Agacka1719499039 21.01.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Labirynt grabowy...też można http://www.agrobud.com.pl/4.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 22.01.2005 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 A mój ma 3m ( na jednym ze zdjęć w linku poniżej ) i zamierzam go przyciąć do wysokości 2 m. http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=2&id=30705&k=10&q=miodowy&nxt=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 24.01.2005 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Jaka jest cena sadzonek, i gdzie najlatwiej kupic. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 24.01.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Jaka jest cena sadzonek, i gdzie najlatwiej kupic. Pozdrawiam. W szkółkach leśnych kupisz za jakieś 20-30 groszy za sztuke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 07.02.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 a więc sadzić w dwóch rzędach co 25 cm ? czyli na 10 metrów żywopłotu trzeba kupić jakieś 80 - 90 roślinek ? Kiedy je wysadzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 23.03.2005 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 mam jeszcze jedno pytanie co do systemu korzeniowego W planach mam obsadzenie miejsca gdzie bedzie się siedzieć w ogrodzie grabem. Wewnątrz planuje jakąś nawierzchnie (chyba kostka granitowa), postawienie stałego grilla itd. Czy grab po np. 10 latach korzeniami nie zniszczy nawierzchni?? Czy system korzeniowy jest powierzchniowy czy raczej palowy?? za opdowiedź z góry dzięki!! Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 12.04.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 A czym obecnie zasilić taki żywopłot, jaki zastosować nawóz? Żywopłot młody wys do 50 cm.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 16.04.2005 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Latem żywopłot z grabu wygląda nieźle, ale zimą gdy jest pokryty suchymi liśćmi nie podoba mi sie zupełnie. Miejsce suchych liści jest w kompostowniku Takie jest moje zdanie i proszę się nie obruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 16.04.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Mam około 50 mb takiego żywopłotu. Puszczony jest do wysokości siatki. Wg mnie jest świetny ponieważ: przycina sie go praktycznie 2 razy w roku, jest ścisły, wypełnia całą przestrzeń, pięknie wygląda i latem i zimą, nie trzeba go nawozić - cud miód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadam 17.11.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 mam pytanie dotyczace cieciakiedy najlepiej ciac zywopłot z grabu.mam zywoplot ktory zostal posadzony w kwietniu br. i jeszcze nie byl przycinany. niektote sadzonki maja juz ok 1,5m wys.na jakiej wysokosci i kiedy musze go przyciac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 17.11.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 mam pytanie dotyczace ciecia kiedy najlepiej ciac zywopłot z grabu. mam zywoplot ktory zostal posadzony w kwietniu br. i jeszcze nie byl przycinany. niektote sadzonki maja juz ok 1,5m wys. na jakiej wysokosci i kiedy musze go przyciac?? Radziłbym przyciąć wiosną 2006 roku -i to przyciąć dość nisko Z pewności będzie Ci szkoda ale to jedyny sposób na unikniecie w przyszłości łysych pni tuż nad ziemią. Drugie cięcie możesz zrobić z lipcu 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 21.05.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Kiedy i jak przycinać żywopłot z buków ? Obecnie ma 2 lata i jakieś 30 - 50 zm wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.05.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 A kiedy będzie trochę czasu Przytnij równo na 30 cm, to się rozgałezi,jak odbije, to w VIII wyrównaj zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 09.11.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Internetowe banki informacji mówią o sadzeniu grabu, wysokościach i świetle ...A ja szukam jak głęboko będzie sięgał korzerzeń 1,5 metrowego grabu posadzonego w żywopłocie.A dlaczego?Dokładnie pod moim (planowanym) żywopłotem grabowym,na głębokości 1,5 m, biegnie rura PCV fi 90 z wodą (ponoć nowa - geodeta). No i mam problem: - korzenie dosięgną rury ? - a jak dosięgną to namieszają czy tylko oplotą i pójdą sobie dalej ? Doradźcie, proszę, bo trudno mi myśleć o rozstaniu z moim grabowym żywopłotem, który dał się polubić, mimo, że jeszcze go nie ma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 09.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Na bank dosięgną. Te graby będą na 1,5 m ale nie dlatego że to taka malutka odmiana tylko dla tego że będą strzyżone na tę wysokość. Korzeni raczej nie będziesz strzyc Co do pytania czy na robią bigosu, czy nie, to powiem wprost nie wiem na pewno. Ale widząc co roślinki potrafią czasami zrobić żeby dostać się do wody obstawiał bym że raczej o żywopłocie w tym miejscu musisz zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 09.11.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Internetowe banki informacji mówią o sadzeniu grabu, wysokościach i świetle ... A ja szukam jak głęboko będzie sięgał korzerzeń 1,5 metrowego grabu posadzonego w żywopłocie. A dlaczego? Dokładnie pod moim (planowanym) żywopłotem grabowym, na głębokości 1,5 m, biegnie rura PCV fi 90 z wodą (ponoć nowa - geodeta). No i mam problem: - korzenie dosięgną rury ? - a jak dosięgną to namieszają czy tylko oplotą i pójdą sobie dalej ? Doradźcie, proszę, bo trudno mi myśleć o rozstaniu z moim grabowym żywopłotem, który dał się polubić, mimo, że jeszcze go nie ma. Pozdrawiam Uważam, że rury nie uszkodzą, nawet jeżeli jej dosięgną. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 09.11.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 G.N. "obstawiał bym że raczej o żywopłocie w tym miejscu musisz zapomnieć " Pinus "Uważam, że rury nie uszkodzą, nawet jeżeli jej dosięgną." No nieźle się zaczyna ale dziękuję za zainteresowanie. Drżąc, czekam na następne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.11.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 No toż to nie sączki melioracyjne, tylko porządna rura. Do środka korzenie nie wrosną, bo i niby jak. Gorzej w przypadku awarii (odpukać) no bo dokopać się trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 09.11.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Przedwczoraj korzystając z ładnej pogody wybrałem sie do lasu na spacer.Znalazłem dwa przewrócone graby (chyba ostatnie wichury).Zważywszy na moją ciekawską nature zacząłem sie przyglądać korzeniom.O dziwo korzenie graba wcale nie rosną zbyt głęboko.Większość na głębokiści 0,5 m. Dlatego tak łatwo sie przewruciły Nie obawiał bym sie o losy rury położonej na głębokości 1,5 m.Pojedyncze korzenie pewnie tam dorosną ale nie sądze by zrobiły jej krzywde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 26.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 No to dobrze, że ktoś to widział na własne oczy, że ten grab sie tak płytko korzeni, bo też się nad tym zastanawiałam.Nasz żywopłot rośnie z jednej strony nad rurą z wodą, z drugiej nad kablem elektrycznym. No i dylemat miałam.No bo co zrobić, jeśli najłatwiej jest ciągnąć wodociąg czy elektrykę wzdłuż granicy działki? I jednocześnie pogodzić to z koniecznością osłonięcia działki żywopłotem (bo duży "wygwizdów")? Mój żywopłot ma już trzy lata i też go bardzo lubię.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts