Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

żeby nie zaciemniać,

jeżeli pompa na pierwszym biegu wydoli z ogrzewaniem, to ją tak zostaw,

przy zbyt dużych oporach instalacji, może być taka sytuacja, że będzie musiała pracować na wyższych biegach,

na to już w tej chwili, nic nie poradzisz,

Ogrzewanie podłogowe działa na zasadzie bardzo prostej woda w podłogówce krąży a woda z centralnego jest dopyszczana tylko wtedy kiedy woda w ogrzewaniu podłogowym spadnie poniżej zadanej temperaturym max 50

U mnie chodzi na 40 st C

Stosuje się parę rodzajów zaworów dopuszczających ja generalnie stosuje system uproszczony ( tańszy ale skuteczny i niezawodny ) głowica termostatyczna która dopuszcza ciepłą wodę do obiegu - pompa która robi obieg + zawory do regulacji przepływów generalnie prawie 400 zł taniej od orginału i działa

Nigdy nie miałem jeszcze reklamacji

To sporo bo moja podłogówka chodzi na 28-33 st C na 40 st C to chodzą jeszcze grzejniki

• 1 month później...

Witam!

Mieszkam w bloku i mam problem ze swoja podłogówka w kuchni, którą miałem instalowaną na początku roku przy okazji wykończania mieszkania.

Od kilku dni w związku z niskimi temperaturami ogrzewanie budynku zaczęło pracować z pełną parą, grzejniki są gorące, niestety zauważyłem że moja podłogówka nie może się rozbujać i grzeje dużo słabiej lub wcale, w porównaniu do wcześniejszego okresu, kiedy kaloryfery grzały na pół gwizdka.

Jest ona zainstalowana jako osobna pętla grzewcza z zaworem RTL.

Zacząłem czytać co może być przyczyną, analizować umiejscowienie zaworu i tego jak są położone rury, dochodząc do wniosku, że mogę mieć wpięty zawór RTL nie na powrocie pętli, a na jej początku :(

Czyli wydaje mi się że przy b.ciepłej wodzie w instalacji która dopływa do RTL-a na początku pętli jest ona odcinana przez zawór, co daje ciepłą podłogę do tego miejsca, natomiast czym dalej tym zimniej. W momencie jak się wychłodzi zawór, trochę wody jest puszczane.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co można z tym zrobić???

pozdrawiam!

Chodzi o najwyższą nastawę na skali tzn 5-tke? Mam na maksymalnej nastawie i nic.

Czy chodzi o regulację w sensie, że można zdjąć głowicę i jakoś zmienić mu próg maksymalnej temp na wyższy, dopiero przy której będzie odcinać dopływ zbyt ciepłej wody?

Wywalić RTLa. Wstawić głowicę termostatyczną w kaloryfer w tym pomieszczeniu.

ZAKRĘCIĆ ją!

Potem powolutku odkręcać i patrzeć co się dzieje.

Trochę to trwa, ale powinno zadziałać.

Ciepełko do pomieszczenia to suma z kaloryfera i podłogówki.

Jak temperatura dojdzie do nastawy to ten zaworek zacznie przydławiać przepływ i nie przekroczysz tego, co się pod podłogę pcha.

Tak mi się wydaje...

Nie jest to metoda "książkowa". Zadziała, ale trzeba z czuciem, żeby podłogi nie zagotować...

Adam M.

Dzięki za rade. Tyle, moja podłogówka jak pisałem na początku jest pętlą niezależną co oznacza, że mam w tym pomieszczeniu kaloryfera.

Czyli wywalając RTL-a pewnie zagotuję podłogę.

A może zamiast RTL-a wstawić jakiś inny zawór?

• 1 month później...

Mam prostą podłogówkę bez przepływomierzy i problem, jak w temacie. Któregoś dnia stwierdziłam, że w jednym pokoju bardzo spadła temperatura. Doknęłam podlogi i okazało się, że jest zupełnie zimna. Na rozdzielaczu wszystko wygląda normalnie - rurka od tej pętli jest ciepła. Pokręcilam korkiem, zostawiłam w pozycji "otwarte" i bez rezultatu.

Co można z tym fantem zrobić zanim spanikuję do reszty i wezwę hydraulika?

Dzięki. Próbowałam zacząć od odpowietrzenia, bez zamykania dopływów do innych obwodów. Za nic nie mogę dostać się do śrubki odpowietrzającej - śrubokręt za długi albo śrubka za wysoko. Czy istnieją śrubokręty w kszałcie litery L? Bo inaczej, to będę musiała chyba przewiercić obudowę i tą drogą przełożyć śrubokręt...

Dzięki. Próbowałam zacząć od odpowietrzenia, bez zamykania dopływów do innych obwodów. Za nic nie mogę dostać się do śrubki odpowietrzającej - śrubokręt za długi albo śrubka za wysoko. Czy istnieją śrubokręty w kszałcie litery L? Bo inaczej, to będę musiała chyba przewiercić obudowę i tą drogą przełożyć śrubokręt...

taki kluczyk sobie kup

http://www.muratordom.pl/zdjecia/inst_prawidlowo_wykonana_mb2.jpg

a dlaczego przy podłogówkach nie masz odpowietrzników automatycznych?

dzięki za podpowiedzi. Kluczyk nabędę.

Odpowietrzenie miało być automatyczne, ale wyglada podobnie do tego na obrazku, a ja się na tym nie znam.

Prawdę mówiąc, teraz mam nadzieję, ze to kwestia tylko odpowietrzenia, bo z większym problemem mogłabym sobie w prosty sposób nie poradzić...

dzieki za wszelkie porady.

Teraz sprawozdanie:

1. kluczyk nabyłam, próbowałam odpowietrzyć, ale od razu polała się woda, czyli to jednak chyba nie było powietrze.

2. zakręciłam wszystkie pętle poza tą jedną, która nie grzała i całe ciepełko poszło w tę jedną.

3. włączyłam inne pętle (tylko parter) do obiegu i nadal grzeje wszystko, co włączyłam.

4. do tej pory nie włączyłam grzania na górze i trochę się martwię, że jak włączę, to mi znowu grzanie na dole "siądzie". Spróbuję wieczorem.

5. Pompa działa dobrze, przepływ 10-11 l/min

Pytanie: jaki może być inny powód niegrzania fragmentu instalacji?