Geno 11.03.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Po prostu masz chłopie dużo szczęścia. Tak trzymaj ! Po prostu to mam izolację od zewnątrz ze szczęściem to nie ma nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.03.2007 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Po prostu masz chłopie dużo szczęścia. Tak trzymaj ! Po prostu to mam izolację od zewnątrz ze szczęściem to nie ma nic wspólnego. Masz dobrze zrobioną izolację. Tylko co ma wspólnego izolacja z grzybem ? Bez izolacji, czy z nią grzyb moze być albo nie- to rzeczy znane od poczatku świata. Wszystko zależy od tego, jak obchodzimy sie z tym domem. Pozdrawiam i żegnam. Dostałem za swoje, ale czasami było miło. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THORIN 13.03.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Styropian jest od środka, na to płyta g-k, wczesniej tego nie miałem, przecież ociepliłem, skąd to przemarzanie ? Styropian to raczej na zewnątrz )) jak mnie chcieli ocieplić od środka to wygnałem precz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIMON EVE 14.03.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 To wynika z braku izolacji przeciwwilgociowej na styku styropianu i okna. Od narożników się zaczyna - a dlaczego? Ano dlatego, że ciepłe powietrze unosi się do góry i zatrzymuje się we wnęce a w narożniku jest najwieksza powierzchnia do przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 11.07.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Rany boskie.............chyba pierwszy raz przeczytałam temat od deski do deski i oprócz tego panowie, że zachowujecie się czasem jak dzieci to znalazłam tu parę , myślę, że dobrych pomysłów ...... u mnie zbiera się wilgoć /grzyb/ właśnie dołem na ścianach szczytowych .... jak poodsuwałam meble to znacznie mniej ale sie zbiera......jak będziemy teraz przerabiać CO to namówię męża żeby przeciągnąć dołem rurki ..... myślę że to dobry pomysł i rozwiąże tą część problemu....ale rogi :( :(......... Mam prosbę do pierwszych odważnych, którzy zechcą poprawić cyrkulację powietrza poprzez przewiercenie sciany w narożniku w górnym rogu pomieszczenia o podzielenie się spostrzeżeniami. Problem ma lub będzie mialo wielu i Wasze uwagi będą bardzo cenne. W przypadku plesni w dolnych narożnikach dobrym wyjściem wydaje się sposób podany przez Rom-Kona z odgałęzioną rurką CO. ...........rogi ....obłęd w ciapki :( Czy jeżeli zamontyję u góry w rogu otwór wentylacyjny .......czy ktoś to już próbował ?? jesli nie to ja będę pierwsza.........czy taki wentylator się do tego nada ????? http://www.allegro.pl/item210317423__hit_wentylator_vents100sth_wyl_czas_z_czuj_wilg.html No Panowie..................do dzieła PROSZĘ o pomoc............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.07.2007 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam Jeżeli to Ci nie będzie psuło widoku, możesz zamontowąć taki wentylator,wydaje mi sie jednak, że to lekka przesada, prawdopodobnie wystarczyniewielki otwór, sprytnie zamaskowany, z możliwością regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 11.07.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 albo najzwyklejsza w świecie, poprawna wentylacja grawitacyjna albo w całej chałupie ustaw za meblami wiele takich (miniaturowych)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Turbiny_wiatrowe_ubt.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.07.2007 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 No i jeszcze parę krasnoludków do obsługi tego wszystkiego... Poprawna, klasyczna wentylacja grawitacyjna to najlepszy sposóbna wyhodowanie pleśni za meblami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 11.07.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 no właśnie, mam dylemat, byli panowie, sprawdzali wentylację, niby ok, ale ja im nie wierzę bo przecież miałbym pleśń, interweniować w Spóldzielni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.07.2007 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Wiem , że lecisz w gumy, ale tu chodzi o coś zupelnie innego.Każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie, jesttylko parę reguł, które pozwolę sobie przytoczyć: -- za meblami, czy w narożnikach pomieszczeń para wodna się wykrapla,bo tam najczęściej sciana jest zimniejsza. Dlaczego ?-- bo nie ma tam dostatecznie dużo ruchu powietrza, które te rejonynagrzeje.--- zwykła wentylacja może, owszem, usunać nadmiar pary wodnej wrazz wymianą powietrza, ale nie spowoduje ogrzania tych miejsc, o którychrozmawiamy, i zawsze, przy braku kontroli nasycenia powietrza wilgociąmoze tam wykroplić się woda. Jeżeli pleśni nie masz, to wentylacja jest wyjątkowo skuteczna. Tak skuteczna, że aż generujaca straty, bo przy intensywnej wymianiepowietrza, jeżeli nie ma rekuperacji, wraz z parą wodną ucieka ciepło.Zeby wszystko było jasne- jestem za dobrą wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 11.07.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam Jeżeli to Ci nie będzie psuło widoku, możesz zamontowąć taki wentylator, wydaje mi sie jednak, że to lekka przesada, prawdopodobnie wystarczy niewielki otwór, sprytnie zamaskowany, z możliwością regulacji. Powiem szczerze, że "psucie widoku" mnie teraz "wali" po ostatniej zimie jak nie mogliśmy sobie poradzić z wilgocią i grzybem.....Zrobiło sie cieplej i sie wszystko uspokoiło ale ja mam swiadomość, że ....do następnych chłodów........dostęp do komina wentylacyjnego mam z kuchni i łazienki......pokoje takiego dostępu nie maja więc muszę coś wymyślić ...... odejdzie mi w tym sezonie grzewczym suszenie prania w domu bo już będzie suszarnia........więc i tak będzie troszkę mniej wilgoci....no cóż.trening czyni mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Przeczytałem.Na raty czytałem. Na raz się nie dało... Może zburzcie tę ścianę! Duża jest? Było o tym już 100 razy.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 11.07.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 pokojom wystarczy, że ruch powiertza od okien nie będzie zatrzymywany na szczelnych i zamkniętych drzwiach po drodze do kratek w kuchni czy łaziencea jeżeli jeszcze mieszkasz w nowozasiedlonym obiekcie, to tym bardziej powinno to ustąpić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 12.07.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ja znów nie wiem o czy wy piszecie jaką ścianę mam zburzyć?? / a może to nie do mnie było....?/ ...... budynek jest z lat 70-80....kostka......z zasady nie zamykam nigdy drzwi do pokoi żeby właśnie zapewnić luźny przypływ powietrza.....wiem, że w okresie jesień-zima było dośc dużo wilgoci w domu, bo widać to było po ciągle wilgotnej soli w pojemniku......i wilgotniejących cholernych rogach...... Jeśli przebiła bym otwory wentylacyjne u góry w rogach to co według was w nie wstawić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.07.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 betka35Jak zwykle będę ględził inaczej niż reszta, ale może nie całkiem bez sensu...Wejdź do sieci. Poszukaj o pleśniach i o grzybach domowych. Zobacz, jakie warunki najlepiej im odpowiadają. Jak "toto" żyje.Potem zrób wszystko, co się da, żeby im stworzyć warunki krańcowo różne od tego, co wyczytasz. Generalnie chodzi o wilgoć. Wilgoć jest wszędzie, bo żyjemy w hydrosferze.Można jednak jej ilością sterować. Od tego właśnie jest to wentylowanie i docieplanie ścian. Jak ściana jest zbudowana nieoptymalnie, to jest zimna. Szybko przekraczany jest na niej punkt rosy i wilgoć się na niej wykrapla.Resztę już widzisz sama. Tam trzeba coś zmienić, poprawić. Jest sto sposobów. Wybierz ten, który można i na który Cię stać.Domestosy i inne środki to pudrowanie trupa. I tak nie ożyje.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 12.07.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Jeśli przebiła bym otwory wentylacyjne u góry w rogach to co według was w nie wstawić ?? może to: http://images28.fotosik.pl/24/6949d02e5cd912cd.jpg tylko odpowiednio większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 12.07.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 betka35 Jak zwykle będę ględził inaczej niż reszta, ale może nie całkiem bez sensu... Wejdź do sieci. Poszukaj o pleśniach i o grzybach domowych. Zobacz, jakie warunki najlepiej im odpowiadają. Jak "toto" żyje. Potem zrób wszystko, co się da, żeby im stworzyć warunki krańcowo różne od tego, co wyczytasz. Adam M. a myślisz, że co ja od paru miesięcy robię ....cholera.....przewalam cały net i kombinuję jak koń pod górę......bo gdyby było to tak proste to 3/4 osób nawet na tym forum nie miało by problemów...Niestety nie każdy może sobie pozwolić na nowy dom.........a te które są z rynku wtórnego czasem nam takie psikusy fundują Dzięki za dobre rady..na pewno cuś z tego zastosuje i będę walczyć dalej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 12.07.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 ..a tak jeszcze jako ciekawostkę , te chece z grzybem zaczęły sie w pierwszym sezonie po położeniu wszędzie gładzi na ścianach ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 12.07.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 bo pewnie były tynki cem-wap a te nie są podłożem dla pleśni, wszystko na bazie gipsu jest lepszym "pożywieniem" dla wszelkiego rodzaju grzybów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 12.07.2007 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 ... ale przy naroznikach pogorszone warunki nagrzewania powierzchni przez otaczające powietrze. Nawiasem mowiąc, ten wspólczynnik pogarsza sie znacznie np. przy bardzo gładkich ścianach np. gipsowych gladziach. Pozdrawiam. Przypominam, że najważniejszym czynnikiem powodujacym rozwój grzyba jest wilgoć, każde podloże, dopóki jest suche, nie pleśnieje. Zatykanie otworów wentylacyjnych dużymi korkami także nie poprawi wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts