Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzielna Dziewczyna :)

Depsia - a to ogarnięcie to do Świąt u Ciebie wytrzyma?

Bo u mnie raczej bez szans :)

Z dobrą radą w srogie zimy przychodzę - zostawiajcie sobie jakąś awaryjną

możliwość wejścia do domu - szczególnie w takie mrozy.

Nie wiem - przez garaż , przez okno , przez komin ;)

I noście ciepłe gacie.

Wczoraj miałam dosyć niemiłą przygodę - w efekcie spędziłam przed domem

jakąś godzinę . Około północy to było i tak z minus 18 myślę :( .

Cudem wynaleziony dzisiaj ślusarz musiał rozwalić drzwi wejściowe i powiedział,

że wkładki zamków (szczególnie jak są gówniane) w takie mrozy mogą się pokruszyć, połamać itd..i skutecznie zablokować drzwi.

Ło matko, Zosiu, a Ty chociaż zdrowa się zostałas po takich atrakcjach niespodziewanych? :o

Popatrz, człowiek by nawet nie wpadł, że może tak się zdarzyć. :o

Wypada mieć możliwośc podłączenia na zewnątrz suszarki do włosów, którą mamy zachomikowaną w drewutni na przykład i zamek wtedy rozgrzewać... :roll:

Jeszcze Wam powiem o samochodach.

Pewnym zabezpieczeniem przed zamarzaniem zamków domowych i samochodowych może być zaklejanie ich takim zwykłym plastrem optrunkowym, który je powinien uchronić przed dostawaniem się do środka mrozu, który je niszczy. Żeby drzwi w samochodzie nie przymarzały, trzeba te gumowe uszczelki dokoła nich posmarować co jakiś czas gliceryną. A jesli samochód musi stac na parkingu na dworze, to trzeba przed wyjazdem przetrzeć szyby octem - nie będa się tak szybko oszraniały. :D

Aniu W. - witaj, kochana, jak miło Cię widzieć! :D

Mam nadzieję, że będziesz częściej zaglądać. :D

Ambercia - no jak nie porobi się czegoś z dekoracji, to tak jakby świąt nie było, nie? :roll: :wink:

I jeszcze koniecznie przy włączonych kolędach. :oops: :D

Zeljcia, a Ty może porób jakies świąteczne decoupage...? Może bombki takie decoupage'owe, one śliczne są!

Z pierogami to mnie Babcia całkiem inaczej nauczyła, rewelacja, bo szybko bardzo.

Bierze się na stolnicę taką górkę z mąki i zaparza się ją wrzątkiem i dodaje trochę oleju. Robi się ciasto - takie, żeby dość miękkie było, soli się je. Teraz z ciasta robi się dużą kulę i z niej odrywa kawałki, formując takie niewielkie kulki, średnicy około 3 cm. Oczywiście nie mierzymy linijką. :lol:

Potem bierzemy do rąk kilka tych małych kulek, przesypanych mąką, układamy jedną na drugiej i spłaszczamy jednym ruchem dłoni. Mamy kilka placuszków, średnicy jak kółko na pieroga.

Nakładamy farsz, sklejamy - gotowe! Bez wałkowania i wycinania i ponownego wałkowania i wycinania...

Trzeba tylko pamiętać, żeby ciasto miękkie było, absolutnie bez jajek, luźne, bo inaczej pierożki twarde wyjdą.

No i też niecierpliwie czekam na ten przepis na ruskie pierożki pyszne!

Trzymajcie się więc ciepło :)

Dzielna Dziewczyna :)

Depsia - a to ogarnięcie to do Świąt u Ciebie wytrzyma?

Bo u mnie raczej bez szans :)

Z dobrą radą w srogie zimy przychodzę - zostawiajcie sobie jakąś awaryjną

możliwość wejścia do domu - szczególnie w takie mrozy.

Nie wiem - przez garaż , przez okno , przez komin ;)

I noście ciepłe gacie.

Wczoraj miałam dosyć niemiłą przygodę - w efekcie spędziłam przed domem

jakąś godzinę . Około północy to było i tak z minus 18 myślę :( .

Cudem wynaleziony dzisiaj ślusarz musiał rozwalić drzwi wejściowe i powiedział,

że wkładki zamków (szczególnie jak są gówniane) w takie mrozy mogą się pokruszyć, połamać itd..i skutecznie zablokować drzwi.

Ło matko, Zosiu, a Ty chociaż zdrowa się zostałas po takich atrakcjach niespodziewanych? :o

Popatrz, człowiek by nawet nie wpadł, że może tak się zdarzyć. :o

Wypada mieć możliwośc podłączenia na zewnątrz suszarki do włosów, którą mamy zachomikowaną w drewutni na przykład i zamek wtedy rozgrzewać... :roll:

Jeszcze Wam powiem o samochodach.

Pewnym zabezpieczeniem przed zamarzaniem zamków domowych i samochodowych może być zaklejanie ich takim zwykłym plastrem optrunkowym, który je powinien uchronić przed dostawaniem się do środka mrozu, który je niszczy. Żeby drzwi w samochodzie nie przymarzały, trzeba te gumowe uszczelki dokoła nich posmarować co jakiś czas gliceryną. A jesli samochód musi stac na parkingu na dworze, to trzeba przed wyjazdem przetrzeć szyby octem - nie będa się tak szybko oszraniały. :D

Aniu W. - witaj, kochana, jak miło Cię widzieć! :D

Mam nadzieję, że będziesz częściej zaglądać. :D

Ambercia - no jak nie porobi się czegoś z dekoracji, to tak jakby świąt nie było, nie? :roll: :wink:

I jeszcze koniecznie przy włączonych kolędach. :oops: :D

Zeljcia, a Ty może porób jakies świąteczne decoupage...? Może bombki takie decoupage'owe, one śliczne są!

Z pierogami to mnie Babcia całkiem inaczej nauczyła, rewelacja, bo szybko bardzo.

Bierze się na stolnicę taką górkę z mąki i zaparza się ją wrzątkiem i dodaje trochę oleju. Robi się ciasto - takie, żeby dość miękkie było, soli się je. Teraz z ciasta robi się dużą kulę i z niej odrywa kawałki, formując takie niewielkie kulki, średnicy około 3 cm. Oczywiście nie mierzymy linijką. :lol:

Potem bierzemy do rąk kilka tych małych kulek, przesypanych mąką, układamy jedną na drugiej i spłaszczamy jednym ruchem dłoni. Mamy kilka placuszków, średnicy jak kółko na pieroga.

Nakładamy farsz, sklejamy - gotowe! Bez wałkowania i wycinania i ponownego wałkowania i wycinania...

Trzeba tylko pamiętać, żeby ciasto miękkie było, absolutnie bez jajek, luźne, bo inaczej pierożki twarde wyjdą.

No i też niecierpliwie czekam na ten przepis na ruskie pierożki pyszne!

Trzymajcie się więc ciepło :)

Dziewczynki! Tadam! Mam przepis na pierogi.

Ale Tato uparł się, że przepis na ciasto też muszę dać, żeby wiadoma była CAŁOŚĆ :lol:

Ciasto:

1 kg mąki tortowej zaparzonej 1/2 litra wrzącego mleka, 1 jajko

Farsz:

1/2 kg półtłustego twarogu

1 kg ziemniaków

10 dag boczki i jedna cebula drobno posiekane i podsmażone

1 jajko

sól, pieprz do smaku

I to wszystko :lol:

Rewelacja - gwarantuję :lol: :lol:

http://magia-swiat.web21.pl/wp-content/uploads/2009/08/kerstbal3208.gif

Gdy pierwsza gwiazdka na niebie zabłyśnie

niechWas aniołek ode mnie uściśnie

i złoży najserdeczniejsze życzenia

z okazji Świąt Bożego Narodzenia.

Wesołych Świąt ! ! !

Wszystkim odwiedzajacym też wątek Depsi, życzę Wesołych i Spokojnych Świąt w rodzinnym gronie :lol: