Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rynny???metalowe ? plastikowe?...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tez nie zycze Ci wymiany tych rynien.

Od dekarzy usłyszałem, że te rynny nie są az tak trwałe, gdyz pod wpływem zmian temperatury i czynnikow atmosferycznych lubią sie deformowac po paru latach i juz nie wyglądają fajnie.

prawda jest ze sa one miekkie, ale jezeli juz sa dobrze zaloznone ( I W ODPOWIEDNIEJ - SREDNIEJ - TEMPERATURZE ) i nikt po nich nie biega to nic nie ma prawa sie z nimi stac.

Przeciez to jest metal - jesli kurczy sie na niskiej temp. to rozszerzy sie na wyzszej ... prawa natury :-)

Bledem jest montaz rynien np w upale ponad 30 stopni - polutowane na wymiar ... przychodzi zima i ... nie ma sily - cos musi puscic ...

Pozdrawiam

Roland

Pytanie do użytkowników nowych rynien metalowych. Czy nie dokucza Wam ich dzwonienie podczas deszczu, gdy jesteście na poddaszu.

Pytam, bo sam mam ochotę na rynny SIBA, ale obecnie mieszkam w domu z metalowymi rynnami (typ lata 80) i podczas deszczu strasznie je słychać. Jeżeli tak samo jest z obecnie produkowanymi to chyba zdecyduję się na Marley'a.

• 1 year później...
Gość m_ch_konto usunięte
Mi polecają nicoll plastiki. Muszę je kupić do 10 października

:wink:

mi polecają to samo. Pewnie tę samą hurtownię odwiedziliśmy. Decyzję muszę podjąć w tym tygodniu. Rozważę Lindap kontra nikol miedź (jeżeli różnica w cenie będzie w granicach 15% wybiorę metal).

pozdrawiam

Mam rynny plastikowe z dnem ryflowanym co nie pozwala na przyklejanie się liści. Przy większym deszczu odklejają się liście i rynny ulegają samooczyszczeniu. Wygląda to tak że po intensywnym deszczu rurami spustowymi wylatuja całe "korki" z liści czasem nawet takie po 20 cm. Kiedyś miałem rynny gładkie i zawsze liście przylegały i przyklejały się po jakimś czasie trzeba było wchodzić na dach i wybierać z nich humus :-? . Metalowe gładkie to moim zdaniem nieporozumienie bo w miejscach gromadzenia sie brudu prędzej czy później beda korodować. Siatki przeciwliściowe wkładane do rynien to również nieporozumienie bo wtedy woda spływa na zewnatrz po liściach leżących na siatce i wcale nie wpada do rynny. Leje się wtedy woda jakby rynna była dziurawa.

Pozdrawiam