Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

mam nadzieję ,że nie zawiedzie moich oczekiwań ....dowiedziałam się , że pracowała w W-wie w salonie Jean Louis Davida , :jawdrop:

mam nadzieje, ze bedziesz miala szczescie :-) To ze ktos pracuje lub pracowal w JLD o niczym nie swiadczy. Podobnie jak w Provost. Oba salony funkcjonuja (jak wiele innych) na zasadach franchising'u i mimo, ze fryzjerzy przechodza tam wewnetrzne szkolenia (sic!), to jednak sa przypadkowi i pracuja na wlasnym rozrachunku.

A teraz inny temat ;) Trawnik ;) Jakos tak maty na trawniku wrocily dzisiaj niczym bumerang. Firma ogrodnicza, ktora je zalozyla powiedziala, ze nadmiar korzeni roslin ktory pojawia sie nad poziomem ziemi, wynika z doskonalych warunkow jakie zapewaniaja maty i dlatego tez rosliny tak bujnie sie ukorzeniaja :eek: Przyznaje kreatywnosc tlumaczenia nawet mnie zadziwila :eek: Znaczy sie jesli rosliny maja super warunki, to zaczynaja korzeniami wystawac ponad poziomem ziemi, a jak maja warunki slabe lub kiepskie to korzenie pozostaja w ziemi :eek:

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A teraz inny temat ;) Trawnik ;) Jakos tak maty na trawniku wrocily dzisiaj niczym bumerang. Firma ogrodnicza, ktora je zalozyla powiedziala, ze nadmiar korzeni roslin ktory pojawia sie nad poziomem ziemi, wynika z doskonalych warunkow jakie zapewaniaja maty i dlatego tez rosliny tak bujnie sie ukorzeniaja :eek: Przyznaje kreatywnosc tlumaczenia nawet mnie zadziwila :eek: Znaczy sie jesli rosliny maja super warunki, to zaczynaja korzeniami wystawac ponad poziomem ziemi, a jak maja warunki slabe lub kiepskie to korzenie pozostaja w ziemi :eek:

chyba jestem juz zmeczona bo nie zrozumialam nic a nic, a po cholere oni w ogole te maty zakladaja? po to by rosliny sie ukorzenialy czy zeby chwastow nie bylo? na kij trawie wloknina, chyba po to by nie rosla.

TAR, oni te maty przeciwko chwastom zakladaja. Ale ja im wyslalam rozne zdjecia z neta jak takie maty wplywaja na rosliny, ktore niby chronimy przed chwastami. Zdjecia pokazywaly glownie sterczace korzenie nad poziomem ziemi, albo wrecz korzenie gnijace. I wlasnie te sterczace korzenie nad ziemia firma ogrodnicza uznala za doskonaly przyklad cudownych wlasciwosci maty. :eek:

no ja widziałam już jak świeżo posianą trawę przykrywali nie wiem bo z większe odległości patrzyłam albo folią albo białą włókniną po to żeby nasionek ciepło miały, wiat i ulewy nie przemieszczały i ptaszki żeby nie wyjadły i po jakichś 2-3 tygodniach pokrycie się znikło i pokazał się ładny równiutki młody trawnik:)

Wloknina jest na obszarach roslin, a nie trawy. Tak czy siak ja sie pytam po co?

po to by sobie roboty oszczedzili z chwastami, wola wydac na wloknine niz odchwaszac ;) a te bajeczki o korzonkach to tez po to, bo a nuz sie nikt nie zna ;) dla mnie to i tak jest fuj. wlokniny nie uznaje.

TARCIA, alez oni nam dopiero co na calej powierzchni trawnikow herbicyd wylali :eek: To wewnetrzne duze patio. Z placykiem zabaw dla dzieci, sciezkami miedzy klatkami, fontanna, wejsciami do wszystkich klatek, kliniki stomatologicznej i sklepiku. Wszystkie chwasty wykosili chemia, a teraz na polowie polozyli maty i zasadzili tam rozne rosliny, a na polowie zakladaja trawnik ....

Ustawa o ochronie roslin mowi, ze herbicydu nie wolno stsosowac w odleglosci mniejszej niz 20 metrow od budynkow mieszkalnych. A nam wylali ten syf bezposrednio pod oknami :eek: Na dodatek ukladaja gdzie sie da bardzo grube maty i wsadzaja w nie jakies rosliny przekonuja nasz glupi zarzad wspolnoty, ze to najlepszy i najbardziej ekonomiczny sposob utrzymania zieleni ...

Tak jeszcze mysle, jaki jest sens siania nowej trawy pod koniec pazdziernika?

Ambercia, to jak z tym Misiem z "Misia"- nikt nie wie po co ten miś jest ale on musi być, rozumiesz? ;)

Firma posieje-firma zarobi, ale 2 razy nawet bo przecież na wiosnę tez trzeba będzie posiać.

Moze warto aby ktoś z mieszkańców zwrócił zarządowi uwagę na bezmyślnie wydawane pieniądze mieszkańców?

TARCIA, alez oni nam dopiero co na calej powierzchni trawnikow herbicyd wylali :eek: To wewnetrzne duze patio. Z placykiem zabaw dla dzieci, sciezkami miedzy klatkami, fontanna, wejsciami do wszystkich klatek, kliniki stomatologicznej i sklepiku. Wszystkie chwasty wykosili chemia, a teraz na polowie polozyli maty i zasadzili tam rozne rosliny, a na polowie zakladaja trawnik ....

Ustawa o ochronie roslin mowi, ze herbicydu nie wolno stsosowac w odleglosci mniejszej niz 20 metrow od budynkow mieszkalnych. A nam wylali ten syf bezposrednio pod oknami :eek: Na dodatek ukladaja gdzie sie da bardzo grube maty i wsadzaja w nie jakies rosliny przekonuja nasz glupi zarzad wspolnoty, ze to najlepszy i najbardziej ekonomiczny sposob utrzymania zieleni ...

Tak jeszcze mysle, jaki jest sens siania nowej trawy pod koniec pazdziernika?

wiem kochana wiem, po prostu debilnie i tyle na wszystkich frontach, slow brak. i chocby skaly... nie dojdziesz co chca osiagnac. a w zarzadzie kto siedzi, moze czas na wymiane?

i dlatego mieszkanie we wlasnym domu jest tysiac razy lepsze niz mieszkania, wspolnoty i takie tam inne wynalazki. sily tracisz a i tak sobie a muzom, a choroba wrzodowa murowana i do tego nerwica.

Moze warto aby ktoś z mieszkańców zwrócił zarządowi uwagę na bezmyślnie wydawane pieniądze mieszkańców?

Wiola, alez ja zwracam, ale oni (znaczy sie zarzad) zaslania sie ze ta firma taka profi i w ogole i ma sukcesy w rekultywacji i konserwacji zieleni, wiec wiedza co robia :eek: NIby wiedzieli jak nam pod oknami wylewali Roundup (mimo, ze zgodnie z prawem tak nie wolno) i teraz tez wiedza, jak gruba (doprawdy grubasna) mata przykryli polowe zielonego obszaru, aby tam jakies krzaczory i rosliny posadzic. Wczoraj calosc mat przysypali kora.

Pozostaje mi czekac wiosny i zerkac co sie tam wykluje :bash:

Tarcia, wiesz ze ogrodnik ze mnie zaden i wlasny ogrodek zasadza sie u mnie w hodowli kielek i pieciu doniczkach z ziolami ;) Nie mniej jak sie widzi takie razace glupoty to trzeba na nie zwrocic uwage :bash:

Mysle, ze przed Gospodarzami cudny weekend! Alez beda zdjecia :wiggle:

Mysle, ze przed Gospodarzami cudny weekend! Alez beda zdjecia :wiggle:

Już im zazdroszczę tych widoków.

U nas jest przepięknie, złota polska jesień zaszalała kolorami w tym roku ale w górach to musi być bajkowo:)

Depsiu, wypoczywaj przede wszystkim ale wiesz że Cię z tych zdjęć rozliczymy;)

Tarcia, przesyłka dotarła czy muszę im jesień średniowiecza na tej poczcie zrobić ?;)