Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gorrąco witam!

 

Zaczyna mnie denerwować ten wewątek - albo o jedzeniu się gada, albo o nadwadze! W kompleksy popadam i w ogóle...

Idę sobie!

 

eeee tam ... dla odmiany tematu mozemy o uprawie warzyw ... w doniczkach :D Nie mam, a chcialabym w szczegolnosci to co u nas schodzi w ogromnych ilosciach: szczypior, pietruszka, koperek, mloda cebulka ... nie mowiac juz o przyprawach. Uprawiacie? Prosto i szybko wyrasta?

Sadze, ze jestem gotowa :wink: na takie "szalenstwo".

Tak sie ogrodka Depsi naoogladalam, ze musze miec! Tylko chyba kalarepa nie bardzo przejdzie ... :roll: 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem wygodnicka. Zamiast ogród warzywny założyć to miedzy kwiatami na skarpie przy tarasie posadziłam majeranek, tymianek, bazylię i szczypiorek :oops: Zaraz niedaleko rośnie też rozmaryn, oregano, szałwia, mięta i melisa. :lol: Koperek i pietruszka u teściowej za płotem :oops:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzień dobry

 

Rety, jakie połacie :o

i jak pieknie wypielone :o :lol: dla mnie byłby raj, uwielbiam pielić :oops:

 

Wiolasz, Ty pomyśl, może jednak masz jakieś sprawy do załatwienia w Polsce zachodniej? :D

Albo po prostu chcesz się zrelaksowac przy plewieniu? :D :lol:

Zapraszam serdecznie, czuję, że dogadałybyśmy się! :lol:

 

Amber, zdołujesz nas tutaj, Ty szczypiorze jeden! :lol:

A ze szczypiorkiem w doniczkach to bez problemu i bardzo szybko. koperku nie polecam, nie czuje się dobrze w doniczce i nie tam rosnąć.

Pietruszka powinna rosnąć też bez problemu.

 

Agduś - przytyłaś ostatnio? :o :lol:

 

Mayland - taka wygodnicka jak ja na pewno nie jesteś. :oops:

Wszystkie zioła rosną tuż przy wejściu do jadalni Gości - otwierasz drzwi i zrywasz. :lol:

 

No to lecę! :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy przytyłam, bo mi się waga zepsuła, ale i tak...

 

Wiolasz, czy nie masz ochoty na spędzenie wakacji w Niepołomicach? Pięknie tu, puszczę z okna widać, Kraków i Wieliczka do zwiedzania niedaleko. Połacie wprawdzie mam mniejsze, ale chwasty rosną aż miło!

 

Mam warzywniak, a w nim zaledwie marny rozmaryn i lubczyk. :oops: Chyba się w tym roku z doniczkami na wakacje wybiorę...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nooo ... wiedzialam, ze znajde tutaj amatorki wlasnych doniczek ;) Czyli pietrucha, szczypior tak, koperek nie! Ok, tak bedzie. Do tego tymianek (powinnam miec znizke w sklepie, za ilosc kupowanych pudelek :roll: ), oregano, bazylia i koniecznie mieta :D

Melise czy lubczyk nie uzywam do niczego, wiec siac nie bede ...

 

Jest taka restauracja w Wawie, od niedawna we Wroclawiu, w ktorej samemu mozna z ich ogrodu swiezych ziol wybrac i zerwac ziola, ktore beda potem uzyte do potraw ... Wszytko dzieje sie jako "front cooking" wiec nie ma sciemy, ze dosypia kostke Knorra :lol: Fajnie jest, zdrowo i niedrogo 8) Chyba tam mnie tak natchnelo, aby zaczac cos uprawiac :roll: :wink:

 

Nabiegalam sie w tej duchocie po urzedach, az mnie slabizna dopadla :lol: Chyba czas na mocna kawe :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka restauracja to fajny pomysł jest. :o

A jak toto się nazywa, Ambercia? :D

 

Mayland - ja tam, jak Braza - do niczego się nie przyznaję, tak na wszelki wypadek! :wink: :lol:

 

Kasia - chcesz sprawdzić? Adres znasz. :p

 

Wiolasz, szkoda. :lol:

Ale masz bardzo dobry powód do leżenia i odpoczywania, więc już nic nie mówię... :wink:

 

Agduś, doniczki możesz wziąć, to u nas coś do nich posadzimy. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory nie spotkałam się, ale pomysł jest ciekawy i fajny, zawsze to coś innego. :D

Ładnie to mają opisane, chociaż zupełnie nie widać ze stronki, że tak to u nich jest, iż klient sam wybiera i zrywa zioła przyprawowe. :roll:

Ale idea bardzo mi się podoba. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Depsia, tak to juz jest, ze "innosc" czesto daje przewage na rynku i tak moze byc w tym przypadku. Ten ogrod to rzeczywiscie fajna rzecz, ale tez to (przynajmniej dla mnie), ze wszystkie potrawy przygotowywane sa na oczach gosci. Ta restauracja walczy tez kosztami, minimalizujac je poprzez ciakawa samoobsluge. Przy wyjsciu dostajesz chipa, na ktorym zapisywane jest wszysto to co zamowisz, powiadomienie o potrawie do odbioru dostajesz na specjalny pager (to tak aby nie trzeba bylo caly czas stac i zerkac na rece kucharzy, tylko zajac sie mila rozmowa), a placisz okazujac chip przy wyjsciu 8)

Idealne miejsce na lunch w czasie pracy 8)

 

No dobra ... ja tam nie pracuje, wiec reklama jest zupelnie bezinteresowna, a poza tym wiekszosc jest zgodna, ze tylko salatki, pasty i desery sa tam ok, bo ciasto do pizzy wymaga mocnego uzebienia i samozaparcia w szarpaniu :lol:

 

Depsia, a moze i Ty kiedys gosci zaskoczysz mozliwoscia samodzielnego narwania sobie warzyw do jarzynowki i rzodkiewki na poranny twarozek? Mogloby sie spodobac, byleby Ci calego warzywniaka nie przetrzebili :lol:

 

BTW jak po burzy? Dajecie rade? Z basenami chyba bedzie najwiekszy klopot :roll: :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nooo ... wiedzialam, ze znajde tutaj amatorki wlasnych doniczek ;) Czyli pietrucha, szczypior tak, koperek nie! Ok, tak bedzie. Do tego tymianek (powinnam miec znizke w sklepie, za ilosc kupowanych pudelek :roll: ), oregano, bazylia i koniecznie mieta :D

Melise czy lubczyk nie uzywam do niczego, wiec siac nie bede ...

...

...amatorki :o :wink: ...

z "wygodnictwa" staram sę mieć zielsko pod ręką :roll: :lol: :wink:

 

http://www.chefpaul.net/Florida/herbs1s.jpg

 

pozdróeczka dla 'zielarzy' :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mnie zawsze zastanawia, jak szybko to zielsko w doniczkach odrasta :roll: Chyba, że bierze się tylko po parę listków...

 

Lubczyk dodaję do zup i sosów (może dlatego Szanowny nadal jest ze mna :wink: ) a listki świeżej mięty do rosołu i bigosu ... no pycha :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...