Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocio?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kotły z otwartą komorą spalania mają niską sprawność przy mocy minimalnej podobno dlatego że kocioł ten zasysa zawsze stałą ilośc powietrza do spalania a kondensacyjny przez regulację obrotów wentylatora dostarcza zawsze tyle powietrza do spalania by samo spalanie było maksymalnie optymalne. Osiąga wtedy sprawność od 109 % przy 20 % mocy nominalnej do 107 % sprawności przy 100 % mocy palnika. A więc jego charakterystyka jest prawie całkiem płaska.

(taki wykres sprawnosći jest podany w artykule o kotłach kondensacyjnych "Instalator" 1/2003).

Ciekawe czy rzeczywiście przyczyną tego zjawiska jest większy przepływ powietrza przez kocioł ? Co o tym sądzicie.

a ja mam kocioł z otwartą komorą spalania i wentylatorem :o - sprawność nieznana - firma ACV - moc 17 KW bez modulacji

Jasiu,

Czy masz na mysli naczynie wzbiorcze do instalcji cwu? Czy hydrofor moze spelnic to zadanie?

Pozdrawiam

Mirek

To zależy jak masz wykonaną instalacje ale raczej nie.

Na zasilaniu zasobnika CWU daje się zawór "jednokierunkowy" - tzn. taki który przepuszcza zimną wodę do zasobnika, ale nie pozwala aby podgrzana woda wracała tą drogą do instalacji. I w tym sęk - podgrzana woda zwiększa swoją objętość w zależności od deltaT nawet do 5%. W zasobniku 150 L może to być prawie 10 litrów wody.

Masz cztery możliwości:

1. Zasilić zasobnik i już - baaardzo złe rozwiązanie :(

2. Dać tylko zawór jednokierunkowy (zapomniałem jak się to cholerstwo fachowo nazywa :o) na zasilaniu - ryzykujesz rozsadzenie kotła.

3. Dać zawór jednokierunkowy i zawór bezpieczeństwa na zasilaniu - kotła nie rozsadzi ale będzie kapać.

4. Dać zawór jednokierunkowy i zawór bezpieczeństwa na zasilaniu, a między nimi naczynie wzbiorcze - wtedy będzie najlepiej.

W zasadzie nie wiem po co o tym piszę bo każdy porządny instalator nawet nie pomyśli o rozwiązaniach 1-3, ale... mój zrobił #3 i musiałem sam dojść do tego co zrobić żeby to cholerstwo nie kapało. Jak powiedziałem o tym instalatorowi to odpowiedział "to oczywiste - jak Pan sobie życzy to zamontujemy" :)

Franio

Mam dokladnie taki sam zestaw i mialem takie same obawy :)

Vissmanna odpala serwis autoryzowany - nie ma od tego ucieczki - i bardzo dobrze! mimo ze usluga jest platna.

Instalatorow przypilnuj w kwestii montazu takiej malej szajbki z filtrem na rurze. Wybacz, ze nie wiem jak sie to nazywa ale wychwytuje zanieczyszczenia w rurach. Co wazne - zarowno PRZED jak i ZA tym czyms powinien byc zawor odcinajacy! U mnie dali tylko jeden i przy przegladach technicznych pieca oraz czysczenia filtru chlopaki-instalatorzy maja zawsze problem czy: cytuje "woda sie powiesi, czy nie powiesi w instalacji" Wiem ze brzmi idiotycznie, ale efekt jest taki, ze jak sie nie powiesi to zaleje. Na razie sie wiesza, a ja oddycham z ulga. Gdybym mial dwa zawory - spalbym o wiele spokojniej.

I druga sprawa

W vitopendach zawor bezpieczenstwa jest zamontowany na dole i konczy sie nagwinowanym kroćcem. Każ instalatorom poprowadzic kawalek rury w bok i w dol np. do wiaderka, a najlepiej do kanalizacji. Jesli zawor sie otworzy unikniesz zalania.

Ps. Chlopaki-instalatorzy z zaworu bezpieczenstwa zawsze korzystaja przy wyrownywaniu cisnienia w instalacji.

Ale sie rozpisalem....

Pozdrawiam

Jasiu,

Pewnie chodzi o zawor zwrotny.

Cos straszenie duzo tych zaworow itp. Zaczynam sie powoli przekonywac do kotlow "zintegrowanych" (z wbudowanym zasobnikiem), bo maja w sobie wszystko co potrzeba.

Facet zachwalal mi Saunier Duval IsoMax (42 l zbiornik), podbono przewyzsza wydajnoscia cwu kotly z zasobnikami. Twierdzi, ze przeciez de facto jedne i drugie pracuja tak samo, tzn. temp w zasobniku spada to zalacza sie kociol i dogrzewa. Roznia jest tylko taka, ze w duzym jest wiecej wody i mamy wiekszy zapas. Dlatego tez te z wbudowanym zasobnikem maja wyzsza moc (chyba 28 kW IsoMax) i potrafia na biezaco produkowac.

Zasobnik rzedu 120 litrow ma pewna wade (z rzeczywistosci mojego szwagra): mamy duza wanne to z zasobnika nie damy rady jej napelnic i trzeba poczekac az kociol dogrzeje wode w zasobniku. Jesli mamy z malym zasobnikiem, to produkuje na biezaco (bo ma duza moc i nadaza).

Sam nie wiem - nie usmiecha mi sie ladowac zasobnika 150 - 200 litrow bo mi troche szkoda miejsca.

Ma ktos doswiadczenia z IsoMaxem?

Pozdrawiam

Mirek

Mirku - wz pod uwage ze kapiesz sie w temp. 40 - 42 st C max, a w

zasobniku mozesz miec bez problemu 50-60 st C, wiec i tak musisz

dopuscic wody zimnej -> wydaje mi sie ze zasobnik 100 l wystarczy na

wanne. 42 l zasobnik zintegrowany bylby OK, gdyby jeszcze to ustrojstwo

zapewnialo mozliwosc cyrkulacji cieplej wody w instalacji (taka

mozliwosc maja wszystkie uklady "niezintegrowane", a "zintegrowane" -

bywa roznie)

Zycze duzo ciepla i cieplej wody -

Krzysiek

Mirku - wz pod uwage ze kapiesz sie w temp. 40 - 42 st C max, a w

zasobniku mozesz miec bez problemu 50-60 st C, wiec i tak musisz

dopuscic wody zimnej -> wydaje mi sie ze zasobnik 100 l wystarczy na

wanne. 42 l zasobnik zintegrowany bylby OK, gdyby jeszcze to ustrojstwo

zapewnialo mozliwosc cyrkulacji cieplej wody w instalacji (taka

mozliwosc maja wszystkie uklady "niezintegrowane", a "zintegrowane" -

bywa roznie)

Krzysiek

Przeciętna wanna ma około 200 L pojemności.

Mam Vitopenda 100 z zasobnikiem 150 L. Napełnienie dwu wanien w odstępie 20-30 minut to żaden problem. W tzw.międzyczasie można śmiało korzystać z umywalek. Też miałem obawy czy 150L wystarczy, a jak się okazało wystarczy aż nadto :)

PS. Z tego co pamietam IsoMax'y mają możliwość podłączenia cyrkulacji

Witajcie,

Mowia, ze do IsoMax'a mozna podlaczyc cyrkulacje, chociaz wiem na pewno, ze nie ma oddzielnego wyjscia cyrkulacyjnego. Pozostaje wiec tylko trojnik na zasilaniu. Mam tylko taka watpliwosc, czy czujnik przeplywu (wbudowany w kociol - widac na schemacie) nie "wyczuje" przeplywu i nie uruchomi kotla!

IsoMax'a mozna kupic za ok. 4500 PLN. Czy za ta cene da rade skompletowac kotlownie (ze wszystkimi niezbednymi zaworami, pompkami co tam jeszcze - oczywiscie z zasobnikiem)?

Takie kotly - one sa praktycznie dwufunkcyjne - koniecznie musza miec mozliwosc cyrkulacji. Przez wieksza czesc zycia uzywalem piecyka gazowego przeplywowego. Lipa na calej linii. Nawet jak jest blisko to i tak trzeba czekac na ciepla wode (a woda leci), pozniej jest goraca (czasem az parzy) i juz po minucie mozna korzystac. Oczywiscie nie ma sensu zakrecac kranu na chwile, bo zanim sie kociol uruchomi ...

Pozdrawiam

Mirek

Jak juz pisalem na innych wątkach, kupilem Termeta UniCo 6,6- 22Kw z zasobnikiem 120l. Po krotkiej negocjacji, cena tego zestawu, łącznie z zaworem trojdroznym to 3150 zł. Do tego dwa lata gwarancji.

Za kilka lat kazdy z kotlow bedzie mniejszym, a raczej wiekszym zabytkiem. Postep w produkcji kotlow i spadek ich cen jest powszechnie widoczny.

Uwazam, że w przypadku kotlow, ktore mają b. podobne parametry, a Termet nawet lepsze niz konkurencja w zakresie wielkosci modulacji - od 6,6 Kw czyli tyle ile w praktyce potrzeba, nie warto wydawac wiekszych kwot na zakup importowanych kotlow. Na szczescie wybor kotlow jest szeroki i kazdy znajdzie cos dla siebie.

O pracy tego kotla poinformuje na wiosne. Planuje wprowadzic sie w lutym. Aktualnie jestem na etapie tynkow wewnetrznych.

Ja .Mialowke tylko rozpalam raz na 24 - 48 godz, ustawiam zadane temp i nic mnie nie obchodzi tona mialu 220 zl z dowozem :)

A ile ton zużywasz w ciągu zimy? Poza tym musi być magazyn, no i jest ciągle brudno.

Zuzywam ok 4 -5 ton na sezon max. Ja mam mala kotlownie ( kiedys ze skladem byla duza ale teraz jest z tego pokoj ) a stoi tam ten mialowy obok wisi gazowy Saunier Duval dwufunkcyjny a przy drzwiach wisi bojler elektr. z wezownica 80 litrow m. Mial jest wskazane nawet na dworku , poniewaz rozpalajac powinien byc wilgotny - mozliwosc uformowania kulki. Jesli jest nie wilgotny to tzreba go zwilzyc i przynosze 4-5 wiaderek z dworku jak rozpalam mam wyjscie z kotlowni bezposrednio z bioku domu i mial mam pod wejsciem :) , ale wiem ze znajomi trzymaja je w domu i potem zwilzaja. Aha do nasypania zrobilem u " kowala " :) taki wyjmowany wsyp takze zero brudu , no ew, troszke popiolu sie nakurzy , ale ogolem jest tego z pieca ok. pol wiaderka po spaleniu

Ja .Mialowke tylko rozpalam raz na 24 - 48 godz, ustawiam zadane temp i nic mnie nie obchodzi tona mialu 220 zl z dowozem :)

A ile ton zużywasz w ciągu zimy? Poza tym musi być magazyn, no i jest ciągle brudno.

Zuzywam ok 4 -5 ton na sezon max. Ja mam mala kotlownie ( kiedys ze skladem byla duza ale teraz jest z tego pokoj ) a stoi tam ten mialowy obok wisi gazowy Saunier Duval dwufunkcyjny a przy drzwiach wisi bojler elektr. z wezownica 80 litrow m. Mial jest wskazane nawet na dworku , poniewaz rozpalajac powinien byc wilgotny - mozliwosc uformowania kulki. Jesli jest nie wilgotny to trzeba go zwilzyc. Jak rozpalam przynosze 4-5 wiaderek z dworku -mam wyjscie z kotlowni bezposrednio z boku domu ,a mial mam pod wejsciem :) , ale wiem ze znajomi trzymaja je w domu i potem zwilzaja. Aha do nasypania zrobilem u " kowala " :) taki wyjmowany wsyp takze zero brudu , no ew, troszke popiolu sie nakurzy przy wyjmowaniu , ale ogolem jest tego z pieca ok. pol wiaderka po spaleniu. Sorki za bledy i skl. zmeczony jestem , oraz ze sie nie zalogowalem Centaur14

... Też miałem obawy czy 150L wystarczy, a jak się okazało wystarczy aż nadto :)

...

Jasiu

Przeciętna wanna to ok 130... 150l a nie jak piszesz 200l.

Ja posiadam wannę długość 170cm szer. 75 producent podaje że ma 170l.

Poza tym wanny nigdy nie napełniasz do pełna tylko ok. 2/3...3/4 objętości co przecietnie daje ok 90...110l wody o temp. 38 oC.

Jaką masz ustawioną temperaturę wody w zasobniku ???

Ja niedawno odpaliłem VAILLANTA ecoTeka z zasobnikiem 150l przy temp. ustawionej w zasobniku na 50 oC ledwo wystarcza wody na napełnienie mojej wanny. Nie bardzo chcę ustawiać zbyt wysokiej temperatury bo jest to bardzo niekożystne dla zasobnika.

Pozdrawiam

Czy użytkownicy, lub znający od strony serwisowej mogliby się wyrazić o kotłach Aristona. Poodwiedzałem strony internetowe producentów i wg. cen katalogowych (na razie nie byłem w żadnym skelpie) najtańszy jest Ariston, ale nie wiem nic o jakości.

Porównując ceny całego zestawu: kocioł 1funkcyjny, zasobnik ok. 125, sterowanie pokojowe, elementy przyłączeniowe wychodzi:

ARISTON: microsystem 21RFFI brutto 4988

BERETTA: superkompakt12/24 brutto 4950

DE DIETRICH: citi 1.24FF brutto 7233

JUNKERS: euroline ZS23AE brutto 8823

MORA: 5113-23ST brutto ok. 5500 (około, bo na stronie nie ma zasobników)

SAUNIER D: themaclassic FAS21E brutto 5832

TERMET: minimax turbo brutto 5109

VAILLANT: VU Plus 202 brutto 7715

VIESSMANN: vitopend 100whe brutto 8212

wszystkie oferują zbliżone katalogowe parametry, dlaczego więc.....

Arecki

Gość KOv

Powiem szczerze ze to jaki kociol wybierzesz nie ma zbyt wielkiego znaczenia oczywiscie mam na mysli firmy obecne na naszym rynku a nie jakies firmy krzak. Dobierz kociol do swoich potrzeb i komfortu. Jesli bedziesz mial cyrkulacje, taki co spelnia te funkcje, jesli jeszcze inne funkcje to taki ktory ma mozliwosc ich sterowaniem (np. pogodowka - nie do kazdego kotla mozna ja zainstalowac) itd. Dostepnosc serwisu i czesci obecnie jest do wszystkich na podobnym poziomie a co do jakosci jest bardzo podobnie. Ja kupilem Vaillanta jednofunkcyjny z zasobnikiem i wcale nie jestem z niego zadowolony, z serwisu a w szczegolnosci infolinii tym bardziej. Przypuszczam ze jakbym kupil Aristona,Junkersa czy polski Termet to efekt jesli chodzi o grzanie itd. bylby ten sam, a cena napewno nizsza. Najczesciej podejscie jest takie zeby wiecej wydac kasy bo niby lepsze bo wszyscy tak twierdza i miec spokojne sumienie ze sie dokonalo wszelkich staran zeby bylo dobrze. Obecnie technologie tych wszytkich firm sa na podobnym poziomie a nawet rzeklbym ze tych bardziej renomowanych jakosc leci na leb na szyje po to zeby sprostac tanszej konkurencji.

Wybor nalezy do Ciebie.

POzdr. KOv

P.S Acha...bardzo wazne nie wierz w zadne bajki ze wybierzesz ten czy tamten to bedzie ci mniej spalal gazu - jedna wielka bzdura, spalanie i tak zalezy od czego innego (moc, ustawienia itp). Ja tez wierzylem w opinie o spalaniu za 300 zl/ miesiac i sie przejechalem jak zablocki na mydle...

Uff przebrnąłem przez posty. Kupiłem w poniedziałek Niedźwiedzia Duvala 26kW dwufunkcyjny z zasobnikiem 95l taka lodówka. Wymiennik żeliwny, pogodówka, sonda zewnętrzna, pompy wbudowane (poza cyrkulacyjną), wbudowane naczynie wzbiorcze itd itp. Wbrew opinii "Zenobi", która pod różnymi innymi ksywkami stara się obrzydzić Duvala jak może z serwisantem nie mam problemu. Miły młody człowiek wyjaśmił mi wszystko jak wykonać podłączenie najlepiej itd itp. Jeszcze nie grzeję bo nie mam odbioru instalacji gazowej i podłączenia co i cwu do kotła, ale może za tydzień kto wie. Znajomy z firmy w której kupiłem kocioł stwierdził że gdyby wszyscy mieli takie problemy z kotłami jak użytkownicy Duvala to świat byłby prostszy. ( To jego słowa ja wypowiem się po min 1 sezonie). A jeszcze cena zapomniałbym 5450zł brutto + 340zł pompa do cyrkulacji i jest kompletna kotłownia. :D Chciałem żeliwny stojący i mam, chciałem automatykę i mam.

Zadałem pytanie firmie systemgaz (wymienianej wcześniej) o cenę na zakup SaunierDuval ThemaClassic F AS 21 E i otrzymałem następującą odpowiedź:

Na prośbę autora cytowanego listu prywanta korespondencja została usunięta przez moderatora forum

Ciekawe, dlaczego poproszono o usunięcie negatywnej opinii, a o pozytywną jakoś nikt się nie upomniał. Czy to jest wolność słowa??????

Poza tym nie była to korespondencja PRYWATNA, lecz SŁUŻBOWA !!!! (dop. Arkadly)

Nie wiem, co myśleć, czy chcą mi zaoferować coś innego, ale o tym nie napisali, czy Pani Joanna nie lubu SD, czy jeszcze coś innego.... Tylko po co w takim razie mają te kotły w ofercie?

Arecki

Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to wiadomo że chodzi o pieniądze. A swoją drogą jeżeli SD ma stare konstrukcje to jakim cudem np. Niedźwiedź 26kW ma palnik pracujący w pewnym przedziale mocy o ile pamiętam 18-26kW taki pseudo modulowany gdy większość innych kotłów nie ma na mocach do 30kW nawet palników dwustopniowych.

Oj coś mi się wydaje że tańsze kotły zaczynają zabierać znaczną część rynku potentatom. A ci zamiast obniżać ceny zaczynają oddziaływać na dystrybutorów i to "bbbbbardzo ciekawymi metodami" :evil: