Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARASY nasze -zdjęcia

Gość

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to chwalę się :wiggle:

[ATTACH=CONFIG]81809[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]81810[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]81811[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]81812[/ATTACH]

olej jeszcze schnie ,ale za kilka dni zacznę go oswajać :)wszystkie ściany-drzwi są przesuwne więc taras można prawie całkowicie otworzyć lub szczelnie zamknąć :yes:

Świetny pomysł,gratulacje!

Piękne te drewniane tarasy,ja mam z kostki,ale jestem bardzo zadowolona :)

Może mi przy okazji doradzicie,planuje teraz (w promocji;) )zakupić duże drewniane donice na taras,o takie jak w załączniku,ale nie wiem jaką powinny mieć wysokość takie donice,bo są i na 25 cm i 40 cm żeby były odpowiednie dla kwiatów/iglaków?

Ta większa w załączniku ma takie wymiary:

długość - 63 cm

wysokość - 25 cm

szerokość - 25 cm

ale są i większe oczywiście!

Mniejsza donica:

długość - 33 cm

wysokość - 35 cm

szerokość - 33 cm

donica.jpg

donica 2.jpg

jak chcesz trzymać rośliny wieloletnie to musisz ocieplić donice (najlepiej xps 3-5 cm grubości) i zrobić drenaż (jeśli donica ma własne odpływy wody nie musi być gruby, ale jeśli nie, to min. 10 cm).

Jak od 25 cm głębokości donicy odejmiesz drenaż i ocieplenie to zostanie ci 15 cm ziemi.

• 2 months później...

hej :D

cały czas nie mogę dojśc do ładu z moim prawie 19metrowym balkonem, zwanym szumnie tarasem ;)

wyłożony jest cudnej urody, developerskimi płytkami. :sick: najchętniej przykryła bym to drewnem/kompozytem, ale mam tylko 3cmm wysokości, a poza tym z lekka koszty mnie onieśmielają ;)

co myślicie o wysypaniu całej powierzchni otoczakami i zwirkiem? czy ktoś próbował już czegoś podobnego? pomyślałam, zeby zrobić drewnianą ramę wokół, zapobiegającą "uciekaniu" kamieni. musiała by przepuszczać również wodę.

po zimie płytki wyglądają fatalnie. co roku odbywa się rytualne szorowanie szczotą ryżową. a w sezonie letnim mysie całego tarasu min, raz na tydzień.

otoczaki w sumie można by tylko przelewać wodą. no i zginął by problem plam po donicach....

ciekawe, jakie były by to koszta?

co Wy na to?

Hmm. 3cm wysokości to mało jak na otoczaki. Żeby to miało ręce i nogi to moim zdaniem minimum 10 cm. Wtedy żwir / kamyki będą miały szansę się wzajemnie zaklinować i stanowić w miarę stabilne podłoże (wyobraź sobie chodzenie po luźno położonych, obłych kamykach, pierwszy krok i fikołek zaliczony). No chyba że te otoczaki przykleić do obecnego podłoża.

Z drugiej strony jak by się postarać to na 3 cm spokojnie można taras drewniany zrobić. Znaczy ja bym potrafił ;-) Ewentualnie można dać gotowe podesty drewniane, całkiem nieźle wyglądają.

oto kilka zdjęć naszego tarasu tego lata:

http://foto0.m.onet.pl/_m/20d64004e473579d352444ca435faa20,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/cf4e55680248efb8fa97dd6cdb0bbcd5,10,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/0d7ce292b225d296532e72f835a587e2,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/df69f7dad8d7fa3ef3882eda20697385,10,19,0.jpg

Mundzia, fajny masz ten taras i widzę, że na podobnej wysokości. W Twojej galerii widziałam, że mieliście tam usypaną górę piachu i w tym układzie nie wiem, czy Wasz taras jest na konstrukcji betonowej czy tylko jakoś utwardzony i okolony murkami oporowymi? A na podłodze masz płytki? Sorki za pytania dyletantki.

Duduś, Twój taras również bardzo mi się podoba. :)

Mam dylemat, czy wybrać taras kamienny czy drewniany, bez zadaszenia. I pytanie który jest tańszy ....

Edytowane przez Viga

• 1 month później...