Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja instalacji CO=grzejniki+podłogówka?

Recommended Posts

Witam,

Od kliku tygodni wertuję internet i nie potrafię sobie poradzić z zaplanowaniem prawidłowo działającej instalacji CO. Przeczytałem już kilkadziesiąt podobnych wątków.

Dom jest parterowy z użytkowmy poddaszem. Łącznie ok 120m2. Piec gazowy usytuowany na poddaszu. Na poddaszu planuję wstawić rozdzielacz i całość ogrzewać standrardowymi grzejnikami. Na dole mam otwarte pomieszczenie=1/2salonu+kuchnia+korytarz , które chciałbym ogrzać ogrzewaniem podłogowym (ok 25-30m2) + dodatkowy grzejnik wspomagający w salonie, a pozostałe pomieszczenia grzejnikami.

W jaki sposób powinienem spiąć razem grzejnki i podłogówkę? Naczytałem się już o pompach, zaworach mieszających, mechanicznych na rozdzielaczu + regulatory w pokojach, RTLach itd.. Im więcej czytam, tym większy mam bajzelek w głowie. Generalnie nie chcę przesadzić z superrozwiązaniem typowym dla pełnego ogrzewania podłogowego w domu. Zdaję sobie sprawę przede wszystkim z tego, że pomieszczenie z podłogówką jest zespolone, małe i temperatura ma być tam taka sama.

Co proponujecie?

Poniewaz tej podłogówki jest mało ok. 25...30 m2 to zrobiłbym to na 2 petle na RTL. Jedna dałbym na strefe podokienną a druga na resztę salonu. Mozna by wtedy regulowac sobie niezaleznie pod oknami cieplej. Nie wiem czy u Ciebie sie tak da. Zalezy to od układu pomieszczenia. Dodatkowo dałbym jeszcze podłogówke w łazienkach.

Pozdrawiam