Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No najbardziej ekologicznie to było by na ziemi bez nas ludzi. :roll: Ale jak to Mirek pięknie napisał, nie popadajmy w paranoję.

U nas będzie kompost. Na razie nie mamy ogrodu, ale będzie.

Śmieci segregujemy, staramy się rozsądnie używać wódę i prąd, wyłączać na noc wszystko co się da, używać powtórnie opakowań.

Warto zrobić ile się da.

Amber a cukinie jadlas? Niebo w gębie. :D

No najbardziej ekologicznie to było by na ziemi bez nas ludzi. :roll: ...

...

... staramy się rozsądnie używać wódę

...

...

No Dziewczyno Kochana ... miód w me serce lejesz :D ... mało ludzi dużo wódy :wink: ... co za wizje ... :p

pozdróweczka z buziaczkami

ps - z tymi ludźmi to masz rację, ... przetrzebił bym wszystkich tych, którzy w małych miejscowościach, śmieci palą w swoich piecach domowych :roll: :evil:

Ambercia - a co Twojnemu tak posmakowało? :oops:

Pozdrowić łasucha proszę... 8) :D

wiesz, bo etykiecie jedynie moglam rozpoznac, bo wyjatkowo szybko lyzka w pustym sloiku stukal :lol: Na pierwsza rzez dobral sie do wisni - to tak wczoraj :-) Nie powiem, zalapalam sie na stolowa lyche, bo do mnie nalezalo rozdziewiczenie sliweczek dla doroslych :lol: Chyba nawet pyszniejsze niz ostatnio :oops: :D

A Lasuch jeszcze raz raczki cmoka i lypie wciaz zglodnialym wzrokiem, czy Soltys nie za blisko 8) :D

Żeleczko, a jakze! Cukinie tez jadlam. Przepyszna a co dla mnie najwazniejsze przyjemnie chrupka :D Mam slabosc do zasloikowanych warzyw, ktore stawiaja mily opor podczas gryzienia 8)

Wracajac do kompostu 8) zapominamy o jednej waznej rzeczy. A mianowicie, ze zebrane trawy, liscie i inne organiczne odpadki, ktorych nie puscimy z dymem posluza nam jako najbardziej ekologiczne wzbogacenie gleby, nie mowiac juz ze wraz z nim do ziemi wraca materia i energia, ktora wczesniej jest czerpana. Korzysc jest wiec co najmniej podwojna: mamy nawoz, a nasi sasiedzi i srodowisko nie ma tego duszacego dymu :roll:

dobry wieczór

może kiedyś nauczymy się czerpać całą energię potrzebną do życia ze słońca ale póki to nie nastąpi musimy jakoś rozsądnie sobie radzić na zasadzie że np worek papierowy po cemencie moze jak coś trafić do ogniska ale kawałek styropianu czy innej foli do wora na śmieci

dobry wieczór

może kiedyś nauczymy się czerpać całą energię potrzebną do życia ze słońca ale póki to nie nastąpi musimy jakoś rozsądnie sobie radzić na zasadzie że np worek papierowy po cemencie moze jak coś trafić do ogniska ale kawałek styropianu czy innej foli do wora na śmieci

W tym worku po cemencie, niestety, jest warstwa folii. Dlatego nie powinien trafiać do ogniska. No chyba, że najpierw pracowicie rozdzilisz warstwy papieru od folii.

No i wszyscy się zgadzamy - że kompostowanie jest najlepsze na świecie, ale... nie kasztanowców ze szrotówkiem czy dębów i orzechów, bo taki kompost ięcej szkody by przyniósł niż korzyści.

Takie więc liście właśnie palimy. :D

Never ever nie palimy śmieci. :evil: :evil: :evil:

I staramy się segregować śmieci, nawet jeśli nasza durna gmina nic nie robi w tym kierunku. :evil:

Pawełku - te Twoje to prawie zeżarli, ostatnich dwóch słoiczków bronię jak reduty... :roll:

Ambercia - cieszę się ogromnie, że smakuje, szkoda, że nie miałam tyle, ile chcieliście... :(

Postaram się w przyszłym roku nadrobić to! :wink:

Ja też nie wnikam w to, co ludzie palą, bo szlak by mnie trafił. Sama walę do pieca tylko papier i drewno. Niestety, nie mam kompostownika i ... na razie go nie przewiduję, pewnie bliżej wiosny coś takiego powstanie.

Zeżarłam praktycznie caly słoik powideł ... drugi musi zostać dla Szanownego, bo by mi nie darował ... a może zeżrę i się nawet nie przyznam, że były ... :roll:

Nieee, no jeszcze nie piekłam, poczekam na Ciebie, Zeljko. :wink:

Brazunia, ja się cieszę, że nie żałujesz, wis? :wink: :lol:

Bo mówiłaś, że przecie masz powidełka. :roll:

Kurczę, szkoda, że niedziela się kończy...

DPS-ia a jak ja żałuję

aaaaaaaaaaaaaale coś Wam powiem takie :o miałam jak mi dzisiaj pocztę dostarczyli czujecie w niedzielę jakieś usługi pocztowe dostarczają listy :o ale zrobię jutro awanturę u operatora bo termin płatności do jutra :evil:

Ja też nie wnikam w to, co ludzie palą

braza :o czemu mi sie to kojarzy? :lol:

Oj Żeleczko, nie wiem czemu, ale ... też mi się kojarzy :D

Depsia, mam, ale kupne. Fakt, że te które kupuję są naprawdę smaczne, ale przecież wiadomo, że najsmaczniejsze to są te domowe - a Twoja Teściowa do Mistrzyni jest!!!!!!