Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

legalny Windows?

a-k-a

Recommended Posts

zaraz, zaraz... to zależy, przede wszystkim musisz mieć ten system co na naklejce, nie może być tak że masz naklejke win98 a masz xp, czy 95, albo nie masz naklejke że xp home, a masz xp profesional...., poza tym powinnaś mieć w zasadzie płytkę oryginalną oraz fakturę zakupu....

naklejkę to mogę sobie każdą przykleic, natomiast należy propagować używanie legalnych programów, piraty, xvid, divix, czy mp3 to zwykła kradzież, czego nie zawsze chcą zrozumieć ludzie którzy nieraz moralizują na forum...

witam. jeśli na kompie jest naklejka licencyjna z nr to czy jest legalne oprogramowanie i nikt się nie będzie czepiał (policja)? sprzęt używany zakup na allegro. pozd. ana

kiedy kupowałam laptopa razem z oprogramowaniem, to wyjaśniono mi, że są 3 dodody legalności windows'a: płyta z oprogramowaniem, naklejka, a ten trzeci to chyba rachunek, ale nie jestem pewna.

Sama naklejka, to zdecydowania za mało.

Rachunek zgubilem po odejsciu od kasy i jak na razie nie byl mi potrzebny mimo uplywu prawie dwoch lat , zadna firma nie robi mi problemow , kazda pomaga , na odleglosc przez internet , czesto nawet nie wiem co robie , po prostu wykonuje ich polecenia , np. przywracalem wartosci fabryczne komputera , przez 51 minut mialem czarny ekran , o czym bylem uprzedzony .

ludzie czy ktos ma w dzisiejszych czasach legalne oprogramowanie... oczywiscie nie wliczam w to firm...

Ja :D

No.......... nie wiem. :wink:

Kupiłem razem z kompem, ale czy jest legalne ? :wink:

Ponoć markety sprzedały sporo kompów z piratami. :D

Czemu nie wiesz? Watpisz, ze mam legalne oprogramowanie w 100%? Mam linuxa i reszte oprogramowania rowniez na linuxie jest darmowe i legalne.

ludzie czy ktos ma w dzisiejszych czasach legalne oprogramowanie... oczywiscie nie wliczam w to firm...

Ja :D

No.......... nie wiem. :wink:

Kupiłem razem z kompem, ale czy jest legalne ? :wink:

Ponoć markety sprzedały sporo kompów z piratami. :D

Czemu nie wiesz? Watpisz, ze mam legalne oprogramowanie w 100%? Mam linuxa i reszte oprogramowania rowniez na linuxie jest darmowe i legalne.

System operacyjny GNU/Linux jest rozpowszechniany na zasadzie licencji GNU/GPL. Nosi nazwę oprogramowania otwartego, wolnego. Nie należy jednak tego mylić z darmowością. Oprogramowanie otwarte to oprogramowanie wolne od ograniczeń. Czy jednak taka swoboda nie przysparza więcej problemów?

Okazuje się jednak że w Polsce darmowy Linux po pierwsze wcale nie musi być taki darmowy, a po drugie wycenia się go porównując do komercyjnych rozwiązań.

Nie raz słyszy się o problemach jakie wynikają z interpretacji darmowego oprogramowania przez Urząd Skarbowy. Pewnie już nie jedna firma miała z tego powodu problemy, gdyż US kazał płacić podatek od darmowego Linuksa.

Z jakimi więc problemami ma do czynienia firma korzystająca z Linuksa w starciu z Urzędem Skarbowym?

1. Brak faktury...

Ogólnie nie jest to problem gdyż faktura nie jest potrzebna urzędowi skarbowemu. Jeśli jednak ktoś bardzo jej potrzebuje to można sobie z tym poradzić kupując np. gazetę z Linuksem i urzędowi skarbowemu pokazać taką fakturę. Trzeba jednak wtedy pamiętać że gazetka musi być cały czas przechowywana w firmie. Można też zakupić czasopismo z wersją Live-CD i resztę oprogramowania doinstalować z sieci (np. Gentoo).

2. Księgowanie w środkach trwałych z kwotą 0 zł.

Jak się okazuje jest to dość duży problem dla US, gdyż twierdzi on że nie można mieć środków trwałych o wartości 0zł. Rozwiązaniem tego problemu jest po prostu nie traktowanie Linuksa jako środków trwałych i nie księgowanie go w tym zakresie.

Na szczęście coraz częściej słyszy się głosy że polscy urzędnicy skarbowi wiedzą już o Linuksie i licencji GNU i nie robią większych problemów jeśli tylko nie zaksięguje się czegoś z 0zł. W każdej chwili można wydrukować licencję GNU ;-)