Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Leje sie woda pod budybek - ratunku !!!

Recommended Posts

Po kazdym duzym deszczu woda z ulicy leje sie centralnie do mojego kanalu (domek mam zamiar dopiero kupic za 2-3 tyg. ale juz moge w nim robic remonty)Powod jest prosty, droga nie jest zbudowana tylko taka zwirowka i deszcze ja sobie tak wyprofilowaly ze akurat do mnie wiekszosc leci.

Tej wody jest naprawde duzo. Czy w ogole warto kupowac taki dom pod ktory od roku co najmniej deszczowka sie leje? Jak odizolowac fundamenty od wody?

Mam plan zeby na ulicy wykopac rowek, ktorym woda by uciekala do burzowki ale co zrobic z samym budynkiem? Czy nie mieszkam juz na bagnie? Czy mozna jeszcze cos zrobic? Grzyba w domu nigdzie nie widac, wiec moze nie jest tak zle ?

Mareko

Wezwij własciciela drogi gminę powiat itp. do naprawienia tej sytuacji. O ile mi wiadomo odprowadzanie wód opadowych na cudzy teren czyli Twój jest zabronione. Sorry pomyłka Ty jeszcze nie kupiłeś tej nieruchomości. Musisz ocenić czy fundament domu nie jest podmyty czy nie ma pęknięc lub rys. Jesli nie to myslę że wszystko powinno być OK.

Pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-06-02 22:53 ]

On 2003-06-03 00:59, Mareko wrote:

Myslisz ze komus sie bedzie chcialo za to brac? Bede sie pewnie z nimi szarpal tygodniami skoro od 15 lat obiecuja zbudowac droge a nadal tego nie robia. A tymczasem kazdy deszcz i mam 30 cm wody w kanale w garazu :sad:

Jeśli działka jest atrakcyjna i ci się podoba, to opłaca się poszarpać choćby nawet latami. Jeśli działka jest taka sobie to lepiej poszukać innej bez takich problemów. Problem, który opisujesz nie jest aż taki poważny, są dużo gorsze uciążliwości jak smród, hałas, podli sąsiedzi itp. Z wodami opadowymi mozna sobie poradzić trochę grosza, roboty i po sprawie. Z hałasem, smrodem, i podłymi sąsiadami nawet przy bardzo dużych nakładach finansowych może się nie udać.

Pozdrawiam