Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEKARNIK + PYROLIZA


Greg_pu

Recommended Posts

Mam piekarnik Siemensa z pyrolizą, dwa poziomy prowadnic teleskopowych, kupiony 5 lat temu, cena wtedy 2 tys. W życiu nigdy przenigdy nie zamieniłabym pyrolizy na żadne niby łatwo - czyszczące emalie. Nie mam żadnej chropowatej powierzchni tak jak jest w przypadku wkładów katalitycznych. Po pyrolizie piekarnik wygląda jak nowy. Używam standardowo - mięso, chleb, zapiekanki, czasem ciasto. Czyszczenie pyrolityczne włączam tak dwa - trzy razy w roku, więc rachunki za prąd z tego tytułu raczej nie powalają :) Taka częstotliwość w zupełności wystarcza. Od pięciu lat nie wiem co to szorowanie piekarnika.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja również zdejmuję prowadnice - trzeba je umyć ręcznie, co zajęło mi wczoraj całe 3 minuty. Na czas pyrolizy wkładam dwa metalowe uchwyty, na których kładę blachę - dzięki temu ona się też czyści sama. Uchwyty są do kupienia na necie.

Co do mebli wokół piekarnika - nagrzewają się dość mocno. Ale nic się z nimi nie dzieje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 months później...
Piekarnik mam od trzech lat. Moderowano pyrolizą. Nigdy jej nie wykorzystałam. Dzisiaj przygotowując się do świąt zaczęłam szorować piekarnik. Nie był mocno zabrudzony, ale miał pełno "kropek" i przy wiatraczku jakby zacieki z tłuszczu. Cały wiatrak był obtłuszczony. Już chciałam wołać męża aby mi odkręcił blaszkę od wiatraka, ale przypomniałam sobie, że mam pyrolizę. Musiałam poszukać w necie jak to zrobić. Mój piekarnik ma trzy stopnie ustawienia pyro. Ustawiłam średni na 1,5h. I wiecie co CUDO, wszystko czyściuteńkie jakby nowy. Oczywiście potem wymyłam szyby i piekarnik jest jak nowy. Od jakiegoś czasu piekarnik sam sygnalizował Pyrolizę, ale nie skojarzyłam tego znaczka na nim ha ha. Naprawdę polecam. Edytowane przez Tomaszs131
Lokowanie produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • 2 months później...
Witam Planuje kupić piekarnik z pyroliza dokładnie model whirlpool akzm 8480mb ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy posiada "katalizator zapachów" wogole nie mogę znaleźć informacji na temat tych pochłaniaczy zapachów ktoś coś wie na ten temat?

 

Ja powiem Ci tak. Whirlpool,Bosh,Siemens to rebrandowany Bauknecht. Po rozebraniu lub nie, można na nich znaleźć nalepkę Bauknecht. Różnią się tylko panelem sterowania, Siemens ma na drzwiach metal po odwodzie i okienko tak jak w starych piekarnikach. Bosh i Whirlpool mają wewnętrzną szybę, która Uwaga! nie jest odporna na pyrolizę w piekarnikach z pyrolizą :o , Nawet te same programy mają. Żaden z nich nie ma katalizatora czy pochłaniacza zapachów. W ogóle to jest katalizator CO do CO2 i pochłaniacz zapachów. Żadne w w/w nie maja pochłaniacza zapachów, nie wiem jak katalizator CO,ale pewnie tez nie. Bauknecht wygląda tak samo jak Whirlpool,bo Bauknecht to własność Whirlpoola lub odwrotnie. Tylko Bauknecht nie ma tej 6 na pokrętle co Whirlpool reklamuje jako 6 zmysł he,he. Szybę wewnętrzną i uszczelkę w Boshu i Whirlpoolu trzeba dokładnie wyczyścić przed pyrolizą a i tak tłuszcz potrafi się wpalić w szybę. Obejrzyj sobie: youtu.be/WLtIZUcX_aQ albo youtu.be/WLtIZUcX_aQ . Jak znasz niemiecki to w drugim filmiku gość wyraźnie mówi że śmierdzi w kuchni podczas pyrolizy tego Bosha.

Albo można ten katalizator kupić oddzielnie jak piszą tu.

Także tyle w temacie pochłaniacza zapachów.

 

Jak wyraźnie nie jest napisane, że ma, to nie ma! :rolleyes:

Chociaż może jak się nie znam bo tu piszą że można kupić katalizator do Electrolux EOC45752OX a na stronie Electroluxa nie znajdziesz info że ma katalizator?!?

Jak patrzę na tego Electroluxa to tez rebrand Bauknechta tylko panel bez pokrętła a tak to nawet przyciski dotykowe te same he,he.

 

Dzwoniłem na infolinię Whirlpoola i gość stwierdził że w jego katalogu który ma na kompie nie ma żadnej informacji co do tego aby jakikolwiek piekarnik miał wyszczególniony katalizator czy pochłaniacz zapachów. Może każdy ma chociaż katalizator bo pochłaniacz to może nie każdy wyposażony w pyrolizę? Nie wiem czemu producenci kiedyś o tym pisali, a teraz nie piszą.

Czyli nie ma co przepłacać za Bosha czy Siemensa można kupić Whirpoola czy Electroluxa? A jeszcze lepiej ściągnąć sobie Bauknechta z Deutchlandu.

Kolega mi podpowiada, że na rynku europejskim to został tylko Bauknecht/Whirpool i wszyscy inni biorą sprzęt i podzespoły od nich.

 

Pozdro :)

Edytowane przez winyl
dodatkowe dane :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...