braza 03.12.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 U mnie też przymrozek i piękne słoneczko!! Lubię taką pogodę, chociaż w domku trochę zimniej Depsia, tylko jedźcie pekaesem, jak radził Jamles, nie rowerami, bo znowu się zmachacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 03.12.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Depeśdoszlo dzis, napisz ile sztuk wyslalas, bo przyszlo na pol otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 03.12.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Wcięło Cię??? A tu takie zmiany korzystne na tym forum, a nikt nawet nie komentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.12.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Jakie zmiany? Ja nic nie wiem!!! U nas dzisiaj nawet słoneczko się pokazywało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.12.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 DPS-ia a Ty prywaty to odbierasz czy jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.12.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Neta pewnie Jej wcięło. A Gwoździk vel Wkręcik jest kobietą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 03.12.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Neta pewnie Jej wcięło. jednak pojechali na rowerach może Sołtys złapał gumę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 03.12.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ... A Gwoździk vel Wkręcik jest kobietą! ... jak Kopernik ... może Sołtys złapał gumę i tera żuje pozdróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.12.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 dzień dobry DPS-ia no gdzie Cię zeżarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 04.12.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Jakie zmiany? Ja nic nie wiem!!! Jak to nie, jak to takie widoczne? Depsia zadzwonila wszystko ok, jeno zalatana strasznie. Pozdrawia wszystkich i mowi, ze tesknota za Wami jest okropna i nie do zniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.12.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 No dobra, zauważyłam..., nie, przyznam się, ktoś gdzieś napisał. Ja patrzę bardziej na obrazki niż nicki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 04.12.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Ja tez, ja tez. Ale Zochna skubana od razu widziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 04.12.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 hej, przywitać sie chciałam, miałam problem z pocztą i powiadomień nie było. Ale teraz mam mnóstwo wolnego czasu, wiec bedę mam nadzieje na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.12.2009 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Uff, jestem! Dzień doberek wszystkim!!! No słowo daję, naprawde tęskniłam za Wami. Zeljcia, to Ty tera Zelka jesteś? Kurna, jak ja się przyzwyczaję? No, ale sama też zmiany w nicku miałam, jakoś trzeba się przyzwyczaić. A mogę jeszcze Cię pisać po staremu? Jakoś mi łatwiej... My w tym mieście ( właściwie to w dwóch jednego dnia, bo do Żar i do Zielonej nas poniosło) nalataliśmy się z Sołtysem jak dziki za żołędziami. Co z tego wynikło - napisałam tutaj. I bardzo wszystkich proszę o gremialną pomoc w kwestii płytek jasniutkich szarych żyłkowanych (cos jakby jasnoszary marmurek, białe prawie tło i jasnoszare żyłki) oraz wizji, inspiracji i podpowiedzi w kwestii dworskich łazienek. Znam jedną taką, co fajne wizualizacje robi. A projekta by nie wymyśliła sama? Rozmiary pomieszczenia znane są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 04.12.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Jesoo ten zegar az prosi sie o decoupage. Zostaw tak, nie ruszaj..., jak przyjade to zrobimy. Zrobilam Ci jakies dwa obrazki na deseczkach. Takie z lawenda, ale kurka tlo dalam bez, bo bialej farby nie mam. Ladnie jest, jeno nie wiem czy bedzie Ci pasowalo. Tera poczekaj az uzbieram na przesylke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 04.12.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 ... ja już czytałem ... ... bo nigdy Cię nie opusciłem, moja droga .... czuwałem, czuwałem ... i pierwszy się wypowiem ... ... a więc, gratuluję kredytu ... tzn. nie gratuluję, bo nie ma czego .... ale gratuluję pomysłu na jego wykorzystanie ... ... no to teraz biznes na całego ... a , no i bardzo ładne rzeczy robisz .... bardzo ładne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.12.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Pierwsze co pomyslałam o tej łazience we dworze to mi sie balia nasunela Zbyt często to oni sie tam nie myli I koniecznie miednica Troche linków podrzuce jako inspiracje. Depesia nie wieszaj mnie za ten link http://ketrzyn.olx.pl/balia-do-kapieli-w-ogrodzie-iid-57096346 Ten dwór polski mnie to tego natchnął, zeby Ci to pokazać Tu tańsza http://www.allegro.pl/item816505053_sauna_beczka_balia_kapiel_finska_nowa.html I juz takie o których można pomysleć: http://www.kubik.sklep.pl/index.php?cat_id=37 I jeszcze do pooglądania http://www.tapis.pl/sauny/wanny-drewniane/ http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=balia http://www.allegro.pl/item828877272_emaliowana_miednica_z_roza_retro_styl.html http://www.allegro.pl/item828877281_emaliowany_nocnik_z_roza_maly_retro_styl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.12.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 I jeszcze "Krótka historia starej łazienki" Co ciekawe, oprócz swojej podstawowej funkcji, łazienki były wówczas miejscem spotkań towarzyskich. W Grecji marmurowe ławy z otworami mogły pomieścić nawet kilkadziesiąt osób i nikt nie czuł wstydu w trakcie odbywanej rozmowy. Niestety codzienna dbałość o higienę wyglądała dużo gorzej w okresie średniowiecza. Kanalizacja zaczęła się upowszechniać dopiero od przełomu XVIII i XIX wieku, kiedy to rozpoczęto masową produkcje rur żeliwnych i stalowych. Wcześniej w warownych zamkach za toalety służyły najczęściej otwory w podłodze prowadzące do podziemi lub fosy. Nie przeszkadzało to ich mieszkańcom oraz gościom w załatwianiu potrzeb fizjologicznych wszędzie gdzie to było możliwe – nawet w kominkach. Dzisiaj niewyobrażalne jest dla nas także to, że wszystkie nieczystości wylewano na ogół przez okno na niczego niespodziewających się spacerowiczów. Od sławojki do salonu kąpielowego Z biegiem lat charakter łazienki i stosunek do higieny uległ głębokiej przemianie. W XIX wieku pojawiła się nowoczesna miska ustępowa ze spłuczką, oraz papier toaletowy (wcześniej zastępowany liśćmi, mchem, gąbką lub jedwabnymi chusteczkami wielokrotnego użytku). W pamięci Polaków zapisał się z kolei generał Felicjan Sławoj-Składkowski, który z racji swojego wykształcenia (był lekarzem) i w trosce o higienę obywateli nakazał w drodze rozporządzenia budować na wsi klozety, zwane od jego imienia „sławojkami”. W wersji ekonomicznej zastanowiłabym sie nad tą dziurą w podłodze Ale skoro piszesz, ze to pieterko to chyba odpada... Choc spadek byłby lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 04.12.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Te ostatnie sa super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.12.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Tylko one bardziej niemieckie niz polskie czy francuskie A tak serio, to nie łatwo będzie z tą łazienką dworkową jeśli ma być faktycznie historyzująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts