Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muffiny czekoladowe, ktore zawsze wychodza :-) W nawiasie moje modyfikacje na opcje zdrowsza, ktora tez zawsze wychodzi)

 

Skladniki suche:

 

1 i 1/2 szklanki maki pszennej 450 - 650 (ja dodaje 1 szklanke maki pelnoziarnistej i 1/2 maki pszennej 650)

3/4 szklanki curku (dodaje stevie + dwie lyzeczki cukru trzcinowego)

2 lyzeczki sody (mozna proszek do pieczenia, ale ja proszku nie lubie ;))

 

Skladniki mokre:

 

100g czarnej czekolady (ok. 70 - 80%)

1 szklanka mleka

2 jaja

1/2 szklanki oleju (ja dodaje mniej niz 1/3 ale za to zwiekszam skladniki o jedno jajo)

 

 

1/2 czekolady rozpuszczamy w malej ilosci podgrzanego mleka, a reszte czekolady siekamy na kawalki. Nastepnie szybko mieszamy wszystkie skladniki mokre: rozpuszczona czekolade, mleko, olej, jaja oraz pokruszone kawalki czekolady.

Osobno mieszamy skladniki suche, nastepnie laczymy szybko i niedbale suche z mokrymi, wypelniamy muffinkowe foremki do 2/3 wysokosci i wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 190 st. na 25 minut :-)

I gotowe!

 

Powyzszy przepis mozna modyfikowac i np. dodac jeszcze przyprawe do piernika i wyjda bardzo pierniczkowe muffinki, albo zamiast pokruszonej czekolady dodac do kazdej muffiny (przed pieczeniem ) np. po 2 - 3 zamrozone wisnie. Bedzie pysznie!

 

Mozna tez zrobic muffiny "biale" bez czekolady ale dodac po wypelnieniu w 1/3 foremki odrobine nutelli i na to polozyc reszte ciasta. Generalnie mozna modyfikowac wg wlasnego uznania :lol2: Z mrozonymi jagodami, malinami itp. itd. Wazne tylko aby owocow NIE rozmrazac przed pieczeniem bo brzydko zafarbuja ciasto :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, Amberciu, dziękujemy bardzo, kochana, za przepisy! :hug:

Gosiek - teraz tę kiełbasę będziemy konsumować do samej Wielkanocy, wtedy następna partia powstanie. :lol2:

Słuchajcie, ma ktoś przepis na SZYBKIE pierniki...? :oops:

Nie zdążyłam, kurde, tradycyjnego na święta już nie dam rady... :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DPSia mam podobny przepis, ale odmierzam nie na oko czy szklanki ale dokładnie na gramy na bardzo dokładnej wadze...

I też robimy średnio z 20-30kg mięsa.. Jak już robić to robić...

Mąż już wspomina, ze czas się zabrać za wędliny:cool:

Ja niestety nie znoszę zapachu jelit i nabijania.. uciekam daleko.., nawet bardzo daleko z kuchni...

Ale wszystko miele sama , + czosnek(dajemy go więcej od Was ) i przyprawy odmierzam.. itd.. Później zostaje mi cały bałagan posprzątać...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierniczki

1,25 kg mąki

40 dag cukru ( myślę, że cukru można mniej )

25 dag miodu

5-10dag tłuszczu

2 jaja

1 1/2 dag sody

1 łyżeczka przypraw- goździki , cynamon, gałka muszkatołowa

lub 1 paczka przypraw

 

i tu nie byłabym sobą :no:jakbym nie namieszała :p

powinno się 2 dag cukru silnie zrumienić na patelni potem wlać w to 1/8l wody i zagotować ....zasypać karmel cukrem , gdy cukier się rozpuści dodać miód , przyprawy , zagotować , ostudzić.......i tu przerwę na moje ulubione zajęcie :rolleyes:czyli mieszanie w głowach ....robię pierniki od wojny :rotfl:ale niedawno natknęłam sie na wieści ,że karmel w chlebie jest bardzo zły ( a karmelem niektóre chleby zabarwiają albo im smaku dodają )......no to moje pytanie :confused: czy w piernikach tez zły .....no to jakby był zły to myśle ,żeby zrobić tak : zagotować te 1/8 l wody i dalej postępować jak wyżej .........po przestudzeniu przesiać mąkę ( część odłożyć na podsypywanie, ja nie odkładam :) ) dodac miód z cukrem sodę jaja tłuszcz.... zagnieść jak za rzadkie dodac mąki , jak za geste dolac wody , zostawic na 30 min ...wycinac pierniczki

 

 

 

to jest przepis na krajankę piernikową , czyli robi sie dwa placki o grubości 1-1 1/2 cm smaruje dokładnie żółtkiem i piecze w dobrze nagrzanym piekarniku 25-30 min , po ostudzeniu przekłada gorącą gęstą marmoladą , składając spodami do środka , przycisnąć obciążoną deseczką, na drugi dzień można krajać :D a jak sie kto uprze na pierniczki to z tego ciasta robi se różności , układa w dobrze nagrzanym piekarniku i piecze 15-20 min uważając żeby nie przypalic , bo to bardzo proste , potem te pierniczki do miski i oblać je lukrem ugotowanym do "nitki" i wyłożyć na stolnice w jednej warstwie do wyschnięcia ...ja to robię troche inaczej ....rozkładam pierniki na stole i mazam tym lukrem szerokim pędzlem i szybko posypuję różnymi kolorowymi posypkami lub układam na nich misterne wzorki

Edytowane przez relek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uff... Dziękuję, kochane, za porady, zawsze lepiej, jak ktoś podrzuci wypróbowany przepis!

Teraz muszę przejrzeć, który najszybszy i najłatwiejszy i właśnie taki przepis wybrać! :lol2:

Matko, jak ja nie lubię gotować... :sick:

 

Prawie zrobiłam dzisiaj dwie tablice dla zapominalskich na karteczki, jeszcze tylko muszę wstążeczki dokupić i pochwalę się na blogu.

Warto takie coś wykonać, bo wyjątkowo proste, a ładne i praktyczne. :yes:

Jedną zostawię sobie, a jedną dam Babci pod choinkę.

 

Koza dzisiaj już mniej paliwożerna, zeżarła dwa kartony drewek, zamiast czterech wczorajszych. :D

Jak zejdzie do półtora kartona, to dorówna starej dymiącej kozie! :lol2:

 

I w ogóle to mało mi sniegu, troszkę jest, ale to stary, sprzed trzech dni i już złazi, a przydałby się świeży puch!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...