Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana w projekcie - czy dobrze robię???

AAgnieszk

Recommended Posts

Niby wiem, że takie rozwiązanie będzie praktyczniejsze, ale żal mi, że schody nie będą tak wyeksponowane i jednak zabudowa ich drugiego biegu jest konieczna by oddzielić garaż od holu. Co mi radzicie, zrobic tę ściankę (czerwona) i tym samym oddzielić garaż taka małą śluzą czy zostawic bezpośrednie przejście z garażu do holu?

http://images4.fotosik.pl/278/2e2893f42e9993d4.jpg

ja bym zrobil dodatkowe pomieszczenie z drzwiami.

Eksponowac mozna tez schody betonowe a bezposrednie wejscie z garazu do domu to:

a) w garazu pewnie bedzie o wiele zimniej niz w domu, w zimie bedzie niezle ciagnac chlodem i straty ciepla

b) troche moze zajezdzac spalinami/garazem

Dodatkowo jakie drzwi wstawisz do wejscia do garazu? Takie jak w pokojach odpadaja z powodow a) i b) plus bezpieczenstwo. Czyli musza byc solidne i raczej nie pomoga eksponowac schodow.

A jak wstawisz te dodatkowe, to moga byc 'pokojowe' i bedzie fajnie a juz garazowe jak wygodnie. No i dodatkowe pomieszczenie i sluza dla powietrza z garazu...

Gorath

A ja zrobił bym jeszcze inaczej.

Drzwi do piwnicy zrobiłbym bym pod schodami czyli w lewo wchodziło by sie do piwnicy a prosto do garażu.

Kolego Gorath czym jeżdzisz bo jak w miarę dobrym autkiem to o zapachu spalin nie ma mowy.

Drzwi do garazu tak czy inaczej muszą być antywłamaniawe a co za tym idzie chłód też nie przeniknie.

Pozatym wejście główne i widziany z niego hool będzie o wiele przestrzenniejszy.

Pozdrawiam @restaurator

Kolego Gorath czym jeżdzisz bo jak w miarę dobrym autkiem to o zapachu spalin nie ma mowy.

Pozdrawiam @restaurator

Jezdze porche cayenne (chyba w miare dobry?) na olej roslinny, wiec jedzie frytkami z chilli (cayenne) ;-)... akurat lubie ten zapach...

Che che, a na powaznie, to mialem na mysli zasade, zeby trzymac 'niedomowe' zapachy z daleka od domu.

Garaz to inna, tfu, nuta zapachowa.. W garazu nie zwraca sie uwagi, ale jak cos takiego zajedzie w holu/salonie, to mysle, ze od razu da sie wyczuc, nawet w sladowych ilosciach.

Np. oponki sobie lezakuja. Lubie zapach opon i napalmu o poranku...ale to juz inny film...

Gorath

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi na temat, który nurtuje mnie od jakiegoś czasu i nadal decyzja nie podjęta :-? :-? :-?

Bieg schodów oczywiście byłby odwrócony w przypadku dodania tej ścianki, i schody od strony wiatrołapu byłyby do połowy biegu osłonięte więc nie wyglądało by to tak źle, nie za bardzo lubię całkiem z dwóch stron zabudowane schody... 8)

Rzućcie proszę okiem na te dalsze zmiany:

http://images20.fotosik.pl/42/0bdb03a7a6ceff2e.jpg

Jej AAgnieszka ! znalazłam w moich zbiorach coś takiego

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/4/0/2/19102585_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/6/7/1/20041059_d.jpg

Tak wyglądaja mniej więcej schody bez tych scianek :roll:

Nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi(nie wiem czy masz piwnice czy nie!)

pzdr cyla

Dokładnie. Ścianka może być tylko pod schodami. Ja też mam cos w rodzaju śluzy między garażem a mieszkaniem. Nie z powodu zapachów, bo z tym nie ma kłopotu, ale z powodu tego, że chciałam mieć pod schodami spiżarkę. No i mam. A schody na góre ciągle sa otwarte. Zajrzyj do mojego dziennika. W którymś poście jest wyrysowana bryła spiżarki. Powinnaś bez trudu się zorientowac jak biegną schody i jak sa zrobione ścianki.

Agnieszk - zajrzałam, prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem, dlaczego mówisz zmianach ścianki na górze?

ja myślałam, że mówisz o takiej zabudowie http://images20.fotosik.pl/42/5a11abf7e02dff94m.jpg

czyli ścianka jest tylko pod schodami

Ścianki na górze musiałabym troszke poprzestawiać, ponieważ zmieniłby się bieg schodów.

A po co chcesz zmieniac bieg schodów. Wydaje się, ze jest dobrze i ze wszystko się zmieści.

Bieg schodów będzie miał początek w holu, a gdybym go nie zmieniła to miałby swój początek w tej nowo powstałej śluzie pod dodaniu ścianki pod schodami .

JoShi

Zajrzałam do Twojego dziennika i masz rozmieszczenie hol, schody i garaż tak jak w moim projekcie po zmianach które planuję wprowadzić, szkoda, że nie pokazałeś tego odcinka w swoim dzienniku. Jeśli to nie kłopot, to byłabym wdzieczna za pokazanie schodów i całego te układu schody-hol-spiżarnia... :wink:

Czy jestes z takiego rozwiązania zadowolony? Mi bardziej zależy na takiej mini szatni by po wyjściu z garazu zdjąć obuwie itp.