Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Witanko serdeczne :D

Mam sporo do przeczytania :roll:

:D

Cześć, Królik!!! Zdrowy, widzę, w te mrozy jesteś i kicasz, z czego się bardzo cieszę! :D :D :D

Czytaj, kochany, czytaj, chociaż i tak jakoś nie wierzę, że wszystko przeczytasz. Oczywiście, nie, żebym mówiła, że nie umiesz, skądże. :wink: :lol:

Słuchajcie, a w ostatniej Werandzie Country inni moi znajomi są w wieeeelkim artykule! :D

Od niedawna znajomi jesteśmy z Asią z tego bloga. Dumna straszliwie jestem, bo to trochę tak, jakby i nas samych uhonorowano, jesli naszych znajomych honorują, prawda? I jeszcze u gagaty materiał zrobili, pewnie też z wiosną go pokażą... No po prostu dumna jestem jak 150!!! :D

A bloga Asi polecam, cuda, cudeńka, Panie, a ile linków pożytecznych, a ile rzeczy pięknych samemu poszytych, poklejonych, zrobionych...

Moje drzewko szyszkowe świąteczne też od Asi ściągałam. :D

U nas dzisiaj rano -20*C na termometrze -jak dla nas Syberia, Alaska i co tam jeszcze - razem wzięte!!! :o Kurczę, a miało być mniej tego mrozu już od środy. :roll: :o

No i od czwartku ma padać śnieg, a co! No, no, od dawna takiej prawdziwej trzaskającej mrozami zimy u nas nie było, chyba całe dziesięciolecia! Ciekawe, czy znowu nadejdą takie zimy, że Bałtyk zamarznie i ludzie saniami do Szwecji będą jeździli? W XVII wieku jeszcze tak było! :o :lol:

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O rany, Zosiu, co też Ty mówisz? :o

A co oni robili, chcieli po zamarzniętym morzu spacerować? :o

Pamiętam takie zamarznięte morze - to wygląda tak, jakby fale w pełnym ruchu nagle zamarły i białe się zrobiły, pięknie wtedy jest baaaardzo. Musiały jednak nie tak dawno surowe zimy nad Bałtykiem bywać, skoro to pamiętam, a w końcu wiekowa nie jestem... :lol:

Za gratulacje dziękuję! :lol:

No jest już nowa Weranda, ja mam w prenumeracie, więc może nieco wcześniej dostaję, nie wiem... :roll:

weszli na lód na plaży - z dzieckiem zresztą :roll:

I się załamał. W morzu są jednak prądy i fale - tak, że może być miejscami kruchy. Mieli sporo szczęścia - bo niedaleko były cwiczenia na podobną okoliczność i panowie byli w strojach odpowiednich.

W bardzo krótkim czasie ich wyciągnęli. Przy takiej temp i w panice jeszce,

to podobno max 4- 5 minut ..

Z drugiej strony - w sobotni poranek (minus 17) w Sopocie na plaży całkiem sporą grupę morsów w strojach służbowych minęliśmy :o :lol:

Masz rację z tą urodą zimowego morza. Wcześnie rano jest bajkowo - w sobotę wschodziło słońce tak stalowo-żółto i przy takim mrozie morze parowało .. Unosiły się normalnie takie kłęby pary, jak nad garem z gotujacą się wodą .No i nad tą chmurą pary wystawały czubki statków, latarnia .. -

widok lepszy niż wschód z jeleniem :D

A zimę "stulecia" pamiętasz ? :) To chyba był 78 rok.. Pamiętam głównie dlatego, że szkoły wtedy zamknęli na tydzień czy dwa :lol:

A to w Werandzie czy w W-Country ?

Zosiu, to w Country jest.

Morze zimą, ech... cudności!

A zimę stulecia pewnie, że pamiętam, super wtedy było z tymi zamkniętymi szkołami! :D

Ci ludzie - kurczę, wykazali się dużą lekkomyślnością, naprawdę, mieli w tym wszystkim mnóstwo szczęścia, że ratownicy na okolicznośc pod ręką byli. :o

Zeljcia, zaraz pójdę zobaczyć, AgaJeżśykowa ma różnych linków i ciekawostek dużo naszperanych. :wink:

Dziękuję. :D

Czeeeść, młoda wiedźmo!!! :D

Wytrzeźwiałaś? :wink: :lol:

Jak tak dalej będzie trzymać, to i nam niedługo wojsko będzie musiało pomagać, tfu, tfu... :-?

Jeszcze parę dni i przyzwyczaimy się do temperatur w okolicy -20*C. :roll:

I jak będzie -10, to radośnie będziemy pogadywać: jak ciepło dzisiaj, tylko -10*C. :D :o

A w ogóle to człowiek lodu nie powinien się wypowiadać na temat zimowego ubioru. Wszak we własnym futrze chadza, czapki nie nosi...
Tematy aranżacyjno-wykończeniowe zrobiły mi taką wodę z mózgu, że gdybym ja tylko we własnym (wyliniałym) futrze chadzał i na dodatek czapki nie nosił, to by mi ten minusdwudziestostopniowyupał w 5 sekund łysy dekiel rozsadził :evil: .

A na temat tego jak ja mróz lubię, to już kiedyś przytaczałem przypowieść o Eskimosie w knajpie :wink:

Strój "na Jacksona" był m.in. na Ukrainie niedawno w modzie - jak na nich ta jesienno-zimowa zaraza spadła.

Dzień dobry, u nas -21 i zero sniegu. :-?

Rury z ciepłą wodą nam zamarzły! :o

Zimna jest, a ciepłej - ni ma! :o

I suszarką my te rury i palili w kuchni i co tam jeszcze - a wody ciepłej jak nie było, tak nie ma... :-?

Martwię się, żeby i ta druga nie tego... boję się napisać, żeby nie wywołać... :roll:

a widziałyście tego psiaka ściągniętego z kry dryfującej na Bałtyku?

ten psiak podobno spłynął na tej krze Wisła spod Grudziądza :o

http://deser.pl/deser/1,97052,7495892,Pies_dryfowal_na_krze_po_Baltyku__Uratowali_go_badacze.html

Lecę kapcie szykować dla księdza ;)

Zosiu - :lol: :lol: :lol:

A psem to chyba cała Polska od 2 dni żyje - taki jest słodki, taki kochany, a jaki bidulek na tej krze, matko kochana...

Rzadko bardzo płaczę, ale w takich chwilach to i nie wstyd się przyznać, łzy w oczach miałam.

Ponoć dzisiaj 3 różne osoby zadzwoniły, twierdząc, że to ich pies.

Mają przyjechać i będą patrzyli, czy psiak kogoś pozna i pokaże, że go kocha. :roll:

Zostawiłam Wam na blogu zupę fajną, takie zimowe szybkie danie jednogarnkowe, syte i rozgrzewające. Polecam! :D

A na tym drugim rozpoczął się cykl o opryskach biologicznych, kto zainteresowany, zapraszam. :lol: