Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Pradolina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Iwuś dzięki, jesteś moim dobrym duchem. Mam straszną zakrętkę, ale już emocje trochę puszczają. Poczytałam takie "fajne" opisy szkieletowca w "Ładnym Domu". Nie ma z kim pogadać, bo nikt w okolicy w takim domku nie mieszka.

6.12 jedziemy na spotkanie z potencjalnymi (najbardziej prawdopodobnymi) wkonawcami naszego domku i na oglądanie budowy. Mam nadzieję, że wrócę natchniona.

Ale masz rację, że wszyscy dookoła mówią z miną znawcy "..nie ma jak murowany"...

A kuchnia wygląda pięknie, tak ładnie się komponuje. Widzę, że dobrze wszystko przemyślałaś. Chyba też z tych bardziej poukładanych jesteś :) Tak trzymać

Pozdrawiam ciepło.

Iwuś, jestem pod wrażeniem. Ja to wszystko na zewnątrz pięknie "gra" - gratuluję z całego serca.

Dziś za Twoimi radami postanowiłam pogadać z właścicielka szkieletowca i dobrze mi to zrobiło.

I stąd pytanie: dlaczego wybraliście oblicówkę? Ona tez radziła. Jak to się ma do styropianu i tynku? Czy przez to dom nie będzie chłodniejszy? Dopiero dziś zwróciłam uwagę na brak styropianu ?!? (no coments) Napisz mi coś o tym, ok?

Pozdrawiam, zazdraszczam i gratuluję.

hej Iwuś! :D

ta Twoja kuchnia bardzo pasuje do Twojego drewnianego klimaciku! :D

udało Ci się świetnie zgrać kolory mebli, ścian, podłogi, blatu i zlewu :) czy to tylko tak na zdjęciu?

no a chałupka z zewnątrz to po prostu miodzio!!! :D

super kolory i to drewnoooo! no rewelacja po prostu! :D

Quisquis, oblicówkę wybraliśmy bo chcieliśmy mieć drewnianą chałupę w wiejskim klimacie. W sumie to nie wiem dlaczego nie stosuje się styropianu, choć przez jakiś moment mnie to zastanawiało, ale zapomniałam drążyć temat :oops: :oops: Tak czy siak w domu jest tak ciepło, że nie wiem czy dołożenie do tego jeszcze styropianu nie byłoby przesadą. Styropianem ocieplają mury, bo nie ma tam zastosowania wełny. W drewnianych jest wełna to może dlatego nie ma styropianu. To tylko moje laickie dywagacje i pewnie powód jest bardziej specjalistyczny. :oops: :oops: Zapytam się majstra, a może wczesniej ktoś mądrzejszy podpowie. :wink:

Gratulacje, że trwasz przy drewnianym. 8) :D

Jasiu, kuchnia rzeczywiście wygląda jakby wszystko było tak specjalnie dobrane, ale jest to gigantyczny zbieg okoliczności. Zlewozmywak wybieralismy na końcu i to wciągu 15 minut musieliśmy się zdecydować bo monter kuchni czekał w garści z pilarką. Dopiero po przyjeździe na budowę okazało się, że zlwozmywak wygląda prawie jakby był odlany razem z blatem i baterią :lol: . Kuchnia jest ogólnie prosta bo zależało mi (monotematycznie) na wiejskim klimacie i w tym kierunku dalej będę szła :wink:

Nie mogę doczekać się wiosny, kiedy budynki będą wykończone, drzewka i krzewy będą bujać... a my na tarasiku z kawką :roll: :roll: 8)

Iwuś, w środę spotykam się z wykonawcami od szkielecika i dopytam o tą oblicówkę. Po załamaniu nerwowym wracam do równowagi z nadzieją, że nic nam nie zmąci znów tego spokoju.

Wpadliśmy na szalony (?!?) pomysł, żeby zlecic firmie tylko stan "z zewnątrz" gotowy, a resztę wykańczać samemu. Jak oceniasz taki krok? Przeciętnie uzdolniony obywatel da radę z wełną i paroizolacją? W g-k i reszcie już mamy doświadczenia.

Quisquis, pomysł na stan gotowy z zewnątrz... hmm, napewno spoko, tylko przemyslcie temat ile czasu możecie poświęcić na budowanie, czyli w jakim terminie chcecie się wprowadzić. Sama wełna i paroizolacja to pikuś, ale co z instalacjami, no i dla mnie wydaje się jest pracochłonne przygotowanie tych wszystkich stelaży do g-k. To ciągłe uważanie na poziom i pion co do milimetra prawie... :roll: Już samo przykręcanie płyt nie jest takim wielkim halo, ale my np. zrezygnowaliśmy z samodzielnego układania g-k na poddaszu, zleciliśmy to majstrowi. Nie wiem dla nas to zajmuje tyyyyyllle czasu, :x a oni potrafią w ciągu dwóch dni zrobić coś z czym my się grzebiemy miesiąc :o :oops: . Trudno mi jest Ci w tym temacie doradzić...napewno nie jest to skomplikowane, ale baaardzo pracochłonne dla osób, które na codzień tego nie robią...jednak jeśli masz dużą armię pomocników w rodzinie i u znajomych to warto się porwać na coś takiego 8) . W jednym z dzienników, które śledzę (budowa domu z bala), dla inwestora pomaga teść, szwagier i chyba brat... godne pochwały i pozazdroszczenia. Jeśli więc macie podobne, sprzyjające warunki to czemu nie? Czasu upłynie więcej, ale sporo kasy zostanie w kieszeni bez dwóch zdań. !!!:D :D

Agatka, kolor to machoń Classic Sadolin. Deska, dwie warstwy Izohanu i dwie warstwy koloru.

Zmiany w projekcie to podniesienie ścianki kolankowej, rezygnacja z górnej garderoby, zmiana przeznaczenia pomieszczenia niby na ktłownię z parteru - wyszedł z tego powiększony wiatrołap i malutka łazienka przy pokoju gościnnym.

Pozdrawiam serdecznie :D

Mam nadzieję, że tak szybko nie porzucić działalności kronikarskiej :lol:

Gust jest taki sam jak mój, no prawie, ale jak zauważyłaś podoba sie nam mnóstwo takich samych rzeczy :lol:

Aaaa zapomniałam napisać, ta weranda z daszkiem przed wejściem, cudeńko, tak mi sie to podoba..

• 2 weeks później...

Witaj

Wiolasz dobrze mówi, zadaszona WERANDA - PRZEPIĘKNA!!!!!!!!!!!!!!!

Iwuś, przyszłam prosić o pomoc. Napisz, jak rozwiązałaś problem z oświetleniem saloniku. Też masz otwarty strop i jestem ciekawa co wybrałaś, lampę na kablu, halogeny.... ??? Wypuszczasz to z belki, czy ze ściany między belkami???

Ratuj! :roll: :wink: