magdalena84 28.03.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Wszystkie rady Mynetta są jak najbardziej prawidłowe BTW - to jeden z naprawdę sensownych autorów ksiązek ogrodniczych, Rozstawa podana w książce jest odpowiednia dla 2 letnich sadzonek które nie były wcześniej formowane - przyciąć trzeba nisko bo to Ty rozpoczynasz formowanie żywopłotu. Cięcie musi być niskie by zywopłot był gęsty od samej ziemi, gdyby tego nie zrobić to po paru latach byłby zagęszczony na szczycie a łysy od dołu. Częsty błąd przy żywopłotach rosnących na osiedlach, blokowiskach to własnie cięcie wylącznie szczytu roślin gdy już dorosną do docelowej wyskości - wyglądają jak miotły w szeregu - górą człowiek nie przejdzie ale dołem przechodzi każdy pies, kot itp. Troche zaufania do autorów książek ogrodniczych... Dokladnie tak, jesli nie przytniesz odpowiednio nisko zywoplot nie rozkrzewi sie u dolu i bedzie wygladal katastrofalnie po paru latach, na moim (dwudziestoletnim) osiedlu widac wlasnie takie braki w wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.04.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Po świętach kupuję 500 sadzonek buka, a co Macie jakieś namiary na dobre sadzonki, w podobnie dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 16.04.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 W castoramie do 20 kwietni mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 16.04.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Mam namiar w Brennej za 0,40pln sadzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Mam namiar w Brennej za 0,40pln sadzonka. Ilu letnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 16.04.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 wysokość około 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 wysokość około 60 cm. Możesz dać namiary na priva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camel77 12.05.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Kupiłem żywopłot 2 letni z buku i posadziłem jakieś 2 tygodnie temu.Zaczyna już się zazieleniać.Moje pytanie jest takie czy już je przycinać czy jeszcze nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.05.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Kupiłem żywopłot 2 letni z buku i posadziłem jakieś 2 tygodnie temu. Zaczyna już się zazieleniać. Moje pytanie jest takie czy już je przycinać czy jeszcze nie? Ja przyciąłem zaraz po posadzeniu. Ponoć tak się robi. Nie wiem czy teraz nie musisz poczekać do jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.05.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 camel - tnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkasperc 20.06.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Graby są długie 3-5 metrów ale "tyczki" tj mało rozgałęzione zasadzone w jednej linii co około 50 cm. Dużo placów. Opcja 1: Przyciąć na wysokości 1,5 metra a pomiędzy nimi zasadzić młodsze graby ze szkółki i nimi wypełnić place.lubOpcja 2: przesadzić z drugiej strony działki podobne graby (tam nie będzie żywopłotu) i je przyciąć na wysokość 50 cm Pragnę docelowo otrzymać wysoki na 2,5 m gęsty żywopłot, ale wąski.Co ty m sądzicie? Edytowane 20 Czerwca 2013 przez kkasperc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Kupiłeś złe egzemplarze. Takie tyczki to produkt pod drzewka alejowe a nie na żywopłoty. Z tego to możesz sobie najwyżej bindaż (berso) zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdajusz 09.11.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 W moich okolicznych nadleśnictwach nie produkują sadzonek grabu , a taki właśnie żywopłot marzył mi się od dawna.Znalazłam szkółkę nieco oddaloną ,która oferuje tanie sadzonki ,ale tylko jednoroczne (ok 25 cm). Z Waszych wpisów wynika ,że najlepiej sadzić dwuletnie ,po czym ściąć je na wysokość 20 cm. Jaka będzie różnica jeśli posadzę te małe jednolatki i zetnę do ,powiedzmy 15 cm ? Dolne zagęszczenie będzie chyba prawidłowe? Zaczynam też zastanawiać się nad bukiem. Piszecie wiele dobrego na temat takiego żywopłotu. Coś mi się wdaje ,ze zimą może wyglądać ładniej .... Na pewno kolor zimowych liści jest ładniejszy. Czy gałęzie ciętych buków są bardziej powyginane niż grabów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 kup małe, przytnij ile się da, ale tak by je jeszcze było widac i w następnym roku znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdajusz 09.11.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Elfir ,dziękuję A jeśli chciałabym , żeby żywopłot przerósł siatkę i był strzyżony od drugiej strony ogrodzenia ,to w jakiej odległości od płotu trzeba posadzić sadzonki? Jeszcze słówko o buku -czytałam gdzieś ,że on nie znosi wilgotnych gleb. Ale czy mowa tu o stojącej wodzie czy też o każdym umiarkowanie wilgotnym terenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 a jaki chcesz mieć szeroki ten żywopłot?Wówczas łatwo to sobie obliczyć Buk nie toleruje wahań poziomu wód gruntowych. Jak stale jest wysoki i się nie zmienia, to rośnie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klawdia 27.04.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Hej Na mojej działce dłuższy bok ma 27m, ale od siatki do boku domu jest tylko 5 m. Czy uda mi się utrzymać żywopłot z grabu w szerokości max 70cm? Czy na mniej niż 1m szerokości nie mam co liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.04.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 widziałem poniżej 0,5m a wysoki był na 3- 3,5m.Mój jest posadzony od paru tygodni i już ma cudowne, drobne listeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klawdia 27.04.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) super! Dzięki za odp. A był gęsty mimo tak małej szerokości? Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez klawdia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.04.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 tak.,choć można było znaleźć miejsce gdzie coś tam prześwitywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts