Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobre zakupy nie są złe a najlepsze są takie nieplanowe8)

Amberciu miłego shoppingu:)

A w kwestii grzybów- u nas coś tam niby jest ale to taka malizna, że mam wrażenie jakbyśmy siłą te grzyby Matce Naturze wyrywali;)

A znacie sposób na nierozwinięte kanie?

Otóż rzeczone wkłada się na noc do garnka lub słoika z wodą i zostawia w ciemnym pomieszczeniu do następnego dnia. Rozwijają się pięknie że tylko je na patelnię wrzucać. Mniaaaam:)

ja wlasniedostalam przesylke z botkami zimowymi :) jedne sobie zostawiam a drugie odsylam bo niewygodne. buciki oczywiscie na wysokim obcasie :D lubie robic takie zakupy gdzie nie muze po sklepach latac a kurier do domu przytarga :wiggle: jak do tej pory "butowe" zakupy w 3 roznych sklepach byly owocne i nie zalowalam.

TAR, jedyne rzeczy ktorych nie kupuje via internet to wlasnie buty :rolleyes: No musze poczuc je na stopach, jak leza, jak sie ukladaja, czy obcas jest dobrze wyprofilowany, czy podeszwa wygodna itp.itd. Nawet sportowe buty czy balerinki kupuje po wczesniejszych pomiarach ;) Jedynie kalosze sprowadzalam bez miezenia z UK, bo u nas byly w bardzo nierozsadnej cenie :sick:

Markoto, ja tez nie mam prawie nic ;) , ale mysle ze cos w przyzwoitych cenach sie kupi :rolleyes: Jestem dobrej mysli, ale jednak poczekam z zakupami na pogorszenie pogody! Szkoda mi tych ostatnich slonecznych dni na sklepowe wloczegi.

Oooo, a ja myślałam, że tylko my tutaj na wsi mamy takie zwyczaje, że jak pada, to my dopiero do miasta na zakupy jedziemy!

Grzybów i u nas coraz mniej, choć jeszcze są.

Kto wie, może kole 15-tego się znowu troszkę pokażą, to nów będzie.

Pochłodniało dzisiaj trochę, spochmurniało niebo.

Wykopaliśmy już trzecią grządkę z marchwią (aż dziw, jaka ładna się udała przy tej suszy, którą mieliśmy na przełomie lata i jesieni!).

Jeszcze reszta marchwi, pietruszka, buraki, pasternak, kapusta...

Sporo pracy.

No i zaczęłam pakować czerwoną kapustę do słoików na zimę. :D

Oooo, a ja myślałam, że tylko my tutaj na wsi mamy takie zwyczaje, że jak pada, to my dopiero do miasta na zakupy jedziemy!

no wiesz, ale jest cala masa takich co im zadna pogoda w zakupach nie przeszkadza! A weekendowe zwiedzanie galerii to juz MUS :p Ja poczekam na deszcz, ale nie za dlugo. Im blizej 1 listopada, tym wiecej bedzie tloku i kolejek do przymierzalni czy kas :sick: Bardzo tego nie lubie!

Jak bedziesz gotowa wyslac mi, to co sama wiesz, to daj znac :wiggle:

Amberciu, cały czas pamiętam, tylko czekam, żeby się nazbierało więcej, to więcej będę mogła wysłać, a tak to mniej niż chciałaś. :rolleyes:

Tarciu - cieszę się, że dotarło bezpiecznie, mam nadzieję, że liliowce będą dobrze rosły i pięknie kwitły. :D

Za Kopciuszka teraz robię!

W stodole tona orkiszu prawie i trzeba kilkanaście worków co najmniej przesiać przez sita, żeby z nasion chwastów oczyścić, do siewu przyszłorocznego przygotować.

Straszliwie żmudne zajęcie, ale fajnie mi się to robi.

Spokojnie, powoli, nie spiesząc się, mam czas pomyśleć sobie i pomilczeć.

I tak myśląc już siódmy worek przesiewam. :lol2:

dlatego ja lubię prasować. albo iść z psem na spacer. szczególnie jak mam jakiś problem zawodowy. Prasuję i myslę i myślę, na parapecie mam dyktafon i sobie mówię a potem tylko odtwarzam i wszystko się układa :)

Matko, to dlatego pieczywo orkiszowe takie drogie jest bo tyle z nim zachodu...i jeszcze ręcznie się przesiewa...

Na mojej wsi też wiekszość robią ręcznie. Ostatnio sąsiad ręcznie zboże siał :o dawno nie widziałam, aby ktoś z taką radością po polu chodził;)

Fakt, że z orkiszem jest więcej zachodu, np. nie da się go wymłócić kombajnem, musi być specjalna łuszczarka, bo osłonki ziarna, plewy znaczy się, są w orkiszu bardzo mocno do ziarna przytwierdzone i nie dają się kombajnowi złuszczyć.

Musimy z Sołtysem wykombinować, jakby tu je domową metodą...

Powiało nam wczoraj solidnie, ale na szczęście nie ma chyba większych uszkodzeń i zniszczeń.

Jak u Was?