Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż 2 stanowiskowy czy drugie auto pod chmurką?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam problem - jak można sensownie zbudować dom z podwójnym garażem na działce o wymiarach 18,5 na 40m? (wjazd od strony tych 18 :( ) Dodatkowe ograniczenie - powierzchnia zabudowy nie może być większa niż 125m2 a wysokość kalenicy to max 9m.

Rozważałem garaż w podpiwniczeniu ale woda jest już na głębokości 1,4 m...

Trzymać jedno auto pod chmurką? A może jakoś jeden za drugim?

Albo garaż wolnostojący za domem ?

Miał ktoś podobny problem?

• 1 month później...

Ja buduję garaż dwustanowiskowy wolnostojący - miałem podobny problem do Twojego - niski poziom wód gruntowych.

Dodatkowo garaż będzie miał 2 pomieszczenia gospodarcze więc będzie gdzie schować niepotrzebne graty nie zaśmiecając garażu - nie ma bowiem nic gorszego jak stojące w garażu rowery, kosiarki, jakies zużyte pojemniki itp.

Co do ilości aut.... faktycznie w dzisiejszych czasach każda rodzina ma przynajmniej 2 samochody więc garaż dwustanowiskowy to już standard - zawsze można później dobudowac wiatę :D

chyba się zdecyduję na wersję z oddzielnym garażem gdzieś za domem - kieeeeeeeedyś w przyszłości jak już spłacę dom :) a tymczasowo jakiś blaszak albo wiata, albo niech mokną, teraz w sumie też mokną pod blokiem...

W sumie faktycznie samochody są relatywnie coraz tańsze a materiały budowlane coraz droższe i może nie warto aż tak dbać o stare auta żeby im fundowac garaż dużo droższy niż one same? :))

Ile może w przybliżeniu kosztować taka budowa najpostszego garażu wolnostojącego na 2 auta (murowany)? Ze 30 tys to chyba wystarczy?

• 2 months później...
Mieszkając w blokach przez 15 lat trzymaliśmy samochody na dworze. I co ? Najwyżej czasami zimą trzeba było oskrobać szyby. Mamy jednostanowiskowy garaż a samochody trzy. Jeden czasami wjeżdza do garażu, reszta stoi na podjeździe.I wcale nie marzę , żeby im skombinować dach nad głową.

• 10 years później...