Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gry i zabawy towarzyskie.

Tedii

Recommended Posts

Fakt że już po karnawale,ale co niektórzy mają swoje święta i zapraszają gości.Chodzi o to żeby nie siedzieć przy stole i gadać na z góry ustalone tematy.

Czy znacie fajne gry i zabawy towarzyskie.Może coś sprytniejszego niż taniec na gazecie albo z balonem.Znam różne zabawy ,ale nie dokońca przyzwoite (z czasów studenckich).A tu i post i IVRP więc nie wypada.

Polecam grę Tabu.

OPIS GRY

Gracze dzielą się na 2 drużyny. Każda wybiera swój kolor pionka i ustawia go na początku planszy. Potasowane karty z hasłami należy umieścić w przegródce tacki.

Tabu najwygodniej jest rozgrywać przy stole. Drużyny siadają naprzeciwko siebie. Jeden z członków pierwszej drużyny przesiada się do osób z drużyny przeciwnej i stawia przed sobą tacę. Osoba po jego lewej ręce (z drużyny przeciwnej) bierze klepsydrę, a po prawej piszczałkę, która służy do dźwiękowego sygnalizowania błędów.

Teraz osoba z tacką wyciąga z niej kartę i zaczyna podawać podpowiedzi mające na celu naprowadzić własną drużynę na hasło znajdujące się na karcie, a osoba z klepsydrą zaczyna odmierzanie czasu.

W trakcie dawania odpowiedzi partnerzy z drużyny wykrzykują słowa, które ich zdaniem mogą byś hasłem z karty. Za prawidłowo odgadnięte hasło drużyna otrzymuje punkt. Odgadnięta karta jest odkładana do specjalnie oznakowanej przegródki tacy i natychmiast dociąga się nową kartę kontynuując zgadywanie, które trwa dopóki nie skończy się czas odmierzany przez klepsydrę. Po tym gra przechodzi na przeciwników.

Ilość zdobytych w rundzie punktów jest równa liczbie pól, o jakie należy przesunąć pionek danej drużyny na planszy gry.

Drużyna, której pion jako pierwszy dotrze do końcowego pola planszy – wygrywa!

Najciekawszą rzeczą w Tabu są słowa umieszczone pod hasłem na karcie. Otóż osobie podpowiadającej nie wolno użyć nigdy żadnego z podanych tam słów. One są dla niej Tabu! Jeżeli pomyli się używając zakazanego słowa – hasło uważa się za nieodgadnięte, a kartę należy umieścić w oddzielnej przegródce.

ja nie znaju........czy to ma coś wspólnego z d...ą?

:lol:

Ma . Jedna osoba odwraca sie tylem i przyjmujac pozycje lekko do przodu , zgaduje , kto z towarzystwa (nieco podchmielonego) dal jej klapsa w 4litery .

Luc taka perwersja może być fajna rzeczywiście tylko w stanie mocnego podchmielenia 8) :lol:

A w butelke grywalas ?

w butelkę a i owszem psze pana :D

w butelkę a i owszem psze pana :D

Czyli bylas zupelnie normalna nastolatka .

To o pokera rozbieranego nawet nie pytam , bo wiadomo . No nie ?

Do pokera nie doszłam nigdy, bom młodo za mąż wyszła 8)

mąż mnie przechwycił, kiedy mi osiemnaście ledwo stuknęło, a jak powszechnie wiadomo, mężatki nie grają w takie sprośne gry :wink:

gdyż wyróżniają się mondrościom i godnosciom osobistom......................... :roll:

Do pokera nie doszłam nigdy...

Nie bede komentowal tej wypowiedzi . Ale wydaje mi sie , ze Tobie sie wydaje , ze Twoj maz czytuje forum .

:roll: :lol:

raczej nie, bo jest totalnym komputerowym ignorantem, koledzy nawet żartobliwie nazywają go "haker" :D

tylko na motogratce w miarę sprawnie się porusza 8)

prawdę piszę z tym pokerem, albo nie mam takiej potrzeby, albo nigdy nie byłam tak pijana :roll:

to drugie można od razu wykluczyć....wychodzi więc, że to pierwsze :wink:

z gier towarzyskich preferuję zdecydowanie taniec do białego rana......

Taki konkurs mi się przypomniał.

Bierze się dwóch gości i sadza przy stole na przeciw siebie.Mają za zadanie przesunąć w przeciwną stronę przedmiot n.p. piłkę dmuchając w nią.Po instruktarzu zasłania im się chustą oczy i cichcem zamienia piłkę na talerz z mąką.

Wszyscy mają niezły ubaw,oprócz tych dwóch nieszczęśników.

Myślę że niezłe jest karaoke. Sam byłem sceptycznie nastawiony, do czasu jednej wizyty u znajomych. Ściągneli z netu teksty do piosenek z podkładem, nagrali na płytkę , potem do DVD i ruszyło. No ubaw był po pachy , a im starsza piosenka tym lepiej - zaczeło się od repertuaru obecnego , poprzez "Parostatek" aż do "Miłość ci wszystko wybaczy". Ważny przy tej zabawie jest mikrofon np z chochli czy warzechy - obserwacja co wykonawca wyprawia z mikrofonem to 50% zabawy. I nie ma drętwiaka który by sie przy tym nie wyluzował

mąż mnie przechwycił, kiedy mi osiemnaście ledwo stuknęło, a jak powszechnie wiadomo, mężatki nie grają w takie sprośne gry :wink:

gdyż wyróżniają się mondrościom i godnosciom osobistom......................... :roll:

Natomiast meżatki bardzo lubią grać w rozbieranego wista. Bo to jest gra na 2 osoby i mozna zagrać z własnym chłopem. Wiem coś o tym, bo od czasu do czasu jeszcze se w domu grywamy ... :oops:

Natomiast meżatki bardzo lubią grać w rozbieranego wista. Bo to jest gra na 2 osoby i mozna zagrać z własnym chłopem. Wiem coś o tym, bo od czasu do czasu jeszcze se w domu grywamy ... :oops:

z własnym chłopem :roll:

eeeee nuda :lol:

tak na serio, to prosimy więcej szczegółów :wink:

a jak powszechnie wiadomo, mężatki nie grają w takie sprośne gry :wink:

Chyba, że z mężem :wink:

Cudzym :wink: