Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOZAIKA artystyczna z kamienia naturalnego

lubosz karwat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 730
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jam to - nie chwaląc się - sprawił. Przyznaję się. Od tamtej pory minęło już parę latek, a wtym roku znowu mnie, a właściwie nas, wzięło na składanie tesserków. Póki co przygotowujemy warsztat w pewnej zapyziałej piwnicy. Jesteśmy na etapie kombinowania kasy na posadzkę...Stronkę też oglądaliśmy, zresztą wielokrotnie - pięknie, pięknie! A propos kwiatków, to mamy taki jeden, z piekla rodem :evil: :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed07dc7625d61c29.html

Oglądałam stronkę. Cudne mozaiki. Ja nie tylko chciałabym mieć, choć niewielkie, takie cacko w domku, to jeszcze chętnie nauczyłabym się robić takie rzeczy. Szkoda tylko, że dzielą nas taaakie odległości :( .

Szkoda:) ja otwarty jestem na pojetnych uczniow :)

Pojętnych i chętnych :wink: . Tak coś czuję, ze sama sobie pokombinuję 8) , ale nie mam pojęcia skąd wziąć materiał? Lubosz, podpowiedz proszę, gdzie mam szukać kamienia? Najlepiej odpadów?

Pozdrawiam.

Oglądałam stronkę. Cudne mozaiki. Ja nie tylko chciałabym mieć, choć niewielkie, takie cacko w domku, to jeszcze chętnie nauczyłabym się robić takie rzeczy. Szkoda tylko, że dzielą nas taaakie odległości :( .

Szkoda:) ja otwarty jestem na pojetnych uczniow :)

Pojętnych i chętnych :wink: . Tak coś czuję, ze sama sobie pokombinuję 8) , ale nie mam pojęcia skąd wziąć materiał? Lubosz, podpowiedz proszę, gdzie mam szukać kamienia? Najlepiej odpadów?

Pozdrawiam.

Hejka. Odpadów jak odpadów, zależy co uznasz za odpad i do czego jest ci potrzebny i jaki kolor kamienia. Jeśli nie chcesz pchać się w koszty to taki łom marmurowy możesz kupić u każdego lepszego kamieniarz. Tylko licz się z tym że kamień będzie przypadkowy a nie taki jak chcesz:) No i na mozaikę to pewnie cieńszych płyt nie znajdziesz jak 2cm może uda ci się 1cm ale to rzadkość. Ja układam mozaiki z kamieni o gr od 3mm do 6mm zależy gdzie idzie czy na posadzkę czy na ścianę itp. No i do tego odpowiednie kleje i zabezpieczenia chemiczna ale to długo by opowiadać:) jest tyle rozwiązań co producentów klejów i impregnatów na rynku:) Pozdrawiam

Jak zrobię więcej zdjęć, to chętnie pokażę, chwilowo mam z tym problem.Lubosz, a jak tniesz kamień? Bo, o ile dobrze to sobie wyobrażam, na poczatek masz przed sobą płytę kamienną o grubości 3-6mm i musisz w niej powycinać określone kształty. Obcęgami to nie bardzo chyba... więc jak? Może wodą?

Czasochłonne to jest raczej wszystko w tej dziedzinie :D . A mam jeszcze jedno (na razie :D ) pytanie. Jaki jest najlepszy klej do przyklejania tesserów do papieru przy metodzie lewostronnej? My używamy kleju do tapet i dosyć mocno deformuje nam papier - lżejsze elementy potrafi niezle powyciągać do góry. Daje to w sumie fajny efekt (bo są pod rożnymi kątami), ale może być niepożądane, przy blatach na przykład. Bedziemy wdzięczni za podpowiedz, o ile oczywiście nie jest to tajemnicą warsztatu...

A tu jest portrecik mojego słoneczka najkochanszego, a na imię ma właśnie Monika:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c52f3f605674cad2.html

Pozdrawiamy!

Obrazeczek całkiem fajny tylko te kwiatuszki trochę tam nie pasują,moim zdaniem:)

Co do kleju to ja nie mogę sobie pozwolić na taki klej jak klej doi tapet. Jak robię mozaiki na posadzkę czy na ścianę, łazienki. To taki klej no wiadomo co sie z nim dzieje jest kiepski. Ja stosuję kleje żywiczne z 2 komponentów które dają mi 100% pewność, ze jak daje klientowi dożywotnią gwarancje na taka mozaikę to za 10 lat nie będę do niego jechał, że jakaś kosteczka odpadła:)

Ja stosuje metodę wielokrotnego obracania z grawitacyjnym poziomowaniem sie kawałeczków jednocześnie. To trochę skomplikowane:) Ale bardzo dobre.

Teraz kończę taka śliczną mozajeczke tu jest foto:) z takimi motywami.. Ale coś fotosik nawala. Wyślę może wieczorem. Pozdrawiam

To bedzie mial klient na posadzce w lazience:) wszystko jest z naturalnych kamieni wypelnione tlo bedzie plomieniowanym granitem. Wiec niezly bajer :)http://images28.fotosik.pl/85/d1d9de0ad5cd14b5m.jpghttp://images30.fotosik.pl/85/519c91cfa715d2e5m.jpghttp://images13.fotosik.pl/100/ece2efdb807efe4am.jpghttp://images25.fotosik.pl/85/1c7b220fdde34393m.jpg

Kwiatuszki rzeczywiście nie za bardzo... zrobiłem je, ponieważ dobrze oddają naturę modelki. Trudno - człowiek uczy się na błędach. A klej do tapet stosuję tylko jako podłoże tymczasowe. Rozkładam papier na czymś płaskim, przyklejam płytki (prawą, kolorową stroną) klejem do tapet, jak wyschnie nakładam klej (już nie do tapet) i przyklejam do właściwego podłoża (najczęściej do zaimpregnowanej sklejki). Jak wyschnie odwracam całość, zwilżam wodą papier (klej do tapet się rozpuszcza) i go odrywam. Powinno wyjść idealnie płasko, a nie zawsze wychodzi. Kiedy papier z klejem do tapet wysycha deformuje się i potem są w mozaice dołki :-? .

A metoda wielokrotnego obracania z grawitacyjnym poziomowaniem - no no... brzmi groznie, aż strach sie dalej dopytywać.

Motylki ciekawe (Monika mówi nawet, że śliczne), pokaż koniecznie jak skończysz. Tylko nie mów, że wycinane obcęgami.

Kuleczka, nawet obraz ze skóry może być ładny - nieważne z czego, ważne jak. Wszystko może się nie podobać lub podobać - kwestia gustu oczywiście. Na szczęście każda potwora - nawet najbardziej jadowita - znajdzie swego amatora :wink:

P.S. Wykombinowaliśmy fundusze na posadzkę w warsztaciku! Huraaa!

No ja wam powiem tak, Nasz klient nasz Pannnnn :) gdybym chcial cos marudzic przy tym co sie podoba a co nie to raczej nie utrzymal bym sie na rynku a co dopiero rozwijal. Sa gusta i gusciki :)

A co do prostoty kladzenia kamienia to juz czasy sie troche zmienily ,technika poszla do przodu:) wiec kamien nie musi byc kladziony prosto bo kojarzy sie z czyms twardym ,nieugietym i ciezkim w obrobce mozna zrobic z nim takie fajne rozne rzeczy np lampy :) i to roznokolorowe. Wystarczy troche siegnac dalej wyobraznia droga kuleczko :) Nie wolno sie ograniczac :D Pozdrawiam

A co do kleju do tapet tesss to dam ci dobra rade tez kiedys tak robilem na takim kleju. Ale to nie wina kleju tylko Papieru. Dawaj mniej kleju wtedy go tak nie po faluje. Moze sie uda:) A jak nie to zmien z papieru na inny nosnik. moze siatka?? Ona nie bedzie miala takiego efektu jak papier i tez da sie ja fajnie odkleic po zwilzeniu woda:) Bo papier pod wplywem wilgoci tak reaguje a siateczka nie bedzie chlonac wilgoci i jej nie powykreca:) no ale nie jest tak szczelna jak papier :) no cos za cos:)

Witam, a ja z innej beczki. Ta lampa:

http://www.karwat-mozaika.pl/PICT3717_resize.JPG

Powiedz Lubosz, jaką średnicę ma ten klosz? Mniej więcej?

Mam lampę - szukam do niej klosza, taki by mi pasował tylko "do góry nogami", a to pewnie da się u Ciebie zamówić.

Możesz mi na wrzucić na priva jaki jest koszt takiego cuda? Pewnie i tak mnie nie stać :evil: , ale przynajmniej pomarzę sobie chwilkę :roll: :wink:

Lubosz, nic nie poradzę, że mi się nie podoba i poszerzanie horyzontów nie ma nic do tego.

Żeby jeszcze ta kwiatowa mozaika, była w neutralnych, niezobowiązujących kolorach, a wzór wyróżniał się subtelnie samą fakturą :roll:

Ta dosłowność, że jak łodyżka to zielonym, jak kwiatuszek, to różowym, kojarzy mi się z infantylizmem i kiczem.

Ps. lampa świetna :wink:

Witam:) Co do lampy to tak to jest klosz wykonany z onyxsu. Koszt nie jest taki dramatyczny:D wszysko zalezy jaki ma byc duzy,jakie ma miec ksztalty,kolory w jaki sposob ukladane te kamyki ale to wszystko jest do dogadania sie w fazie projektowania:) tymbardziej ze onyx jest kamykiem polszlachetnym wiec to juz jest tak jakby luksus miec lampe z takim kloszem :)

Co do mozaiki kuleczko to ja nic na to nie poradze ze Ci sie nie podoba ja jestem rzemieslnikiem artysta i by klient byl zadowolony mysze spelnic jego zyczenia:) trzeba za cos zyc prawda??:D Tobie moze podobaja sie bardziej finezyjne rzeczy. A moj klient chce takie i takie dostanie :) Pozdrawiam