wu 02.12.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Ambercia ja też chcę przepisa mój dzieć namiętnie kocha muffinki nawet blaszkę musiałam kupić na tą okoliczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.12.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Muffiny czekoladowe, ktore zawsze wychodza W nawiasie moje modyfikacje na opcje zdrowsza, ktora tez zawsze wychodzi) Skladniki suche: 1 i 1/2 szklanki maki pszennej 450 - 650 (ja dodaje 1 szklanke maki pelnoziarnistej i 1/2 maki pszennej 650) 3/4 szklanki curku (dodaje stevie + dwie lyzeczki cukru trzcinowego) 2 lyzeczki sody (mozna proszek do pieczenia, ale ja proszku nie lubie ) Skladniki mokre: 100g czarnej czekolady (ok. 70 - 80%) 1 szklanka mleka 2 jaja 1/2 szklanki oleju (ja dodaje mniej niz 1/3 ale za to zwiekszam skladniki o jedno jajo) 1/2 czekolady rozpuszczamy w malej ilosci podgrzanego mleka, a reszte czekolady siekamy na kawalki. Nastepnie szybko mieszamy wszystkie skladniki mokre: rozpuszczona czekolade, mleko, olej, jaja oraz pokruszone kawalki czekolady. Osobno mieszamy skladniki suche, nastepnie laczymy szybko i niedbale suche z mokrymi, wypelniamy muffinkowe foremki do 2/3 wysokosci i wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 190 st. na 25 minut I gotowe! Powyzszy przepis mozna modyfikowac i np. dodac jeszcze przyprawe do piernika i wyjda bardzo pierniczkowe muffinki, albo zamiast pokruszonej czekolady dodac do kazdej muffiny (przed pieczeniem ) np. po 2 - 3 zamrozone wisnie. Bedzie pysznie! Mozna tez zrobic muffiny "biale" bez czekolady ale dodac po wypelnieniu w 1/3 foremki odrobine nutelli i na to polozyc reszte ciasta. Generalnie mozna modyfikowac wg wlasnego uznania Z mrozonymi jagodami, malinami itp. itd. Wazne tylko aby owocow NIE rozmrazac przed pieczeniem bo brzydko zafarbuja ciasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.12.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Ambercia ja też chcę przepisa mój dzieć namiętnie kocha muffinki nawet blaszkę musiałam kupić na tą okoliczność Jak Ci zdrowie pozwoli, to jutro na poranne sniadanko zrob mu muffinkowa opcje zdrowsza z twarozkiem i wanilia Jakies 35 minut z pieczeniem i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.12.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 jutro do przedszkola więc śniadanko tam ale na podwieczorek też pysznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.12.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Ależ gar kiełbasy wierzę na słowo, że taka pyszna, bo wygląda na niebo w gębie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.12.2012 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 No, Amberciu, dziękujemy bardzo, kochana, za przepisy! Gosiek - teraz tę kiełbasę będziemy konsumować do samej Wielkanocy, wtedy następna partia powstanie. Słuchajcie, ma ktoś przepis na SZYBKIE pierniki...? Nie zdążyłam, kurde, tradycyjnego na święta już nie dam rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.12.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Depesiu te sa szybkie ale to bardziej takie kruche ciasteczka o smaku korzennym http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1188 te tez robilam http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2038 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 03.12.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 DPSia mam podobny przepis, ale odmierzam nie na oko czy szklanki ale dokładnie na gramy na bardzo dokładnej wadze...I też robimy średnio z 20-30kg mięsa.. Jak już robić to robić... Mąż już wspomina, ze czas się zabrać za wędliny:cool:Ja niestety nie znoszę zapachu jelit i nabijania.. uciekam daleko.., nawet bardzo daleko z kuchni... Ale wszystko miele sama , + czosnek(dajemy go więcej od Was ) i przyprawy odmierzam.. itd.. Później zostaje mi cały bałagan posprzątać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.12.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Słuchajcie, ma ktoś przepis na SZYBKIE pierniki...? Nie zdążyłam, kurde, tradycyjnego na święta już nie dam rady... tak, z torebki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 03.12.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Mam robię od lat z KUCHNI POLSKIEJ i dla mnie są ok kiedys zrobiłam wg przepisu jakieś cudownej babci , troszkę się różnił ale nie wiele i były gorsze a chyba się rozchodziło o to ,że tam było więcej jajek ...o jedno zaraz wpiszę wpiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.12.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ja robię z takiego co to we wrześniu-październiku trzeba zagnieść ciasto ale w zeszłym roku tez zaspałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.12.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 te robilam w zeszlym roku, wyzly bardzo dobre http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 03.12.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Pierniczki 1,25 kg mąki 40 dag cukru ( myślę, że cukru można mniej ) 25 dag miodu 5-10dag tłuszczu 2 jaja 1 1/2 dag sody 1 łyżeczka przypraw- goździki , cynamon, gałka muszkatołowa lub 1 paczka przypraw i tu nie byłabym sobą :no:jakbym nie namieszała powinno się 2 dag cukru silnie zrumienić na patelni potem wlać w to 1/8l wody i zagotować ....zasypać karmel cukrem , gdy cukier się rozpuści dodać miód , przyprawy , zagotować , ostudzić.......i tu przerwę na moje ulubione zajęcie :rolleyes:czyli mieszanie w głowach ....robię pierniki od wojny :rotfl:ale niedawno natknęłam sie na wieści ,że karmel w chlebie jest bardzo zły ( a karmelem niektóre chleby zabarwiają albo im smaku dodają )......no to moje pytanie czy w piernikach tez zły .....no to jakby był zły to myśle ,żeby zrobić tak : zagotować te 1/8 l wody i dalej postępować jak wyżej .........po przestudzeniu przesiać mąkę ( część odłożyć na podsypywanie, ja nie odkładam ) dodac miód z cukrem sodę jaja tłuszcz.... zagnieść jak za rzadkie dodac mąki , jak za geste dolac wody , zostawic na 30 min ...wycinac pierniczki to jest przepis na krajankę piernikową , czyli robi sie dwa placki o grubości 1-1 1/2 cm smaruje dokładnie żółtkiem i piecze w dobrze nagrzanym piekarniku 25-30 min , po ostudzeniu przekłada gorącą gęstą marmoladą , składając spodami do środka , przycisnąć obciążoną deseczką, na drugi dzień można krajać a jak sie kto uprze na pierniczki to z tego ciasta robi se różności , układa w dobrze nagrzanym piekarniku i piecze 15-20 min uważając żeby nie przypalic , bo to bardzo proste , potem te pierniczki do miski i oblać je lukrem ugotowanym do "nitki" i wyłożyć na stolnice w jednej warstwie do wyschnięcia ...ja to robię troche inaczej ....rozkładam pierniki na stole i mazam tym lukrem szerokim pędzlem i szybko posypuję różnymi kolorowymi posypkami lub układam na nich misterne wzorki Edytowane 3 Grudnia 2012 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.12.2012 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Uff... Dziękuję, kochane, za porady, zawsze lepiej, jak ktoś podrzuci wypróbowany przepis! Teraz muszę przejrzeć, który najszybszy i najłatwiejszy i właśnie taki przepis wybrać! Matko, jak ja nie lubię gotować... Prawie zrobiłam dzisiaj dwie tablice dla zapominalskich na karteczki, jeszcze tylko muszę wstążeczki dokupić i pochwalę się na blogu. Warto takie coś wykonać, bo wyjątkowo proste, a ładne i praktyczne. Jedną zostawię sobie, a jedną dam Babci pod choinkę. Koza dzisiaj już mniej paliwożerna, zeżarła dwa kartony drewek, zamiast czterech wczorajszych. Jak zejdzie do półtora kartona, to dorówna starej dymiącej kozie! I w ogóle to mało mi sniegu, troszkę jest, ale to stary, sprzed trzech dni i już złazi, a przydałby się świeży puch! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 03.12.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 moge rozjaśnic jakby co a na zachętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.12.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 a po co ci ten puch? do odśnieżania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.12.2012 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Do szczęścia! Relcia, a co na zachętę...? Bo nic nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.12.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Hejka, mogę skorzystac z przepisów? Depsia, mnie zasypało już lekko, jutro rano Młoda ma wolne bo raczej nie wyjedziemy Mąż idzie na piechotę w dół wioski na autobus Witaj Pani Zimo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.12.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Gospodyni, mam nadzieje ze kozunia bedzie sie jeszcze lepiej spisywac Sama wiesz ... malo drewna a duzo ciepla U nas tez zima niesmialo zaglada Ale poki co drogi czarne, temperaturka okolo zera i wciaz nie czuje, ze swieta to tak jakby tuz, tuz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.12.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 a ja tam mam swoją drogę odśnieżoną ale białą i tak cudnie błyszczącą że nic tylko słyszę spod auta przy hamowaniu hurgot abs-a;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.