Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wścibski ma ze wścibstwa?

bratki

Czy interesuje Cię co mają sąsiedzi i czy aktywnie starasz się koniecznie czegoś o tym dowiedzieć, n  

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy interesuje Cię co mają sąsiedzi i czy aktywnie starasz się koniecznie czegoś o tym dowiedzieć, n

Recommended Posts

Już się tu kiedyś żaliłam na moich sąsiadów, ale tym razem nie o żale mi chodzi, tylko o zrozumienie. Bo nie pojmuję.

Po co komu informacje takie jak:

- Zawartość mojego bagażnika?

- Zawartość półek w moim garażu i w piwnicy?

- Czynności jakie w garażu lub piwnicy wykonujemy? (ZAWSZE mamy oglądacza, a jak się zamkniemy w środku - to sobie otworzy; sic!)

- Odkrycie co do nas zostało przywiezione w dużym kartonie?

- Widok wnętrza mojego schowka na szczotki?

- Stan wnętrza mojej szafy?

- Widok z mojego okna na podwórko i okna na przeciw?

- Update stanu mojego (rzadko sprzątanego) pokoju poprzez najścia bez uprzedzenia domofonem czy telefonem (połączony z nerwowym katalogowaniem co ubyło, co przybyło)?

- Zawartość moich bagaży wystawianych z bagażnika (łącznie z czynnym grzebaniem w nich)?

- Tożsamość osoby, z którą rozmawiam piętro wyżej?

Powyższe treści pozyskiwane są bezpośrednio.

Ale zdarzają się też bardziej złożone techniki wywiadowcze:

- Byłam indagowana na okoliczność tego co inny sąsiad trzyma w garażu (graniczy z moim ażurową ścianą, ale oczywiście nie mam pojęcia).

- Bywam proszona o jakąś pomoc (jak się potem okazuje całkiem zbędną i niechcianą), tylko dlatego, że jest to okazja do wypytywania.

Po co ludziom takie rzeczy? Po co te intrygi i drobne oszustwa? To ludzie wykształceni (lekarze), nawet niegłupi i młodzi. Więc chyba nie z nudów :D Dlaczego tak sobie rujnują opinię? Do czego im te informacje?

Czy ktoś z Was pomoże mi zrozumieć?

może to braku innych zajęć :roll:

Ja przyznaję się do długich spacerów z psem i lukaniem na nowo budujące sie domy w dalszej i blizszej okolicy :oops: Jaka dachówka, kolor elewacji, okna, łuki mauretańskie, oczko wodne z krasnelem itp 8)

Mówisz, że nie powinnam? A to taka przyjemnośc mi sprawialo :roll:

Ja przyznaję się do długich spacerów z psem i lukaniem na nowo budujące sie domy w dalszej i blizszej okolicy :oops: Jaka dachówka, kolor elewacji, okna, łuki mauretańskie, oczko wodne z krasnelem itp 8)

jestem w tym względzie nałogowcem :oops: :lol:

uwielbiam oglądać ładne domostwa :wink:

Co innego wygląd publiczny - balkon, bryła domu, ogród - a co innego takie krążenie po pokoju, by koniecznie zajrzeć do wnętrza czyjejś szafy. :D

W końcu elewacje robi się dla obserwatorów nie dla siebie. :D Poza tym u budujących się, poszukiwanie rozwiązań w innych domach, to ja zdecydowanie rozumiem. :D

Nie rozumiem co ma do rzeczy mój stary sweter w bagażniku, albo turlająca się tam marchewka? Nie rozumiem po co kłamać, żeby się dowiedzieć czegoś równie błachego?

Wiem, że reaguję trochę nadmiarowo, ale to trwa już kilka lat i coraz bardziej mnie męczy, jest też co raz bardziej jaskrawe. Za każdym razem czuję się trochę tak, jak po włamaniu. Jakby mi ktoś brudnymi rękami w moim życiu grzebał. (Tym bardziej, że nie zawsze kończy się na patrzeniu).

I wciąż nie kumam, co oni z tego mają. Nigdy w życiu nie spotakałam kogoś zachowującego się w ten sposób, a tu cała rodzina: matka, ojciec, teściowa i jeden z dzieciaków.

Majka, Kuleczka - nie widzę Was w tej rodzince! :D

Zazdroszcze Ci ! Ja musze ogladac nawet jak nie mam na to ochoty ,...

niektorzy nawet mi za to placą :D

Obrzydliwe czasem zajecie.

Dlaczego obrzydliwe?

może sraczyki projektuje, a może krasnele wstawia :roll:

Zazdroszcze Ci ! Ja musze ogladac nawet jak nie mam na to ochoty ,...

niektorzy nawet mi za to placą :D

Obrzydliwe czasem zajecie.

Dlaczego obrzydliwe?

może sraczyki projektuje, a może krasnele wstawia :roll:

Tu mi się przypomniała, trochę obocznie, piękna anegdota o Kieślowskim.

Przy kawiarnianym stoliku kilku znanych panów (bodaj Stuhr i ktoś jeszcze) rozmawiali o swoich przodkach, zresztą dość szacownych, typu wiedeński adwokat, itp. A Kieślowski milczy. Koledzy zainteresowali się grzecznie: "A Twój dziadek co ciekawego robił?" Kieślowski skrzywił się i rzecze "Iiii... sracze budował". Konsternacja. Panowie próbują wyjść z twarzą, uprzejmie zagadują bez zmrużenia powiek: "Znaczy... cieślą był?".

"Nie, - mówi Kieślowski - Sławoj Składkowski się nazywał". :p

To to akurat jest taka choroba budowlana. Ostatecznie to oglądasz to co na widok publiczny zostało wystawione, więc chyba z wścibstwem nie ma nic wspólnego.

A może tylko tak sie pocieszam, bo sama tak robię?

Bratki, a masz jakiś zaprzyjaźniony sklepik w okolicy? Z taką panią, co wszystkich zna? Poszłabym pogadać. I ze zbolała miną zaczęłabym się żalić, że ci sąsiedzi tacy przyzwoici i na stanowiskach ale chyba z mafią mają coś wspólnego, bo przecież nikogo normalnego nie obchodzi, co masz w domu a ich tak. Ktoś chce cię okraść czy co? Wywiad robią? :D Może jakoś okrężną drogą do nich dojdzie, choćby przez teściową. 8)

Bratki, a masz jakiś zaprzyjaźniony sklepik w okolicy? Z taką panią, co wszystkich zna? Poszłabym pogadać. I ze zbolała miną zaczęłabym się żalić, że ci sąsiedzi tacy przyzwoici i na stanowiskach ale chyba z mafią mają coś wspólnego, bo przecież nikogo normalnego nie obchodzi, co masz w domu a ich tak. Ktoś chce cię okraść czy co? Wywiad robią? :D Może jakoś okrężną drogą do nich dojdzie, choćby przez teściową. 8)

Mam pecha na całej linii :cry: Funkcję mojego osiedlowego sklepiku pełni... hipermarket. :-?

Dobrzy moi znajomi maja sasiada, ktory wlasciwie jest milym, sympatyczym, uczynnym czlowiekiem, ale... no wlasnie.

Lubi odwiedzac ich niemalze codziennie wieczorkiem, przy czym nie to jest najgorsze; zanim zasiadzie przy stole ma zwyczaj robic sobie "obchod" wszstkich pomieszczen, obojetnie pustych, czy uzytkowanych przez domownikow. :o :evil: ( No, moze omija wc :D ). Jego bystrym oczom nic nie umknie, wszystko zinwentaryzowane, a nastepnie skomentowane. :-?

Wszelkie aluzje co do niestosownosci takiego zachowania ( coraz mniej subtelne) nie docieraly do adresata. :-? Impregnacja doskonala :o :p

Jest skarbnica wszelkiej wiedzy o znanych sobie ludziach; ich stanie posiadania, koligacjach, nawykach, potrzebach i problemach.

Czasami mysle, ze to dla niego ciekawsze niz serial brazylijski.

Moi znajomi z czasem coraz mniej sie irytuja i traktuja go jak uciazliwosc, do ktorej lepiej przywyknac, cos jak do tramwaju pod oknem.

bratki , wiem, ze Cie nie pocieszylam, ale to chyba jedyna metoda - ignorowac ! Chce, niech patrzy, niech gada, a Ty nie sluchasz i nie przejmujesz sie. . Czego Ci serdecznie zycze :D

Jest skarbnica wszelkiej wiedzy o znanych sobie ludziach; ich stanie posiadania, koligacjach, nawykach, potrzebach i problemach.

bratki to chyba jedyna metoda - ignorowac ! Chce, niech patrzy, niech gada,

No nie wiem czy to taka dobra rada ? Jak on taką skarbnicą wszelkiej wiedzy jest, to po wyjściu od znajomychi przeniesie innym znajomym wszystko co gospodarze chcieliby na pewno zachować w tajemnicy, np. że owego dnia było nieposprzatane lub że maja jakies drogie rzeczy w mieszkaniu lub że ich nie mają....itp. za chwile pół miasta będzie wiedziało jak oni mieszkają i zyją, co robią, co jedzą, jak spią, co kupują i jakie mają problemy.

Boże, nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, przegoniłabym na cztery wiatry wścibusa. To po prostu brak kultury, elementarnych zasad, które obowiązuja we współczesnym świecie, nie zyjemy przecież w dżungli....

Dobry sąsiad, to dyskretny sąsiad.

Wcale nie masz racji, ż lepiej jest do takiego sąsiada przywyknąć, jak to jest mozliwe, żeby we własnym domu nie mozna bylo wieczorkiem podrzemać, poczytać książkę, pooglądac film, wreszcie ponudziec się w spokoju ?

Czasem potzrebujemy samotności i oddechu od kieratu, a tu codzienny gość - lustrator, przy którym nie mozna niczego swobodnie robić, bo obserwuje, inwentaryzuje i na dodatek komentuje.

Zabiłabym !!! Wrrrrrr

Ja myślę, że teraz to juz za późno na reakcje, trzeba bylo na samym poczatku zrobic "wielkie oczy" na takie zachowanie i zastosowac komentarz typu: przepraszam, ale ja sobie nie życzę żeby mi pan oglądał/lustrował mieszkanie/garaż ... to moje prywatne zycie i moja sprawa co mam w bgazniku czy w kiblu za przeproszeniem.

No nie wiem czy to taka dobra rada ? Jak on taką skarbnicą wszelkiej wiedzy jest, to po wyjściu od znajomychi przeniesie innym znajomym wszystko co gospodarze chcieliby na pewno zachować w tajemnicy, np. że owego dnia było nieposprzatane lub że maja jakies drogie rzeczy w mieszkaniu lub że ich nie mają....itp. za chwile pół miasta będzie wiedziało jak oni mieszkają i zyją, co robią, co jedzą, jak spią, co kupują i jakie mają problemy..

Ach, nie. On wiedze lubi miec, ale nie dzieli sie nia na prawo i lewo. :D Ponadto, kogo normalnego interesuja cudze skarpetki pod stolem ? :wink: :D

Dodam jeszcze, ze i w tym przypadku sasiad jest czlowiekiem wyksztalconym, i z niezla wiedza ogolna.

Wcale nie masz racji, ż lepiej jest do takiego sąsiada przywyknąć, jak to jest mozliwe, żeby we własnym domu nie mozna bylo wieczorkiem podrzemać, poczytać książkę, pooglądac film, wreszcie ponudziec się w spokoju ?

Czasem potzrebujemy samotności i oddechu od kieratu, a tu codzienny gość - lustrator, przy którym nie mozna niczego swobodnie robić, bo obserwuje, inwentaryzuje i na dodatek komentuje.

Zabiłabym !!! Wrrrrrr

Nie twierdze, ze mam racje. Twierdze, ze szkoda zdrowia i sily. Moi znajomi doszli do tego wniosku po latach. Na poczatku tez chcieli zabic, ale sie nie dal :D :D :D

Ogrodzic sie i zamknac na klucz furtke. :D

Potem ciagle mowic, ze nie masz czasu aby sie spotkac i pogadac... W koncu zalapia, ze teatr sie skonczyl. :wink: I znajda inna ofiare... :-?

p.s. Nowe domki tez chetnie ogladam jak przechodze lub przejezdzam..., czasami zastanawiam sie jak domek w srodku wyglada, jaki projekt.., :oops: ale w zyciu nie przychodze do ludzi bez zaproszenia.., nawet jak sama cos potzrebuje to uprzedzam telefonicznie i pytam czy moge i kiedy.., i zawsze tylko na chwilke...

Ogrodzic sie i zamknac na klucz furtke. :D

Potem ciagle mowic, ze nie masz czasu aby sie spotkac i pogadac... W koncu zalapia, ze teatr sie skonczyl. :wink: I znajda inna ofiare... :-?

.

W tym problem, że już drugi rok tak się staramy, ale są impregnowani. Im bardziej my się spieszymy, tym bardziej karkołomne intrygi snują. Tym bardziej kłamią i oszukują. Raz warknęłam wręcz niegrzecznie, ale ich ciekawość zwyciężyła już parę tygodni później.

Mieszkamy wciąż w bloczku, i niestety nasze garaże sąsiadują. :cry: Czasem nie da się uniknąć spotkania.

Dają nam na jakiś czas spokój, a potem kiedy trochę się odprężymy - atakują z nienacka (a ja się wciąż nabieram, bo nie umiem odmawiać, gdy mnie ktoś prosi o pomoc - potrafią w to wciągać nawet osoby trzecie). Nie umiem też trzymać kogoś na klatce, ani też nie zdążam odparować, gdy stoję osłupiała z powodu cudzej niegrzeczności. W rezultacie wściekam się na samą siebie i zakładam żałosne wątki na forum.

Najbardziej chciałabym powiedzieć wprost, że mnie to po prostu przeszkadza. Ale się boję. Tym bardziej, że nie rozumiem co nimi kieruje.

Może faktycznie mafia :wink: