efilo 28.09.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 waldioman co to za drewno na tym pierwszym tarasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldioman 28.09.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 To drewno bangkirai indonezja dość ciekawe ale i wymagaące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.09.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 a jakie Ty byś polecił? zależy nam na ciemnym nieszarzejącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldioman 28.09.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 każde drewno szarzeje niestety reszta to konserwacja druga rzecz to budżet ile chcesz przeznaczyć na taras o jakiej wielkościile możesz przeznaczyć na konserwacje rocznie itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 29.09.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Efilo na pewno musisz brac egzotyki, bangkirai jest bardziej brazowe Massaranduba jest znacznie ciemniejsza, ale olejowane oba moga byc piekne przez wiele lat, trzeba je olejowac i oczyszczac z lisci i sniegu. Tu masz troche o dechach tarasowych. http://www.dlh-poland.com/Oferta/Deski+tarasowe/Oferowane+gatunki/Cumaru.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldioman 29.09.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 markoto banki i masaranduba po pięciu latach oba są niemal czarne ale o tym nikt nie wspomina prawdę mówiąc nikt w tym kraju nie ma doświadczeia z egzotykami wystarczającego do wyjawienia całej prawdy co i jak z drewnem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldioman 29.09.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 większość budowniczych tarasów zaleca olejuje zaraz po montażu a to najwiekszy błąd nie dać drewnu "wypocząć " Pierwszy olej po min pół roku i nie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 29.09.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Czyli kazdy taras bedzie czarny po jakims czasie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.09.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Dla tych, którzy chca mieć drewniany taras ale nie chca go konserwować wymyslono deski tarasowe z konglomeratu wiórów drzewnych i zywic syntetycznych. Sa barwione w masie, więc można je normalna piła ciąć i szlifować papierem ściernym, jak drzewo. Ale dzięki zywicom sa trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.09.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 większość budowniczych tarasów zaleca olejuje zaraz po montażu a to najwiekszy błąd nie dać drewnu "wypocząć " Pierwszy olej po min pół roku i nie inaczej a on przez to do tego czasu nie zmieni koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.09.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Dla tych, którzy chca mieć drewniany taras ale nie chca go konserwować wymyslono deski tarasowe z konglomeratu wiórów drzewnych i zywic syntetycznych. Sa barwione w masie, więc można je normalna piła ciąć i szlifować papierem ściernym, jak drzewo. Ale dzięki zywicom sa trwałe. a jak toto wygląda? zaciekawiło mnie o tyle że ja nie cierpię dotyku surowego drewna no i kolejne nasuwające się pytanie: nie jest toto śliskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 29.09.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Chyba chodzi o takie cus http://www.dlh-nordisk.com/our_products/ideck_by_twinson.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.09.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 hm warto się temu przyjrzeć z bliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.09.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Tak, to cos takiego. Sa polscy dystrybutorzy. Widziałam na targach BUDMA - musisłam dotknąc i popukac by się przekonać, że to nie drewno egzotyczne Jedna z różnic jest brak sęków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.09.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Wow brzmi zachwycająco. Tylko te boki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldioman 29.09.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 W czasie półrocznego odpoczynku zmieni kolor dość znacznie ale stosuje się środki chemiczne do odszarzania i taras wygląda pięknie tak postępujemy z egzotykami natomiast gatunki iglaste takie jak modrzew świerk sosna można przyspieszyć proces stosując preparaty wywołujące efekt na powierzchni drewna tak jakby przeleżało na wolnym powietrzu kilka miesięcy "sesonite" warto o tym wiedzieć drewno ma kolor jak świerze a chłonie impregnaty jak stare uważam że jest to genialny sposób na ekstra efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldioman 29.09.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 muszę stwierdzić że plastikowe deski już przewijały się jako materiał wykończeniowy i jeszcze nie widziałem aby długo wytrzymały każdy plastik PE PCV PP itd podlegają odkształceniu temp.+nacisk ponadto są znacznie droższe od drewna myślę że to towar dla syntetycznych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldioman 29.09.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 dawno temu w szkole słyszałem o takim doświadczeniu co zapadło mi w pamięć na łące wybudowano trzy domki jeden z żużlobetonu tz pustaki drugi z cegły ceramicznej trzeci z drewna łąka była ogrodzona wypuszczono na nią 10 świń kied robiło się chłodno osiem świń siedziało jedna na drugiej w drewnianym domku dwie spały na zewnątrz domki murowane stały puste jestem przekonany że nie oszukalibyśmy świnek drewnem z plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 30.09.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 drewno jest ciepłe w dotyku w przeciwieństwie do cegły. jakbyś miał do wyboru ceglane krzesło albo krzesło z drewna to co byś wybrał? wg mnie wybór świń o niczym nie przesądza. a mi plastik nie przeszkadza - widać należę do syntetycznych ludzi, zwłaszcza że akurat drewno mi przeszkadza - jedyne co mnie martwi to podatność plastiku na odkształcenia pod wpływem temperatury i możliwość wypłowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldioman 30.09.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 myślę że sprawy doczesne to jedno ale musisz pamiętać także o tym że syntetyczne materiały emitują wiele związków chemicznych oczywiście dzisiejsze przepisy stanowią o emisji ale ona występuje i jednostkowo jest ok ale jeśli otoczymy się tworzywami okna. siding.taras .itd to emisja otoczenia jest powiększona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts