Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARASY nasze -zdjęcia

Gość

Recommended Posts

witajcie, mam pytanie, planuję dom klasyczny dwuspadowy dach, od strony ogrodu chciałabym zrobić taras, załamując dach...

i teraz nie wiem pod jakim katem ten dach załamać i jak szeroki zrobić daszek? Chodzi o to by było wystarczająco miejsca pod dachem, ale z drugiej strony nie chcę zaciemnić za nadto wnętrza budynku

Może ma ktoś podobny dach i wie jak to mogłoby wyglądać?? Szukam na forum już od dawna i nie mogę na nic trafić

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie są rośliny płożące tylko pnące. Chyba to jest wisteria.

Zrobić coś takiego nie jest trudno. To pergola dostawiana do sciany budynku, na poprzecznej belce, u góry, zawieszono zwykłe rolety bambusowe, jako cieniówki. Pnącze posadzono przy słupach pionowych i obłożono otoczakami.

Taras jest zwykły, betonowy, wykładany płytkami.

Zamiast rolet bambusowych mozna zawiesić półprzejrzysty materiał, który ławo sie pierze i który sie nie gniecie. W przypadku małej ilości światła zasłonki się po prostu odsuwa (zamontować można coś takiego na żyłkowym karniszu z IKEA- kmpl. 10 zł wraz z żabkami) Dodajac do tego lampiony z kolorowymi szkiełkami i donice z apagantami, uzyskamy bardziej orientalny charakter.

http://img14.imageshack.us/img14/6656/tarasle8.jpg

prawidłowo pielęgnowany taraas z drewna nie zabrudzi się niczym wystarczy zadbać przes pierwsze trzy lata o konserwacje i po sprawie na kilka ładnych lat

najlepsze są oleje saturacyjne taki olej potrafi wniknąć w drewno na kilka centymetrów w głąb. poza tym jest sporo środków do czyszczenia drewna odszarzania itd więc nie ma problemu.

To ostatnie zdjęcie bardzo piękne, ale niech tylko zaczną spadać owoce na ten drewniany taras to wróżę plamy.

Inaczej spada cokolwiek na balkon w bloku, a inaczej na swój taras, no nie? ;)

A poza tym, od Ciebie zależy jakie pnącze posadzisz. Wcale nie musi to być winorośl. Pnączy jest moc, choćby pnące róże np.

http://www.pnacza.pl/wms/wmsg.php/, http://www.pnacza.info/cgi/frame.cgi?powojnik :)

Chciałam tym zdjęciem pokazać jeszcze inną konstrukcję tarasowej pergoli.

A ja z pewną nieśmiałością usprawiedliwiam się, że tylko chciałam uświadomić szanownej publiczności, że nie wszystkie pnącza nadają się na osłonę miejsca do siedzenia. Szczególnie winnobluszcz i jego drobne owocki, o bardzo mocno barwiącym soku spadające tu i ówdzie (nie tylko na deski tarasu, ale na siedziska).

tak wcześniej opisywałem problem związany z drewnem jeśli chodzi o impregnowanie w każdym drewnie znajdują się substancje wypełniające pory

jednak w drewnie ściętym obrobionym po dość krótkim czasie zanikają wypłukane wywietrzone .

w przypadku desek tarasowych należy pozwolić na ten proces aby powstałe po wypłukaniu pory wypełnić olejem .

są preparaty przyspieszające ten proces znacznie , ale moim zdaniem nie ma jak to czas.

jeśli zależy Tobie na szybkim i w miarę prawidłowym wykonaniu deski tarasowej, skoro deski już podeschły przed wysuszeniem w suszarni warto by zanurzyć je w drewnosoli i do suszarni póżniej po ostruganiu koniecznie przeszlifować (poniewarz struganie powoduje zasklepienie warstwy wierzchniej) następnie potraktować preparatem przyspieszającym otwarcie porów - no i olej

Widzisz tam jakieś zasłony? :o Sama zieleń ma zacienić zakątek na tarasie i to jest najpiękniejsze :)

Zieleń tak zacieniać taras będzie dopiero po kilku latach, jak pnącze się rozrośnie. Na zdjęciu, które było powyżej, nie ma zasłon tylko rolety bambusowe, o czym pisałam. Czyli nawyraźniej właścicielom tarasu sama zieleń nie starczyła do osłonięcia. Takie rolety osłonią też taras, kiedy chce się wypoczywać na dworze, ale wieje wiatr.

http://www.ogrody.pl/zdjecia3/vitis_riparia_wisteria_sinensis.JPG

Np:

http://farm4.static.flickr.com/3027/2400493709_dc4fbdbd8e_o.jpg

Na moim rysunku przedstawiłam odrębną koncepcję, wzorowaną na ogrodach bliskiego wschodu z półprzejrzystymi zasłonami. Można je odsuwać z mniej pogodne dni, a w słoneczne dni materiał przepuszcza światło przefiltrowane, nie tak ostre.

. Takie rolety osłonią też taras, kiedy chce się wypoczywać na dworze, ale wieje wiatr

nie osłonią :-? ...mam takie - jak jest wiatr musze je zwijać bo wiatr nimi wywija

w słoneczne dni materiał przepuszcza światło przefiltrowane, nie tak ostre.

przed ostrym sloncem troche zasłania ,ale bez rewelacji :-? Taka roletka daje poczucie intymnosci ,zasłoni przed wsibskim wzrokiem sąsiada :wink:

ja nadal szukam lepszego rozwiązania :roll: jak znajde zaraz powiadomię :wink: