukcji bramy , ja ma 2 m , a właściwie 1,8 m bo mi 20 cm wjeźdzało na furtkę . Nie rozumiem, przeciwwagę podaje się w metrach? A nie w kilogramach? Sądziłem, że np 4 m brama zrobiona ze stali potrzebuje np jakiegoś "ładunku" na końcu aby się nie oparła na ziemi przy otwieraniu...ale przecież jeśli jest na rolkach to chyba nie potrzeba przeciwwagi...chyba że otwierana nie równolegle do ogrodzenia lecz prostopadle to wtedy jakieś podciągi... Przeciwwaga ma za zadanie ułatwić otwieranie bramy, a nie jej podpieranie. Uśrednia ona siłę potrzebną do otwarcia/zamknięcia no i umożliwia zamontowanie drugiego wózka. Dla 4m światła przeciwwaga o długości 2 m bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 27.02.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Przy bramie przesuwnej 4 m, jakiej długości powinna być przeciwwaga? to oczywiście zalezy od konstrukcji bramy , ja ma 2 m , a właściwie 1,8 m bo mi 20 cm wjeźdzało na furtkę . Nie rozumiem, przeciwwagę podaje się w metrach? A nie w kilogramach? Sądziłem, że np 4 m brama zrobiona ze stali potrzebuje np jakiegoś "ładunku" na końcu aby się nie oparła na ziemi przy otwieraniu...ale przecież jeśli jest na rolkach to chyba nie potrzeba przeciwwagi...chyba że otwierana nie równolegle do ogrodzenia lecz prostopadle to wtedy jakieś podciągi... lekka brama może mieć krótsza ale cięższą przeciwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitek 25.03.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Wiem, że odkopuje stary temat, ale ktoś może się wypowie. Nikt nie wspomniał o warunkach w decyzji z zarządu dróg na budowę zjazdu. U mnie droga powiatowa ma 6 m szerokości, więc dostałem pozwolenie na zjazd nie szerszy niż 5 m (podobno musi być o 1m węższy niż droga do której dochodzi). W tym powiedzmy 1 m przeznaczę na na furtkę więc zostaje 4 m na bramę. Tyle chyba wystarczy ale szerzej nie mogę zrobić choćbym chciał. Ciekawią mnie więc 5-6 metrowe bramy u osób wypowiadających się wyżej. No chyba że 14 lat temu nie wydawano takich warunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.07.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 (edytowane) Odświeżę trochę temat odnośnie bramy przesuwnej.Jakie macie długości przeciwwagi dla swojej szerokości bramy? Pewnie to w dużej mierze zależy od producenta, ale jeżeli brama miałaby w świetle 4,5m to ile metrów potrzebuję wolnego miejsca w celu jej maksymalnego przesunięcia? Edytowane 6 Lipca 2017 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.07.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 (edytowane) Teraz jednak widzę, że 4,5m to może być za mało w moim przypadku - jest bardzo wąska dróżka prowadząca do działki, a wjazd do garażu jest prostopadły do tej dróżki. W związku z tym zastanawiam się, czy stosuje się 2 bramy (np. po 3m każda) odsuwane jednocześnie, jedna w lewo, a druga w prawo.Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że może bym zastosował bramę ok. 5,5-6m na szynie. Wtedy oszczędzam miejsce zabierane przez przeciwwagę i będzie na tyle miejsca, żeby zastosować jedną bramę, która w całości (bez przeciwwagi) przesuwa się w jedną stronę. Edytowane 6 Lipca 2017 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 15.07.2017 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Ja warunki dostawałem 5 lat temu i nie ma w nich słowa o szerokości wjazdu, a droga jest wąska - problem jest, aby dwa samochody się minęły bez zjechania na pole sąsiada.Ale przepisy się w ostatnich latach zmieniały kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.08.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Chcę zamontować przesuwną na prawo s=4m, a po prawej mam tylko 5 m wolnego miejsca -czy da się zrobić przeciwwagę ok 1mb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts