Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Depsia, te 20 ha zrobilo na mnie wrazenie :o Roboty macie pelne rece ... nie dziwie sie, ze po calym dniu padacie do lozka, pilocik jakis serial i lulu 8)

Ale ja tylko dodam, ze w kazdym biznesie trzeba byc strategiem ;) Najwazniejsze, to okopac sie przed konkurencja wystarczajaco wczesnie, aby nie zostac z reka w nocniku, gdy inni beda o dwa kroki do przodu :roll: Nie znam sie na prowadzeniu gospodarstw, ale np. moj biznes w kazdym roku wymaga nowych inwestycji i wymyslania nowych wartosci dodanych, czy nowej jakosci :roll:

Kochana, a fusion cuisine, to nie tylko mieszanie smakow jak to pieknie Mistrz nasz opisal :-), ale tez przedstawienie potrawy na talerzu jak malego dziela sztuki :D Zapodam przyklad z mojej ulubionej strony, czyli tradycyjne polskie jaja faszerowane, z dodatkiem platkow prazonych migdalow i kolendra :-)

Pieknie wyglada, cudnie smakuje :-)

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/jajka_faszerowane/z_kolendra/files/page154_5.jpg

No własnie, te 20 ha... :roll:

Oczywiście nie wszystko jest orne, spora część to ąki, z których potrzebujemy skoszonej masy zielonej jako nawozu ekologicznego, ale i tak roboty jest mnóstwo.

A jeszcze do tego remonty w domu i jeszcze budowanie następnych pokoi (oczywiście wszystko sami, każda cegła i każde malowanko i wszystko inne) i jeszcze gotowanie dla gości i przygotowanie przetworów na przyszły rok.

No i tak to się kręci... :wink:

Że w każdym biznesie strategia i wartości dodane - święta prawda.

U nas w zeszłym roku kuchnia i jadalnia w stodole, w tym roku kominek i uzupełnienie wystroju jadalni oraz wyposażenie kuchni.

Przychodzi nam to niełatwo, bo trudno jest inwestować, jeśli się ma niewielkie dochody. Ale musi się - inaczej biznes padnie i tyle... :wink:

"Fusion cuisine" ... dla mnie, oznacza to połączenie smaków, (np poprzez przyprawy, ale nie tylko) różnych regionów (śródziemnomorskie + wschodnio-europejskie, azjatyckie + południowo-amerykańskie, itd ... kombinacji można tworzyć bez końca) ... posługując się skrajnym przykładem: "kasznka, przyprawiana curry i zamiast kaszy np ryż" :) ... cholera wie jak to mogło by smakować :roll:

To chyba cóś takiego jak "mexican kung pao", albo "chinese burrito". :o

Czesc

Agduś, na kanie to się chodzi w okularach przeciwsłonecznych, żeby grzyby Twoich oczu nie widziały :p

Mój znowu poszedł na grzyby, i pewnie znowu 3 sztuki przyniesie.. :roll:

Chyba jednak trochę podrosły.

Twoje podrosły a mój z 1 (słownie: jednym) grzybem wrócił :lol:

Czesc

:o

Nieeee, no z jednym to Sołtys nie wrócił...

Czekajcie, zaraz sprawdzę w lodówce.

Parę...

Jak się uda, to wrzucę fotkę... :roll:

Chyba się udało!

Taki jest efekt 2-godzinnego spacerowania po lesie:

http://podsosnami.files.wordpress.com/2009/09/p9280100.jpg

Naprawdę mizerny. :-?

I dzisiaj (oczywiście!) świeci piękne słońce i jest sucho.

No to ja idę coś robić pożytecznego... :wink:

Aaaaaaaa!!!!!!!!

U nas rosa z nieba idzie!!!!!

Może grzyby będą!!!

A MY JUTRO WYJEŻDŻAMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :o

W życiu nie miałam tak mieszanych uczuć chyba! No tak czekałam na ten wyjazd, a tymczasem jak ja wyjeżdżam, to właśnie mają się grzyby pojawiać!!!

Aaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!! http://www.cosgan.de/images/more/bigs/e076.gif

Pójdziemy sobie na rydze w Czorsztynie, o!!!

Wciornastku - http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d030.gif Uśmiałam się po pachy, chyba rzeczywiście powinnaś się urwać z pracy. :lol:

Maylandzia - ale za miastowymi najlepiej się zbiera, a już naj-najlepiej to za takimi na lekkim rauszu, co to autobusami do lasu przyjeżdżają z pracy. Idzie się za nimi, bo oni wyzbierają te stare kapcie wielkie, potem wokół uciętego ogona kapciowego szuka się (i znajduje 8) ) te śliczne, młode małe grzybki, no rewelacja... :lol: :wink:

Miastowa jestem, ale na każdym grzybobraniu byłam mistrzynią właśnie tych malutkich (choć dużymi a bezmięsnymi nie gardziłam).

To jak z tymi słoiczkami będzie? Mieliśmy jechać w ten weekend koty oddawać, ale w niedzielę ma być wręczenie różańców komunistm, więc chyba nie pojedziemy. Na razie nic nie jest pewne, bo nie wiadom, czy tutejszy proboszcz pozwoli Madzi iść do komunii w drugiej niepolomickiej parafii. Bo w tej różańce będą w czwartek, a w tamtej w niedzielę właśnie. Jutro idę do proboszcza...

Pójdziemy sobie na rydze w Czorsztynie, o!!!

Wciornastku - http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d030.gif Uśmiałam się po pachy, chyba rzeczywiście powinnaś się urwać z pracy. :lol:

W Czorsztynie to nie wypada rydzować bo Park Narodowy ale gdybyście podjechali do Niedzicy to 3 km za nią jest Kacwin tam nie ma parku i na pagórkach rydze podobno można kosą ścinac. Przy okazji podjechac na Słowację po % zaopatrzenie - sklepiki zaraz przy granicy sa najtańsze, zakupić studencką czekolade i musowo pastę paprykową w sloiku.

Z moim urywaniem się może byc ciężko :cry: Dzis do 17 prowadze szkolenie (zaczyna się o 10) jutro tez mam jakiieś ważkie sprawy :roll:

A widzisz, po co tyle sie uczyłaś? :lol:

Teraz jesteś taka mądra i musisz szkolenia prowadzić. 8) :wink:

No doooobra, w Czorsztynie nie pójdziemy... :p

Agduś - a może my do Was wstąpimy wracając, co?

Ja myślę, że jakoś uda się spotkać i wziąć te słoiczki, w końcu z Czorsztyna to już naprawdę niedaleko.

Będziemy w kontakcie i jakoś się umówimy, dobra?