Zavadcoff 28.02.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam,Od kliku tygodni wertuję internet i nie potrafię sobie poradzić z zaplanowaniem prawidłowo działającej instalacji CO. Przeczytałem już kilkadziesiąt podobnych wątków.Dom jest parterowy z użytkowmy poddaszem. Łącznie ok 120m2. Piec gazowy usytuowany na poddaszu. Na poddaszu planuję wstawić rozdzielacz i całość ogrzewać standrardowymi grzejnikami. Na dole mam otwarte pomieszczenie=1/2salonu+kuchnia+korytarz , które chciałbym ogrzać ogrzewaniem podłogowym (ok 25-30m2) + dodatkowy grzejnik wspomagający w salonie, a pozostałe pomieszczenia grzejnikami.W jaki sposób powinienem spiąć razem grzejnki i podłogówkę? Naczytałem się już o pompach, zaworach mieszających, mechanicznych na rozdzielaczu + regulatory w pokojach, RTLach itd.. Im więcej czytam, tym większy mam bajzelek w głowie. Generalnie nie chcę przesadzić z superrozwiązaniem typowym dla pełnego ogrzewania podłogowego w domu. Zdaję sobie sprawę przede wszystkim z tego, że pomieszczenie z podłogówką jest zespolone, małe i temperatura ma być tam taka sama.Co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 28.02.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Zrobić podłogówkę w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 28.02.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Podłogówkę będę miał tylko pod kaflami, a w reszcie pomieszczeń chcę mieć grzejniki. Zdania co do podłogówki są podzielone. Decyzji nie zmienię, więc potrzebuję tylko dobrego rozwiązania dla opisanej wyżej opcji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon301 28.02.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 http://www.r-eco.pl/images/stories/reco_wersja_6b.pdf Hej.Ja też zgłąbiam temat. Dziś znalazłem taki link na forumie. Zobacz może się nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 01.03.2007 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Może i się nada, ale dla kogoś, kto poszukuje kotła - to jest instrukcja do kotła!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 01.03.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Skontaktujcie się z Piejarem - zrobił sobie fajna imnstalacje u siebie (prostą, bez udziwnien i ludzką cenowo ) może podzieli się z wami schematem - konsultowaliśmy parę spraw - a schemat zdjął już z serwera. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon301 01.03.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jak byś polukał sobie troszku dalej w tę instrukcję... To tam stoi wyrysowana cała kotłownia. W wersji z podłogowym, i bez, z cwu, i co tylko chcesz. Tylko przewin dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 01.03.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Poniewaz tej podłogówki jest mało ok. 25...30 m2 to zrobiłbym to na 2 petle na RTL. Jedna dałbym na strefe podokienną a druga na resztę salonu. Mozna by wtedy regulowac sobie niezaleznie pod oknami cieplej. Nie wiem czy u Ciebie sie tak da. Zalezy to od układu pomieszczenia. Dodatkowo dałbym jeszcze podłogówke w łazienkach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts