Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Pradolina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje maja do dyspozycji czesc dzialki, bo maly podsikuje co sie da, a duzy kladzie sie na krzakach i niszczy. Jak gio wpuszczamy przy nas na czesc z roslinami przy oczkach to cieszy sie ogromnie i ma radoche. Lata wtedy jak szalony, ostatnio stratowal fasole i jezyny w wazywniaku, no bo on lubi chodzic po takich kniejach, a nie po trawce. Nie wspomne o tym, ze przeszkadza naszemu Leosiowi kazdy drgajacy listek na drzewku - on ma sposob na takie ruszajace sie listki, potrafi 2 metrowe drzewka obgryzc do korzenia :evil: :evil: .

Iwuś, taki ogród, który planujesz ma moja koleżanka.

Dom na działce leśnej, większość roślin dobrana tak, by się ze środowiskiem leśnym nie kłóciła.

Dużo traw, dużo bylin posadzonych plamami, czyli większa ilość tych samych przechodząca w plamę następnych.

Kwitnące wyłącznie w białym kolorze, w różnych terminach.

Piękny ogród, bardzo naturalny, delikatny.

Z krzewów kwitnących na biało najbardziej lubię żylistek, tawuły, kaliny, jaśminowce, biały bez lilak. Z pnączy silnie rosnących i kwitnących do późnej jesieni rdest.

Jak pisałaś posadzisz białe róże pnące, jest mnóstwo odmian bylin i cebulowych kwitnących na biało.

Piękny ogród będzie Iwuś, mam nadzieję że będziesz nam go pokazywać, by nasze oczy mogły się nim nacieszyć.

Do tej bieli możesz delikatnie wpleść blady róż, o którym pisałaś.

Ale z bielą w ogrodzie pięknie kontrastuje ciemny fiolet w niewielkiej ilości.

A jest też sporo bylin o takim kolorze kwiatów.

Nie będziesz mogła doczekać się wiosny, już to czuję:D

Iwuś, ale ładnie z tą kostką! :D

sama kostka też bardzo fajna :D

zazdroszczę bardzo! :roll:

i nie mogę się doczekać Twojego ogrodu, żałuję, że ja nie mam takiego ogrodniczego zapału - u nas Seb jest ogrodnikiem i będę mu sekundować jak przyjdzie czas, może też się zarażę tą pasją? :)

uściski i pozdrowionka! :D

PS. a avatar wyszedł Ci piękny! 8)

kurcze.....ja dotychczas tez nie myślałam jak pogodzić ogród i psa :o :lol:

chcociaż wolałabym aby latał po całości...i skutecznie odstraszał potencjanych złodzieji!!!!!!!!!!!!!

I ja już nie wiem jak to zrobić :roll: , teraz kombinuję nad sposobem sadzenia i ochrony roślin przed Togą. Jest trochę ciapkowata, bo jak w przejściu (np w drzwiach od garażu) stoi wiaderko to biedactwo drepcze z łapki na łapkę i nie wie jak przejść. W składzie opału nie ma drzwi, więc przejście zastawialiśmy płytą osb o wysokości ok.80 cm. Mogła ją przewalić jednym ruchem pyska, a nigdy tego nie zrobiła.

Moje maja do dyspozycji czesc dzialki, bo maly podsikuje co sie da, a duzy kladzie sie na krzakach i niszczy. Jak gio wpuszczamy przy nas na czesc z roslinami przy oczkach to cieszy sie ogromnie i ma radoche. Lata wtedy jak szalony, ostatnio stratowal fasole i jezyny w wazywniaku, no bo on lubi chodzic po takich kniejach, a nie po trawce. Nie wspomne o tym, ze przeszkadza naszemu Leosiowi kazdy drgajacy listek na drzewku - on ma sposob na takie ruszajace sie listki, potrafi 2 metrowe drzewka obgryzc do korzenia :evil: :evil: .

:o :o :o :o Ale z niego zbój! Na szczęście w naszej krówce jeszcze takie zapędy nie dojrzały, ale myślę że wszystko może przyjść z biegiem czasu. Muszę się wziąć za dziewczynę póki czas, może się uda. :lol: Na zimę napewno muszę zabezpieczyć dzrewka bo może je pomylić z badylkami do gryzienia. :lol: :lol: :roll:

Iwuś, taki ogród, który planujesz ma moja koleżanka.

Dom na działce leśnej, większość roślin dobrana tak, by się ze środowiskiem leśnym nie kłóciła.

Dużo traw, dużo bylin posadzonych plamami, czyli większa ilość tych samych przechodząca w plamę następnych.

Kwitnące wyłącznie w białym kolorze, w różnych terminach.

Piękny ogród, bardzo naturalny, delikatny.

Z krzewów kwitnących na biało najbardziej lubię żylistek, tawuły, kaliny, jaśminowce, biały bez lilak. Z pnączy silnie rosnących i kwitnących do późnej jesieni rdest.

Jak pisałaś posadzisz białe róże pnące, jest mnóstwo odmian bylin i cebulowych kwitnących na biało.

Piękny ogród będzie Iwuś, mam nadzieję że będziesz nam go pokazywać, by nasze oczy mogły się nim nacieszyć.

Do tej bieli możesz delikatnie wpleść blady róż, o którym pisałaś.

Ale z bielą w ogrodzie pięknie kontrastuje ciemny fiolet w niewielkiej ilości.

A jest też sporo bylin o takim kolorze kwiatów.

Nie będziesz mogła doczekać się wiosny, już to czuję:D

Ale Toluś mnie podbudowałaś. Super, właśnie o takich roslinach myślę! Muszę stworzyć ogród pasujący do drewnianego domu. Wzdłuż granic działki rosną sosny (3 odmiany), modrzewie, brzozy, klony i dęby. W "środku" jest także kilka sosen, trzy świerki, korkowce amurskie, derenie, klon palmowy. Mam już jaśminowca, wisterię (pnącze) którą chcę prowadzić jak dziwaczne powykręcane drzewo - kwitnie na biało. Samych drzew mam kikadziesiąt. Podoba mi się także kalina pomponowa. Masz jak najbardziej rację, mnóstwo jest tych roślin i właśnie tak planuję ogród by od wczesnej wiosny do późnej jesieni rosliny kwitły na biało. Nie zapominam także o tych różach bladych i fioletach. Bardzo się cieszę, że widziałaś polączenie tych kolorów. Kupuję takie rośliny, ale trochę miałam pietra, że może nie trafię w zestawienie, a tu proszę! Wygląda na to, że się uda :D :D

Iwuś, ale ładnie z tą kostką! :D

sama kostka też bardzo fajna :D

zazdroszczę bardzo! :roll:

i nie mogę się doczekać Twojego ogrodu, żałuję, że ja nie mam takiego ogrodniczego zapału - u nas Seb jest ogrodnikiem i będę mu sekundować jak przyjdzie czas, może też się zarażę tą pasją? :)

uściski i pozdrowionka! :D

PS. a avatar wyszedł Ci piękny! 8)

Hej Jasia :D Naprawdę fajnie, że mówicie o tej kostce, że wyszła dobrze :D , trochę miałam obawy przed tym żeby nie wyszło przemysłowo, ale jest naprawdę ok. W rzeczywistości wszystko lepiej wygląda. Wielu naszych znajomych mówiło, że na zdjęciach dom i otoczenie ... no może być, ale jak zobaczyli na żywo to podobało im się bardziej, tak jakby oglądali zupełnie inny dom :o :o

Ja mam zapał, ale wiem że przy naszych dziewczynach nie będę miała narazie tyle czasu dla ogrodu, więc chcę wybierać rośliny, które nie wymagają bezustannej pielęgnacji. Dla mnie nie do wykonania byłoby sadzenie roślin jednosezonowych. Narazie kupuję tylko wieloletnie. Co nie znaczy, że posadzę i luzik na parę lat, trochę i tak trzeba będzie przy nich pochodzić.

Ucałowania dla cybulek 8)

Hej Kaluś.

Nic się nie dzieje, tydzień byłam w szpitalu z moją najmłodszą gwiazdą :cry:

Już powoli jest ok.

W ogrodzie zaczęte i niepokończone prace. teraz ziemia zmarznięta na kość a ja mam jeszcze jedną piwonie do wysadzenia i ok. 100 szt cebulek. Rośliny niepookrywane, bezlistne drzewka niezabezpieczone przed Togą. :-? :-? Jak trochę odpuści ten mrozek to na wariata to wszystko nadrobię... co będzie to będzie.... :roll: :o

Dobrze, że chociaż przystopowałam z zakupami ogrodowymi. Czekam na wiosnę ... do tego czasu mam czas na planowanie i może... nowe hobby... :wink: 8)

Corcia juz zdrowa?

Jak tam prace ogrodowe, porobione?

Mała córcia zdrowa, starsza zdrowieje :roll: :roll:

W ogrodzie w miarę porobione... wszystkie cebulki posadzone, piwonie posadzone, wierzby Hakuro posadzone, róże posadzone, drzewka okryte, jeden modrzew dosadzony bo dziura w rzędzie się zrobiła. Na wiosnę zostawiłam 30 sztuk jaskrów bo teraz by wymarzły. I na wiosnę dokupię jeszcze sporo roślin :roll: (nie wiem jak ja z kasą sie pozbieram) :roll:

Musimy też zainstalować nasze latarenki ogrodowe bo teraz szybko ciemno się robi :o

My nie mamy zadnej lampy kolo domu. Na tarasie tylko jest zarowka dla Leosia, a przed domem mamy latarnie, ktora oswietla nam idealnie przod domu :p . Gdyby nie ta latarnia to pewnie juz dawno musielibysmy zainwestowac w lampy.

U nas latarnia z ulicy oświetla podjazd do garażu, ale właśnie garaż zasłania chodnik, który prowadzi do domu :-? i zanim dojdzie się do momentu kiedy zapala się czujka przed wejściem do domu to trzeba przejść kawałek ciemnicy :-? A ja mam jeszcze w głowie czarne scenariusze, że zaraz ktoś wyskoczy z za garażu albo pryzmy drzewa :roll: ... brrr... :lol: :lol: :lol: