pan od ciasteczek 05.03.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Witam Szukałem i to co znalazłem tylko utwierdziło mnie w tym że nadal nic nie wiem. Czy ktoś może w miarę prosto wytłumaczyć czego wymagać od instalatorów by mieć 1 kondensat z zasobinikeim (dajmy na to Vaillant) i 2 niezależne obiegi grzewcze (parter + poddasze), 2 oddzielne sterowniki W projekcie mam piec + 1 obieg na cały dom (grzejniki). Co zmodyfikować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 tak naprawdę to trzy obiegi.Są piece, które posiadają takie możliwości, ale czasami potrzebne jest "sprzęgło wodne" dla prawidłowego funkcjonowania obu typów grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 05.03.2007 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Ok niech będą 3.Czytałem o zasadzie działania takiego sprzęgła, pytanie czy instalatorom wystarczy takie hasło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.03.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Witam Szukałem i to co znalazłem tylko utwierdziło mnie w tym że nadal nic nie wiem. Czy ktoś może w miarę prosto wytłumaczyć czego wymagać od instalatorów by mieć 1 kondensat z zasobinikeim (dajmy na to Vaillant) i 2 niezależne obiegi grzewcze (parter + poddasze), 2 oddzielne sterowniki W projekcie mam piec + 1 obieg na cały dom (grzejniki). Co zmodyfikować ? z tymi sterownikami to może być problem, drugi obieg musi być sterowany niezależnie od kotła, poprzez zawór trójdrogowy, sterowany tym drugim sterownikiem, są takie w handlu, jeżeli chcesz mieć dwa obiegi i jeden sterownik, to do tego Vaillanta dokup odpowiedni sterownik który będzie Ci sterował dwoma obiegami, z tym że drugi obieg i tak będzie musiał być z zaworem trójdrogowym, pierwszy będzie sterował kotłem, co do sprzęgła, to można zastosować ale to jest zależne od wielkości przepływów, jeżeli jest to typowy dom to niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.03.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 chociaż, można zastosować sprzęgło hydrauliczne i sterowanie pompą drugiego obiegu jakimś prostym Eurosterem czy podobnym sterownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 05.03.2007 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Może źle to opisałem. Zależy mi na możliwości 'trzymania' tempteratury na parterze i na poddaszu.W poprzednim domu gdy rozpaliłem w kominku na dole, to pomimo DGP na górze było chłodno - sterownik na parterze nie włączał pieca. Po przeniesieniu sterownika na górę i rozpalenia w kominku - na dole było za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 05.03.2007 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 chociaż, można zastosować sprzęgło hydrauliczne i sterowanie pompą drugiego obiegu jakimś prostym Eurosterem czy podobnym sterownikiem Ja to widzę tak - piec się włacza dostając sygnał od jednego ze sterowników. A sterownik dodatkowo otwiera zawór odpowiadniego obiegu. Czyli jest możliwa sytuacja że piec sobie działa a grzejniki mam zimne na parterze bo aktualnie grzeje poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.03.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 nie do końca rozumiem w przypadku sterownika na górze powinno być wszystko w porządku, przecież temperaturą w pokojach gdzie są grzejniki, powinny sterować głowice termostatyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 05.03.2007 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 nie do końca rozumiem w przypadku sterownika na górze powinno być wszystko w porządku, przecież temperaturą w pokojach gdzie są grzejniki, powinny sterować głowice termostatyczne No tak, ale głowice załatwiąją problem przegrzania. Natomiast same z siebie nie właczą pieca gdy temperatura na poddaszu bedzie różna od tej na parterze. Nie wiem, może faktycznie niepotrzebnie kombinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.03.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 nie rozumiem sterownik na górze pilnuje temperatury przykładowo 24C w łazience a w pozostałych pomieszczeniach temperatury 20C pilnują głowice,gdy napalisz w kominku to głowice wyłączą Ci grzejniki w tym pokoju a wszędzie poza tym pokojem będzie normalnie,jeżeli DGP podniesie gdzieś temperaturę to zawory zostaną zamknięte przez głowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.03.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 WitamCzy to ma być jak najprostszy układ, oraz czy ogrzewanie ma być dwu systemowe tzn podłogowe + grzejniki. Jeśli same grzejniki na dole i na górze to proponuję zastosować na obwodzie dolnym i górnym po jednej pompie i każdą z nich sterować osobnym programatorem sterującym temperaturą na dole i górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 05.03.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Witam, jeżeli ma to być kocioł wiszący czyli z wbudowaną pompą obiegową i chcesz zamontować dwa obwody grzewcze to sprzęgło hydrauliczne jest konieczne a w przypadku Vaillanta wymagane przez serwis. Jeżeli chcesz mieć dwa niezależne obwody sterowane sterownikami góra oddzielnie i dół oddzielnie to do tego lepsze będą urządzenia marki De Dietrich z automatyką Diematic3 lub Diematic m-Delta tam montując układ pompowy na parter i drugi układ na piętro zakładasz dwa oddzielne sterowniki i regulujesz pracę kotła obydwoma. Uprzedzam tylko to nie jest tania sprawa. Polecam kocioł De Dietrich Innovens. Super kondensacik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 05.03.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Szukałem i to co znalazłem tylko utwierdziło mnie w tym że nadal nic nie wiem. A czytałeś ten wątek?: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1351799 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 05.03.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Czy ktoś może w miarę prosto wytłumaczyć czego wymagać od instalatorów by mieć 1 kondensat z zasobinikeim (dajmy na to Vaillant) i 2 niezależne obiegi grzewcze (parter + poddasze), 2 oddzielne sterowniki W projekcie mam piec + 1 obieg na cały dom (grzejniki). Co zmodyfikować ? Kupiłem kocioł Beretta kondensat + fabryczny moduł 2 stref grzania http://www.beretta.pl/berettapl/web/upload/catalog/pol/photos/connect%20AT-BT_white_small.jpg "0" kombinacji, moduł jest fabryczny, dopasowany, instalator nic nie spieprzy moduł ma 1) termostat graniczny instalacji niskiej temperatury automatyczny 2) termostat wysokiej temperatury 3) pompa 1 4) pompa 2 5) termostat graniczny instalacji niskiej temperatury/odblokowywany ręcznie 6) sprzęgło 7) zawór mieszający termometr instalacji niskiej temperatury 9) sonda NTC obiegu niskiej temperatury masz full kontrolę, oddzielne krzywe grzania, pogodówkę, można podłączyć 2 pokojowe programatory, i co najważniejsze ten moduł jest dość tani, w dodatku może być sterowany bardzo tanimi programatorami typu ON/OFF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 06.03.2007 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Kupiłem kocioł Beretta kondensat + fabryczny moduł 2 stref grzania Możesz podać dokładny model pieca i tego urządzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 06.03.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Kupiłem kocioł Beretta kondensat + fabryczny moduł 2 stref grzania Możesz podać dokładny model pieca i tego urządzenia ? http://www.beretta.pl kocioł Kompakt Green, moc do wyboru 16,25,35kw CONNECT AT - BT - moduł dwóch stref grzewczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekT 10.02.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Witam Szukałem i to co znalazłem tylko utwierdziło mnie w tym że nadal nic nie wiem. Czy ktoś może w miarę prosto wytłumaczyć czego wymagać od instalatorów by mieć 1 kondensat z zasobinikeim (dajmy na to Vaillant) i 2 niezależne obiegi grzewcze (parter + poddasze), 2 oddzielne sterowniki W projekcie mam piec + 1 obieg na cały dom (grzejniki). Co zmodyfikować ? Po dwóch próbach rozwiązałem identyczny problem w praktyce. Kocioł DeDietrich City, do kotłowni doprowadzone dwa obiegi grzewcze, na zasilaniach zamontowane elektryczne zawory kulowe (dwa stany: otwarty i zamknięty, wcześnie były elektrozawory ale się nie sprawdziły). W obu pomieszczeniach (mieszkanie i lokal użytkowy) zamontowane regulatory auraton2000. Zbudowałem prostą puszkę z przekaźnikami która działa następująco: 1 - żaden regulator nie załącza temperatury - oba zawory otwarte. 2 - jeden regulator załacza temperature - przekaźnik zamyka zawór do DRUGIEGO pomieszczenia, a drugi przekaźnik uruchamia piec. 3 - jeżeli oba regulatory załącza temperaturę - przekaźniki otwierają oba zawory i sterują również załączeniem pieca. 4 - oba regulatory wyłączają się - zawory ustawiają się w pozycji otwartej, wyłącza się przekaźnik włączenia pieca, pompa obiegowa działa jeszcze przez chwilę. Najważniejszy warunek w połączeniu przekaźników, to że w żadnej kombinacji oba zawory równocześnie nie mogą się zamknąć. Opisany układ działa już dwa lata wbrew opinii instalatorów że bez modułu podłogówki (niem mam podłogówki, tylko grzejniki) nie da się tego zrobić, a ja zrobiłem to trochę z przekory, a trochę z musu, ponieważ wszystko było robione etapami. Po zakończeniu okazało się, że różnice w zapotrzebowaniu na ciepło i godzinach tego zapotrzebowania były tak różne, że nie dało się tego ustabilizować. Acha, w tym układzie nie ma sprzęgła hydraulicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 19.01.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Odgrzewam kotleta ale tytuł tematu odpowiada wprost mojemu zapytaniu. Chciałbym w domu (z kotłem na paliwo stałe) posiadać dwa niezależne obiegi podłogówki. Jak tym sterować. Niby teraz w sterownikach do piecy jest teoretycznie możliwość sterowania dwiema, trzema, a nawet czterema pompami. Tylko czy to się nada? Lepiej mieć pompy w kotłowni czy grupy pompowo mieszające przy rozdzielaczach? Da się to pogodzić w miarę sprawnie z dwoma termostatami pokojowymi? Edytowane 19 Stycznia 2018 przez ufbufkruf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.01.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 To nie sterowanie pompami pozwala na swobodę dwóch obiegów podłogówki ale tylko i wyłącznie dwa niezależne mieszacze z siłownikami.Oba siłowniki mieszaczy wraz z pompami są podłaczone do systemu automatyki kotła co wraz z opomiarowaniem czynnika wychodzącego z obu mieszaczy niezależnie pozwala na dobór niezależnych krzywych grzewczych dla poszczególnych obwodów przy sterowaniu pogodowym oraz dobór niezależnych temperatur pomieszczeń w których te obiegi są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts