Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i masz, jak to się na kulinariach wszyscy ożywili! :lol:

Ja tam czosneczek lubie bardzo, więc te pietruszki, ziarenka kawy i inne takie przydatne bywają... :oops: :lol:

Kawę to ja bym chętnie z Ambercią piła, a nie takie czorty czorne i mocne, nie wiedzieć dlaczego. :wink: :D

Chefie, dziekuję za przepis z bułeczkami - na pewno kiedyś wypróbuję. 8)

Wiolasz - Ty do mnie tak nie mów, bo gotowam uwierzyć, że jestem... no... tym na M... :lol:

A przepis? Proszę bardzo.

Smacznego!!! :D :D :D

@#$%&((&^%#$#@! !!!!!

By szlag nagły to trafił z takim netem!!!!

@#%&()*^$@!$#%^*(*)((*&^%^$@!#%&^* !!!!!

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Wiolasz - dziękuję za miłe słowo, ale bez przesady, u nas w domu Mama Sołtysa to by niezły ubaw z tego miała, że ktoś mógł tak pomyśleć... :oops: :lol: :lol:

Od piątku łączność ze światem nam tak szwankuje, że szlag nas chce trafić.

Dzieciak, żeby do netu się dostać, z ojcem do gminnej wsi jechał i jak głupki w samochodzie pod gminą z laptopem stali. :evil:

To są, niestety, koszty zamieszkania na wsi głębokiej. :evil: :evil: :evil:

Ciekawe, czy uda mi się tego posta wysłać. :evil:

Depsia, porozmawiaj z Orange o tym: http://www.telepolis.pl/news.php?id=13305, http://lanpolis.pl/2008/11/28/nowosc-w-orange-%E2%80%93-orange-freedom-pro/

U mnie jeszcze tego nie ma, ale zarzekają się, że pod koniec roku już będzie taka możliwość. U Ciebie z tego co wiem jest, Może to będzie lepsze?

Wypróbuj też Erę, ma coraz większy zasięg, mogło się coś zmienić.

Na razie, dzięki Bogu, troche tych gości jest. :wink:

Oby tak zostało, że są. :D

Miło Cię widzieć, Aniu!!! :D :D :D

Brazunia, zajrzę na tego linka, jak tylko net zechce mnie z czymkolwiek łączyć. :-?

U nas Era nie sięga, tylko ten Orange jest, a i to jakby go nie było, bo wieś jest połozona w kotlince i wszystko góą gdzieś idzie. :evil:

Ja sosik czosnkowy robię na bazie zwykłego jogurtu naturalnego.

Pół szlanki jogurtu, do tego ćwierć szklanki oliwy albo oleju, lyżeczka musztardy, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku no i łyzka miodu. Jeszce sól, jak ktoś lubi. Zamieszać, odstawić na co najmniej 20 minut do lodówki.

Sos salsa - to już niestety, poza moim zasięgiem... :oops:

Hej, hej :-)

U nas sos czosnkowy robi sie inaczej ;) Pewnie dlatego, ze w kazdym domu sa jakies modyfikacje 8)

Sos czosnkowy:

- pol kubaska jogurtu balkanskiego odtluszczonego - light ;)

- 4 - 5 zabkow czosnku

- szczypiorek - ale niekoniecznie, chociaz jak dla mnie baaardzo poprawia smak

- sol, swiezo zmielony pieprz

Do jogurtu dodajemy przecisniety przez praske czosnek, oraz drobno posiekany szczypior. Solimy, pieprzymy, mieszamy i gotowe :-)

Jak ktos bardzo, ale to bardzo nie moze sie obyc bez tlustszych sosow, to balkana mozna pol na pol zmieszac z gesta 12% smietana 8)

Sos salsa:

- jedna cebula

- jedna czerwona papryka

- 3 - 4 zabki czosnku

- dobry przecier pomidorowy

- pol puszki pomidorow bez skorki

- oregano

- lyzka oleju winogronowego

- sol, pieprz, cukier

Olej podgrzewamy, szklimy na nim bardzo drobo posiekana cebulke. Pomidory i papryke rowniez drobno kroimy, dodajemy do cebuli. Calosc uzupelniamy ;) o przecisniety przez praske czosnek, koncentrat pomidorowy, oregano - duuuuuzo, sol, pieprz i cukier do smaku. Czesto mieszajac dusimy.

Sos musi miec konsystencje gestej smietany.

a tu znowu o zarciu...... :p

Ambercikowy przepiski skopiowany - będzie sie robił :wink:

tylko spytam co to jest ten balsamico??? :roll:

ocet balsamiczny 8) Kupowac polecam tylko ten, ktory tani nie jest ... :roll: Niestety okazje i promocje w tym temacie koncza sie glebokim rozczarowaniem kucharza i niezadowoleniem spozywajacych :roll: 8)

Oooo, teraz to i ja wiem, jaki to sos salsa! :lol:

Co prawda myślałam, że to troche inny, ale ja się nie znam, więc się cieszę, że ktoś mnie oświecił, kuchenną lebiegę. :oops:

Baseny już oba rozłożyliśmy. 8)

Teraz woda się chloruje i grzeje. :D

Lato, Panie, lato!!! :D :D :D

Nasz gość dzisiaj nie chciał na śniadanie ani wędlinek, ani serków, ani pomidorka, ani ogóreczka, ani szczypiorku, ani nic innego, tylko... surową kalarepkę z ogrodu! :lol:

Blisko dwumetrowy młody mężczyzna, usiadł i łupał tę kalarepkę jakby mu najwykwintniejsze danie świata podano! :D

I nic innego nie zjadł... :o

Co prawda Nasz gość dzisiaj nie chciał na śniadanie ani wędlinek, ani serków, ani pomidorka, ani ogóreczka, ani szczypiorku, ani nic innego, tylko... surową kalarepkę z ogrodu! :lol:

Blisko dwumetrowy młody mężczyzna, usiadł i łupał tę kalarepkę jakby mu najwykwintniejsze danie świata podano! :D

I nic innego nie zjadł... :o

Kochana, a czy moze to nie upal spowodowal, ze krolika za Goscia wzielas? Zapytaj moze Soltysa, ktoz to na tym sniadaniu sie pojawil ;) :lol:

BTW warzywka z przydomowych ogrodkow najlepsiejsze!!! Wygrywaja i z szynka i z owsem do mleka ... 8) :D