Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja owoce morza jakoś nie, ale tatar??? Matko, Depesia, grzeszysz! A tatara z łososia jadła? Boski! Zapraszam, najpyszniejszy popełnia mój małż, z łososia od rybaków, z czerwoną cebulką i swoimi ogórami. Matko, jaka to pyyycha!

 

No ale każdy lubi coś innego i tak jest dobrze :yes:

 

Szefie, raczki, nie bałdzo, wygląda jak żywy, jak go tak po prostu zjeść? :eek:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Szefie, raczki, nie bałdzo, wygląda jak żywy, jak go tak po prostu zjeść? :eek:

... żywe to są szaro-popielate :) ... dopiero jak sobie poskaczą we wrzątku, to zaczynają się "rumienić" :) ;)

ps - łosoś w Bałtyku jest bardzo rzadko spotykany ... a od rybaków to może troć (rybka równie smaczna i nadająca się na tatar lub carpaccio) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm...

Wczoraj upiekłam pierwsze w życiu słodkie rogaliki z dżemem i śliwkami ze słoika! :eek:

Przepis był tak prosty, że miałam wieeeelką chęć sprawdzenia go.

Wyszło świetne kruche ciasto, w ustach się rozpływa. http://www.cosgan.de/images/smilie/frech/e015.gif

 

Pewnie znacie przepis, ale może komuś się przyda:

kostka margaryny

2 szklanki mąki

1/2 szklanki piwa

 

Zagnieść ciasto, wałkować, formować rogaliki z nadzieniem jakimś, piec około 15 minut w 180*C.

Tych wczorajszych już nie ma. http://www.cosgan.de/images/smilie/frech/a055.gif

 

Ewa, spróbuj, jak dziecko Ci pomoże w formowaniu rogalików, to będzie hicior!

Tylko pamietaj o podsypywaniu mąką w czasie wałkowania, żeby nie kleiło się do stolnicy i do wałka. http://www.cosgan.de/images/smilie/frech/g010.gif

 

przepis skrzętnie spisałam.

Tym bardziej że.... Ta dam!!!!! w środę będę miała piekarnik!!!!!!!!!!! Najbardziej wypasiony jaki był w sklepie internetowym.

Zrezygnowałam z dwóch półek w słupku.

Co prawda dół piekarnika będzie na wysokości moich oczu, ale co tam, tylko tam znaleźliśmy dla neigo miejsce, trudno, będę właziła na stołek.

 

 

A owoce morza cała moje rodzina uwielbia pod każdą postacią, nawet te kiepsko przyrządzone przeze mnie ;)

Ale baranich oczu (przysmak u greków) nie dałam rady zjeść, dałam plamę na kolacji u greckiej kolezanki :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no oczu baranich też bym chyba nie dała rady nie lubię jak się żarcie na mnie gapi:lol2:

... można im źrenicę zamalować sosem :) ;)

edit

... chciałem opisać doznania wizualno organoleptyczne, ale ... chyba by mnie DpS-ia stąd na dobre pogoniła http://www.chefpaul.net/smiles/scare2.gif http://www.chefpaul.net/smiles/wacko2.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oooo, jak smacznie u mnie, a ja nie mogę się połączyć przez tego ,ojego neta komórkowego!

Z robalami morskimi to tak już mam, z ta resztą nielubianych też - ci, którzy obok mnie siadują na imprezach, nie narzekają! ;)

Chefie, te paskustwa różne to nie dla mnie, ale pstrąg świeżo uwędzony - mniam! Nawet ości mnie wtedy nie odstraszają! :D

I to żarcie dla Tereni na blogu, o matko... Takusieńkie, jak lubię...

Straszliwie głodna się zrobiłam.

Mówisz, Ambercia, że jak mięcho, to najlepiej drób i wołowinka, nie?

Fakt, wołowinka pyszności jest... Drób też niczego sobie, niczego... :lol2:

 

I ślimaki są pyszne! :p

We Francyi nam kiedyś podali, obsmażone w panierce, jak frytki wyglądały - przepyszne były! :cool:

I żabie udka dobre bardzo są, zwłaszcza obsmazone w sezamie.

 

Dobra, idę pić kawusię, zagryzając babcinym orzechowcem. :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeże już są pod ochroną gatunkową. Zrób sobie transparent i się zasłaniaj. A jakby co, to tutaj możesz się poskarżyć: http://naszejeze.org/

 

Piszcie częściej o takim jedzonku! No proszę! O robaczkach morskich, o rakach i krabach, które na żywca muszą we wrzątku poskakać, o padlinie wszelakiej - dobrze mi to na linię robi!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeże już są pod ochroną gatunkową. Zrób sobie transparent i się zasłaniaj. A jakby co, to tutaj możesz się poskarżyć: http://naszejeze.org/

 

Piszcie częściej o takim jedzonku! No proszę! O robaczkach morskich, o rakach i krabach, które na żywca muszą we wrzątku poskakać, o padlinie wszelakiej - dobrze mi to na linię robi!

 

Jaaaacie ... poskarżyć jak poskarżyć ale co ja siem o sobie dowiaduje :

 

Jeże w Polsce objęte są ochroną ścisłą i wymagają ochrony czynnej (podstawa prawna: Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną. Dz.U. Nr 220, poz. 2237. 2004 r.)

 

 

Wiedziałaś ...? Bo ja nie ... (ups)

Poproszę mię chronić czynnie - myziać i głaskać znaczy ... ( tak se to rozumiem :lol2: )

 

...tylko nie ściskać (ścisłać ? ) za mocno ...jednak :D

 

 

 

A z tym "jedzonkiem" ...to przez chwilę pomyślałam, że ci specjalista będzie potrzebny ...

Nie ten od głowy ... ten od jedzenia :rotfl:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...