Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

życiowa historia- ona chce dziecka a on nie...

iga9

Recommended Posts

...

A pytam dlatego, że wiem, że będę proszona o wsparcie o poradę. A sama nie mam takich doświadczeń, pewnej mądrości z przypadków życiowych w temacie. ...

Moim prywatnym zdaniem doradzanie w takich sprawach to nieporozumienie. Nie należy a nawet nie wolno doradzać czy ktoś ma się zdecydować na dziecko czy nie ? To stawianie sprawy na głowie. Rozumiem że koleżanka chciała się wyżalić że szuka wsparcia itp. Ok. A w ogóle to kto sie innych pyta o takie sprawy ??

To są bardzo trudne sprawy. Kto potrafi np. zadecydować że lepiej nie mieć dziecka bo będzie nieszczęśliwe w ułomnej rodzinie ? Z drugiej strony patrząc z punktu widzenia dziecka może jednak lepiej być w w takiej rodzinie niż nie być wcale ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak to mawiał Fredro: "bo wtym cały jest ambaras, zeby dwoje chciało naraz".

Ja tez jestem za wyjasnieniem sobie pewnych rzeczy przed ślubem, przed związaniem się z drugą osobą. Tutaj niestety doszło do nieporozumienia. Ten facet powinien sie poważnie zastanowić, czego w zyciu chce. Nikt mi nie wmówi, że 25 lat to za wczesnie na bycie tatusiem. Jeszcze 15 lat temu to był normalny wiek. To dziś faceci nawet po 30 robią za słodkie bobo.

Pewnie, że posiadanie dzieci to poważny obowiązek, słodka kula u nogi. Ale taki jest sens zakładania rodziny.

Jeśli ktoś nie ma na to ochoty to niech sie nie bawi w dorosłość i małzeństwo. Nie rozumiem argumentów, że chłopak za młody. Co, był wystarczająco dorosły, zeby z rozeznaniem i pełna swiadomościa złożyc przysiege małżenska, podjąć tak poważne zobowiązanie? A na bycie tatusiem za młody? To jakaś schizofrenia. Zresztą jak zostanie tatusiem to i tak kole 27 lat pewnie by miał ;)

Nie uważam żeby posiadanie dzieci było jedyną słuszną droga zyciowa. Ale ten facet okłamał te kobiete. A jesli wziął ślub kościelny to juz zupełnie nie rozumiem.

Niestety te sprawe musi Twoja kolezanka sama z nim rozwiazac

powinna milczeć i cierpieć w ciszy?

Normalne, że kobieta wyżala sie przyjaciółce, a facet kumplowi.

...

To niby co ? Koleżanka ma przeprowadzić z jej mężem rozmowę naprowadzająco-umoralniającą po której z entuzjazmem zdecyduje się na dziecko?

Pozdrawiam

...

To niby co ? Koleżanka ma przeprowadzić z jej mężem rozmowę naprowadzająco-umoralniającą po której z entuzjazmem zdecyduje się na dziecko?

Pozdrawiam

nic z tego :lol: Ale rozmawiając, mozna siie dowiedzieć o różnych mozliwościach wyjścia z sytuacji. Samemu jeszcze raz wszystko przemyśleć. Zastanowic się co jest faktycznie ważne: czy to małżeństwo czy dziecko.

A może da się poczekać aż partner dorośnie do bycia ojcem :roll:

Ja się zapytam, kto to widział brać sobie takiego smarkacza za małzonka? 8) :lol:

ja 8) Ale to było daaaawno. :D Już jest wiekowy i trochę używany. :lol:

a byłas starsza od niego? 8)

Ja się zapytam, kto to widział brać sobie takiego smarkacza za małzonka? 8) :lol:

poproszę o inny zestaw pytań :lol:

.....

Ja tez jestem za wyjasnieniem sobie pewnych rzeczy przed ślubem, przed związaniem się z drugą osobą.

...

Oczywiście najlepiej jak najwięcej sobie wyjaśnić i jak najlepiej się poznać. Ale co wtedy gdy ktoś zmieni zdanie albo sam się zmieni ? To co już ma nastąpić automatyczne zwolnienie z przysięgi małżeńskiej ?? Chyba właśnie to jest sednem tego wątku. Równie dobrze mogło chodzić o co innego - choćby czy mieszkać w kraju czy wyjechać za granicę jak wielu młodych ludzi ?

Pozdrawiam

poproszę o inny zestaw pytań :lol:

innego ni ma :lol: przynajmniej dobrze, ze juz trochę dojrzał 8)

Kochani- jak już napisałam rady nie będę udzilać, nawet jeśli mnie o nią poproszą. Ja często znajomym parą służe za psychoterapełtę. Byś może we wzgl. na wykszyałcenie :wink: Ale w takim wypadku trudno mi wygłosić obiektywną opinię.

A co do bab- tak juz jest, ze przyjaciółki opowiadją sobie o różnych rzeczach, oczekują jakiekoś komatarza- najcześciej w formie potępienia "złego" :lol: Czesem są to rozmowy trudne i pełne bólu a nawet płaczu- ale myślę, że potrzebne. Opowiadającemu pozwalają się oczyścić emocjonalnie i cementują przyjaźń. :wink:

Tak jak problemy podobno cementują związek :roll: Jak sami widzuicie- jest już parę przypadków dorastania do rodzicielstwa. I na to liczę :wink: Wiecie- łatwo jest pisać i myśleć- oszukał ją (choć tak było), teraz unieważnić małżeństwo, rzucić gnoja. Ale wiece jak to jest. Między nimi jest miłość. Z jednej strony rzucić kogoś kogo się kocha- jak to nie może być! :o Z drugiej poświęcac się dla miłości- być może krzywdzić dziecko... :roll: :o Niestety tak źle i tak niedobrze. Ja myślę, że duży wpływ na decyzję tego mężyzy jak i w innych wypadkach mogą mieć relacje z własnymi rodzicami i własne dzieciństwo. Niestey bolesne jest bardzo gdy dwoje ludzi wszystko łączy a jedna sprawa dzieli.

Jak to mawiał Fredro: "bo wtym cały jest ambaras, zeby dwoje chciało naraz".

Ja tez jestem za wyjasnieniem sobie pewnych rzeczy przed ślubem, przed związaniem się z drugą osobą. Tutaj niestety doszło do nieporozumienia. Ten facet powinien sie poważnie zastanowić, czego w zyciu chce. Nikt mi nie wmówi, że 25 lat to za wczesnie na bycie tatusiem. Jeszcze 15 lat temu to był normalny wiek. To dziś faceci nawet po 30 robią za słodkie bobo.

Pewnie, że posiadanie dzieci to poważny obowiązek, słodka kula u nogi. Ale taki jest sens zakładania rodziny.

Jeśli ktoś nie ma na to ochoty to niech sie nie bawi w dorosłość i małzeństwo. Nie rozumiem argumentów, że chłopak za młody. Co, był wystarczająco dorosły, zeby z rozeznaniem i pełna swiadomościa złożyc przysiege małżenska, podjąć tak poważne zobowiązanie? A na bycie tatusiem za młody? To jakaś schizofrenia. Zresztą jak zostanie tatusiem to i tak kole 27 lat pewnie by miał ;)

Nie uważam żeby posiadanie dzieci było jedyną słuszną droga zyciowa. Ale ten facet okłamał te kobiete. A jesli wziął ślub kościelny to juz zupełnie nie rozumiem.

Niestety te sprawe musi Twoja kolezanka sama z nim rozwiazac

Całkiwicie popieram

Moi znajomi -staz małżeński ponad 20 lat .On nigdy nie chciał dzieci - nie ugiął sie mimo ,że bywały i prośby i groźby .....Ona -poddała sie -chyba za bardzo kochała Jego .

W ubiegłym roku -BOMBA - on zmajstrował koleżance z pracy dziecko !!! i odchodzi ....koleżanka z pracy sporo młodsza -w sam raz na macierzyństwo :o

życie jest okrutne .

Ona została sama.... bez męża ,bez dziecka ..... :cry: jakie to smutne

Jak to mawiał Fredro: "bo wtym cały jest ambaras, zeby dwoje chciało naraz"....

A nie Tadeusz Boy- Żeleński ? :)

"Z tym największy jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz."