19501719500414 07.11.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Od kiedy to długość podaje się w mililitrach ? jak to od kiedy, od czasu, gdy pije się long drinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 07.11.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 chyba nie long drinki raczej "mus" "ha" "si" o le! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 07.11.2009 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Sory ale to zależy ile jest w jednej pętli nie powinno stosować się dłuższej niż 40 ml Oczywiście to dotyczy ogrzewania podłogowego Chodzi mi ogólnie o sposób użytkowania pompy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.11.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 żeby nie zaciemniać,jeżeli pompa na pierwszym biegu wydoli z ogrzewaniem, to ją tak zostaw, przy zbyt dużych oporach instalacji, może być taka sytuacja, że będzie musiała pracować na wyższych biegach, na to już w tej chwili, nic nie poradzisz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 08.11.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ogrzewanie podłogowe działa na zasadzie bardzo prostej woda w podłogówce krąży a woda z centralnego jest dopyszczana tylko wtedy kiedy woda w ogrzewaniu podłogowym spadnie poniżej zadanej temperaturym max 50 U mnie chodzi na 40 st C Stosuje się parę rodzajów zaworów dopuszczających ja generalnie stosuje system uproszczony ( tańszy ale skuteczny i niezawodny ) głowica termostatyczna która dopuszcza ciepłą wodę do obiegu - pompa która robi obieg + zawory do regulacji przepływów generalnie prawie 400 zł taniej od orginału i działa Nigdy nie miałem jeszcze reklamacji To sporo bo moja podłogówka chodzi na 28-33 st C na 40 st C to chodzą jeszcze grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponczo_74 20.12.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Witam! Mieszkam w bloku i mam problem ze swoja podłogówka w kuchni, którą miałem instalowaną na początku roku przy okazji wykończania mieszkania. Od kilku dni w związku z niskimi temperaturami ogrzewanie budynku zaczęło pracować z pełną parą, grzejniki są gorące, niestety zauważyłem że moja podłogówka nie może się rozbujać i grzeje dużo słabiej lub wcale, w porównaniu do wcześniejszego okresu, kiedy kaloryfery grzały na pół gwizdka. Jest ona zainstalowana jako osobna pętla grzewcza z zaworem RTL. Zacząłem czytać co może być przyczyną, analizować umiejscowienie zaworu i tego jak są położone rury, dochodząc do wniosku, że mogę mieć wpięty zawór RTL nie na powrocie pętli, a na jej początku Czyli wydaje mi się że przy b.ciepłej wodzie w instalacji która dopływa do RTL-a na początku pętli jest ona odcinana przez zawór, co daje ciepłą podłogę do tego miejsca, natomiast czym dalej tym zimniej. W momencie jak się wychłodzi zawór, trochę wody jest puszczane. Czy ma ktoś jakiś pomysł co można z tym zrobić??? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponczo_74 20.12.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Niestety to niemożliwe. Wszystkie tego typu rozwiązania nie wchodzą w grę bo rozdzielacz mam gdzieś w przedpokoju pod gresem i elektryczną matą grzewczą. Chodziło mi raczej czy można zamiast obecnego RTL-a założyć coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 20.12.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 RTL-y maja regulację - nastaw na wyższą temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponczo_74 20.12.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Chodzi o najwyższą nastawę na skali tzn 5-tke? Mam na maksymalnej nastawie i nic.Czy chodzi o regulację w sensie, że można zdjąć głowicę i jakoś zmienić mu próg maksymalnej temp na wyższy, dopiero przy której będzie odcinać dopływ zbyt ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Wywalić RTLa. Wstawić głowicę termostatyczną w kaloryfer w tym pomieszczeniu.ZAKRĘCIĆ ją!Potem powolutku odkręcać i patrzeć co się dzieje.Trochę to trwa, ale powinno zadziałać.Ciepełko do pomieszczenia to suma z kaloryfera i podłogówki.Jak temperatura dojdzie do nastawy to ten zaworek zacznie przydławiać przepływ i nie przekroczysz tego, co się pod podłogę pcha. Tak mi się wydaje...Nie jest to metoda "książkowa". Zadziała, ale trzeba z czuciem, żeby podłogi nie zagotować...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponczo_74 21.12.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Dzięki za rade. Tyle, moja podłogówka jak pisałem na początku jest pętlą niezależną co oznacza, że mam w tym pomieszczeniu kaloryfera.Czyli wywalając RTL-a pewnie zagotuję podłogę. A może zamiast RTL-a wstawić jakiś inny zawór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 No, jak tak - to jest łatwiej!Wstawić zawór termostatyczny. Gdzieś w szereg...Tylko tak, żeby mierzył w pomieszczeniu.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 24.01.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Mam prostą podłogówkę bez przepływomierzy i problem, jak w temacie. Któregoś dnia stwierdziłam, że w jednym pokoju bardzo spadła temperatura. Doknęłam podlogi i okazało się, że jest zupełnie zimna. Na rozdzielaczu wszystko wygląda normalnie - rurka od tej pętli jest ciepła. Pokręcilam korkiem, zostawiłam w pozycji "otwarte" i bez rezultatu. Co można z tym fantem zrobić zanim spanikuję do reszty i wezwę hydraulika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Zapowietrzenie? a ciśnienie wody nie pozwala przepchnąć powietrza i woda stoi. Spróbować skierować całe ciśnienie z pompy poprzez chwilowe zakręcenie innych obwodów i odpowietrzenie na rozdzielaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 25.01.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Dzięki. Próbowałam zacząć od odpowietrzenia, bez zamykania dopływów do innych obwodów. Za nic nie mogę dostać się do śrubki odpowietrzającej - śrubokręt za długi albo śrubka za wysoko. Czy istnieją śrubokręty w kszałcie litery L? Bo inaczej, to będę musiała chyba przewiercić obudowę i tą drogą przełożyć śrubokręt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 25.01.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Kup kluczyk do odpowietrzania - taki malutki metalowy za chyba 2 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 25.01.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Spróbuj pięciogroszówką + ewentualnie klapcążki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.01.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Dzięki. Próbowałam zacząć od odpowietrzenia, bez zamykania dopływów do innych obwodów. Za nic nie mogę dostać się do śrubki odpowietrzającej - śrubokręt za długi albo śrubka za wysoko. Czy istnieją śrubokręty w kszałcie litery L? Bo inaczej, to będę musiała chyba przewiercić obudowę i tą drogą przełożyć śrubokręt... taki kluczyk sobie kup http://www.muratordom.pl/zdjecia/inst_prawidlowo_wykonana_mb2.jpg a dlaczego przy podłogówkach nie masz odpowietrzników automatycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 25.01.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 dzięki za podpowiedzi. Kluczyk nabędę. Odpowietrzenie miało być automatyczne, ale wyglada podobnie do tego na obrazku, a ja się na tym nie znam. Prawdę mówiąc, teraz mam nadzieję, ze to kwestia tylko odpowietrzenia, bo z większym problemem mogłabym sobie w prosty sposób nie poradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 26.01.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 dzieki za wszelkie porady. Teraz sprawozdanie:1. kluczyk nabyłam, próbowałam odpowietrzyć, ale od razu polała się woda, czyli to jednak chyba nie było powietrze.2. zakręciłam wszystkie pętle poza tą jedną, która nie grzała i całe ciepełko poszło w tę jedną.3. włączyłam inne pętle (tylko parter) do obiegu i nadal grzeje wszystko, co włączyłam. 4. do tej pory nie włączyłam grzania na górze i trochę się martwię, że jak włączę, to mi znowu grzanie na dole "siądzie". Spróbuję wieczorem.5. Pompa działa dobrze, przepływ 10-11 l/minPytanie: jaki może być inny powód niegrzania fragmentu instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts