Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe?

Recommended Posts

Witam.Jestem pierwszy raz na forum i odrazu mam pytanie do forumowiczów?Buduje dom i zastanawiam się jakie ogrzewanie zainstalowac.Podobno ogrzewanie podłogowe więcej kosztuje instalacja natomiast koszty ogrzewania mniejsze i ogrzewanie podłogowe bardziej wydajniejsze.Co myslicie o tym? :D

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest dokładnie tak jak napisałeś , ogrzewanie podłogowe jest droższe w wykonaniu , tańsze w eksploatacji , najbardziej nadające się do "napędzania" pompą ciepła , co prawda są czasem głosy że powoduje choroby nóg ( zbyt ciepła podłoga ) i unoszenie sie kurzu , ale to są głosy osób którym szkoda że takiego ogrzewania nie mają, w nowoczesnym ( odpowiednio ocieplonym ) budynku żadne z tych zjawisk nie występuje , jedynie co u mnie jest zauważalne to zwijanie się kurzu w tzw "koty" leżące na podłodze.

Dodatkowym problemem jest bezwładność systemu ( a nie każdy producent kotłów potrafi wyprodukować do tego odpowiednią elektronikę ) , należy sie starać zrobić płyty grzejne o jak najmniejszej bezwładności .

Piotrek

Ogrzewanie podłogowe jest ogrzewaniem niskotemperaturowym (ca 40 st.C).

Jeśli w domu jest tylko podłogówka wówczas można zastosowac kocioł nikotemperaturowy (pompa ciepła, albo gazowy, który to potrafi) i koszty instalacji nie są dużo większe od grzejników (patrz PS.1), a oszczędności w eksploatacji całkiem zauważalne.

Tyle, że tak się raczej nie robi, bo podłogówki nie powinno wykańczać się drewnem. Do wyboru jest ceramika i wykładziny - ceramike mało kto chciałby miec w sypialni (tu nie grecja ;o) ) a i wykładziny mają sporo wad (kurz i koniecznośc wymiany co parę lat). Dlatego przeważnie stosuje się ogrzewanie mieszane - podłogówka + grzejniki klasyczne (w sypialniach - patrz PS.2), a to podbija koszty, bo trzeba zastosować sterowanie dwoma obwodami (nie każdy kocioł to ma), mieszacze, sprzęgła hydrauliczne, wskazana jest pogodówka, itp.. Można to obejść stosując przewymiarowane grzejniki - ale to tez dodatkowe koszty i brzydkie :(

W sumie w tym co napisałeś jest sporo prawdy, ale są "ale...". Jak zwykle zresztą - gdyby tak nie było to wszyscy instalowaliby tylko podłogówkę :)

PS.1 Rura do podłogówki kosztuje do 5,- zł za mb - podłączenie kolejnego pomieszczenia do istniejącej instalacji jest często tańsze niż zakup grzejnika. Chyba, że się zleci robotę firmie - niektóre potrafią zaśpiewac 80,- pln za położenie 1 m2 podłogówki :o

PS.2 Poza wymienionymi wadami ponoć nieciekawie się śpi w pomieszczeniach z podłogówką. Nie miem tego wytłumaczyć - tak słyszałem

faktycznie w naszych warunkach sprawdza się i często jest montowany układ - podłogowe na parterze, grzejniki na górze. Trzeba pamiętać, że podłogówka nagrzewa się wolniej, wolniej więc osiągniesz zamierzoną temperaturę. Daje jednak moim zdaniem większy komfort, szczególnie tym, którzy lubią ciepło - w stopy ciepło, głowy nie przegrzewa :)

• 2 weeks później...
Czy mozna połozyć dywany jeśli jest podłogowe ogrzewanie?

Można, ale po co ?

Będziesz miał przecież ciepłą posadzkę (przynajmniej w sezonie grzewczym).

No chyba, że brakuje Ci odkurzania i trzepania dywanów.

Dla chętnych na dywany w takiej sytuacji proponuję płytki ceramiczne z rysunkiem perskiego dywanu (podobnie jak płytki z rysunkiem parkietu).

Jeśli jeszcze tego nie produkują, to upominam się o prawa autorskie 8) (użytkowników forum wezwę na świadków).

Jestem na etapie budowy, z mocnym postanowieniem, że ogrzewanie będzie podłogowe, zasilane przez piec i wspomagane przez kolektory słoneczne. Aby wyeliminować obawy o zły wpływ tego ogrzewania na samopoczucie, ale też z innych powodów, dom posiadał będzie wentylację mechaniczną z rekuperacją. A co do płytek w sypialni - akurat nie mam nic przeciwko. Po prostu tylko trzeba mieć pomysł na całość, żeby "techniczność" podłogi nie stała w sprzeczności z pozostałym wystrojem. A poza tym - istnieje szeroki wybór zarówno paneli, jak i wykładzin podłogowych, specjalnie przeznaczonych do tego typu ogrzewania. A dodatkowa rada dla alergików straszonych, że ogrzewanie podłogowe nie jest dla nich: centralny odkurzacz jest fantastycznym wynalazkiem!! Pozdrawiam wszystkich, którzy z pomysłem tworzą przestrzeń wokół siebie:) Ania

Dywan można położyć tylko trzeba to wczesniej uwzglednic w obliczeniach zapotrzebowania na cieplo danego pomieszczenia

Dywan raczej nie zmienia zapotrzebowania na ciepło :D .

Co najwyżej trzeba uwzględnić wyższą temperaturę posadzki, aby ciepło mogło przez dywan przeniknąć w potrzebnej ilości.

Mam zamiar mieć podłogowe (Legalett) na dole, kominek z DGP (będzie grzał i dół i górę) i grzejniki elektryczne na górze.

Legalett jest "super-niskotemperaturowy" - podobno na to można położyć prawie wszystko, aby nie za grube drewno, bo podłoga ma mieć dwadzieścia parę stopni, nie więcej. W Legaletcie czynnikiem grzewczym jest powietrze - w obiegu nie ma żadnej wody a powietrze ma małą pojemność cieplną. Duża bezwładność tego to tylko i wyłącznie zaleta, stała temperatura w domu przy ogrzewaniu tak zmiennym źródłem ciepła jakim jest kominek, a prąd można włączać wyłącznie w nocy - taniej. Przy okazji Legalett ma współpracować z kominkiem - wymiennik ciepła ma odbierć je od kominka i podgrzewać nim płytę Legalettu.

Zaś te grzejniczki na piętrze to mają być do zapewnienia komfortu cieplnego, żebym nie musiał koniecznie wstawać i rozpalać kominek, bo zgasł i zimno. Termostat z chronokartą dopilnuje żeby za zimno nigdy nie było.

------------

PS. Ostatnio widziałem "deski" "drewniane" z terakoty czy też gresu. Można z nich ułożyć "parkiet". Na stale ciepłym Legaletcie podejrzewam, że ludzie będą się na to nabierać - deski są podrobione idealnie. ;) Jak znajdę taniej niż widziałem (a widziałem po 80 PLN/m2) to na parterze dam takie "deski".. ;)

Ostatnio widziałem "deski" "drewniane" z terakoty czy też gresu. Można z nich ułożyć "parkiet". Na stale ciepłym Legaletcie podejrzewam, że ludzie będą się na to nabierać - deski są podrobione idealnie. ;) Jak znajdę taniej niż widziałem (a widziałem po 80 PLN/m2) to na parterze dam takie "deski".. ;)

Moim zdaniem płytki ceramiczne w przypadku ogrzewania podłogowego nie wszędzie się nadają.

Poza sezonem grzewczym i ekstremalnymi upałami, mamy w naszym klimacie wiele dni, kiedy będzie się tęskniło za "ciepłym" drewnem np. w salonie, czy w sypialni.

No chyba, że na tę okazję będziemy trzymali w domu dywany (w sezonie grzewczym niewskazane)