Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT Z BUKU I GRABU - zakładanie żywopłotu, gęstośc sadzenia, cięcie

Tom_Poznan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

graby to samo. Każda liściasta z gołym korzeniem powinna być sadzona w okresie bezlistnym, bo inaczej uszkodzone korzenie (w czasie wykopywania, transportu) nie są w stanie dostarczyć wody liściom i roślina usycha.

Konieć pażdziernika powinen byc ok.

Cześć,

podłączę się do tematu.

Czy będzie jakiś problem jeśli na działce posadzę w październiku sadzonki graba (celuję w rozmiar 60 - 100 cm) a wiosną (maj/czerwiec) obsypię te sadzonki ziemią (ok. 7-10 cm)?

Idzie o to, że na działce nie mam jeszcze i z pewnych powodów nie będę miał ziemi pod trawnik (rzeczone 7-10 cm) aż do ok. czerwca a chciałbym aby graby już się zakorzeniły. Czy będzie dla nich ze szkodą jeśli je później obsypię tą ziemią?

Czy będzie dla nich ze szkodą jeśli je później obsypię tą ziemią?

Będzie. Tym bardziej, że ta ziemia na nic im się nie przyda. Dobra ziemia jest potrzebna na głębokości korzeni a nie na wierzchu.

Nie można roślinom zasypywać szyjki korzeniowej.

• 1 month później...

Kupiliśmy sadzonki grabu, chcieliśmy je posadzić i... doszliśmy do wniosku, że mamy taki bałagan na działce, że najpierw zdementujemy ogrodzenie tymczasowe, wyrównamy trochę ziemi i dopiero zabierzemy się za żywopłot.

Jak zabezpieczyć te sadzonki na zimę? Obecnie je po prostu wsadziliśmy je do połowy do ziemi.

• 4 months później...
jak najszybciej sadzić. Przyciać na 30 cm

30 cm to moim zdaniem zbyt wysoko, będzie problem z zagęszczeniem przy ziemi. Mój był cięty na około 15 cm w momencie sadzenia , teraz po 8 latach regularnego cięcia jest pięknie zagęszczony od ziemi do góry, teraz ma około 2,5m i dalej go już nie puszczam.

• 3 weeks później...

Od stromy południowej mam sąsiada, miał dużą różnicę na działce

Postawił wysoki murek, zrobił ładny płot i nawiózł sobie ziemi.

Nie narzekam, bo tak pokombinował, że łapie wszystką wodę z roztopów i mnie nie zalewa.

Mam widok na ładny płot i brzydki murek, kawałkami pomazany czarnym impregnatem.

Skoro buk i nadają się na niskie żywopłoty to może by zasłonił taki murek.

Sąsiad jest od południa, to dla ewentualnych roślin byłaby to północ, ale słońce świeci też rano i wieczorem.

Latem da się płot przysłonić: maliny, kosmosy, paprocie, amaratus ...ale zimą jest brzydko.

Sadziłam tam trzmielinę, ale słabo się murku czepia, przewraca, wrasta w ziemię.

Mój pomysł ma jakieś sens albo wady?