Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Twój gara? jest w bryle budynku

Czy Twój garaż jest w bryle budynku  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twój garaż jest w bryle budynku

• Tak
    • Nie
    • Pytanie nieaktualne, nie mam samochodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Doki, odśnieżanie dla przyjemności, a odśnieżanie z konieczności to dwie rózne rzeczy. Farelka ok ale... zużywa prąd i trzeba wyjść do garażu z 15 min. wcześniej. Ktos może napisać, że można sobie zrobić garaż ogrzewany. Można ale to nie rozsądne bo obrzewamy budynek wolnostojący i trzeba jakoś doprowadzić ogrzewanie do garażu co powoduje kolejne straty ciepła. Ale nie zamierzam nikogo namawiać jaki chce mieć garaż. Mnie się podoba mieć garaż w bryle domu, a o gustach się nie dyskutuje :)

Oczywiscie, guzty zostawmy na boku. Mnie, jak napisalem, nie podoba sie psucie budynku mieszkalnego garazem. Wcale nie trzeba wychodzic. Po prostu wozisz farelke w aucie, wysiadajac wlaczasz przedluzacz, a rano tylko drugi koniec przedluzacza w domu wtykasz do gniazdka i po klopocie. Ilez tez taka farelka zuzyle pradu? 0.5 kWh przez kwadrans....

Tu, gdzie obecnie mieszkam mam garaż wolnostojący, ale zawsze chciałem mieć garaż w bryle budynku- i właśnie tak będę miał w nowym domu.

Garaż wolnostojący najbardziej mnie wkurzał wtedy, gdy wewnątrz było zimno od zmrożonych murów, a na zewnątrz właśnie postępowało duże ocieplenie pogody. Gdy wyjeżdżałem samochodem, to momentalnie miałem zaparowane całe szyby...

U nas garaż w bryle, a rezerwowo jeszcze jeden wolnostojący :D. A to dlatego, że zawsze chciałam mieć letnią kuchnię - może trochę przestarzałe ale u moich rodziców jest i się sprawdza - no i wyszedł taki budynek garażowo-gospodarczy. na ankiecie zaznaczyłam "w bryle".

Pozdr. B.

Mam garaż poza budynkiem. Myślę, że obecnie garaż nie jest w ogóle potrzebny. No chyba tylko na przechowywanie kół z oponami zimowymi lub rowerów, ale do tego wystarczy altanka lub szopka. Obecnie produkowane samochody posiadają już lakiery i blacharkę bardzo dobrej jakości i mogą spokojnie stać "pod chmurką".

Już minęły te czasy kiedy to był garaż z kanałem a w kanale wiecznie umorusany "szczęśliwy" posiadacz syrenki, fiata lub innego pojazdu.

Garaż mam już od wielu lat stary i u mnie pytanie brzmiało burzyć go czy nie burzyć, a nie jak u większości budować czy nie budować garaż. Obecnie najprawdopodobniej w ogóle bym garażu nie budował, no może ewentualnie wiatę.

Pozdrawiam

Inwestor masz ciekawe podejście ale to fakt po co garaż jak wystarczy wiata. Pod chmurką bym nie trzymał bo zimą trzeba, poza odśnieżaniem dojazdu, odśnieżyć samochód i oskrobać szyby. Ja chcę garaż bo lubię czasami coś pogrzebać przy samochodzie.

A my mamy wiatę garażową na dwa samochody. Trochę nam było szkoda pieniędzy na garaż, w domu i tak dużo potrzeb. Taki dach nad samochodem i tak w miarę skutecznie chroni przed odskrobywaniem samochodu (sprawdzone). Tyle, że na rowery i kosiarkę musimy znaleźć miejsce w części gospodarczej domu - nie ma garażu. Wiata kawałkiem przylega do domu, to chyba w bryle?

Jeśli będzie, to na pewno nie w bryle. Najwyżej doczepiony, a może z jakimś łącznikiem. Poza tym teraz samochód stoi pod chmurką i też żyjemy. Dobra klimatyzacja, podgrzewane szyby i lusterka i nie ma problemu z odmrażaniem. Gorzej jest z jazdą po zapyziałych stołecznych ulicach.

W bryle, od strony północnej, z wejściem przez kotłownię do domu.

Wydje mi się, że pośrednictwo kotłowni może być korzystne na wypadek, gdyby faktycznie przenikał zapach benzyny.

Była to jedna z niewielu decyzji, co do której nigdy nie różniliśmy się zdaniami z mężem.

Mam wielki respekt przed nocnymi wędrówkami w okolicach drzwi wejściowych z kluczami w ręku.

• 3 weeks później...

Zdecydowanym faworytem ankiety jest garaż wkomponowany w bryłę budynku.

Niestety nie jest możliwym uzupełnienie ankiety o kolejne pytania a jednoczesnie nie chcę tworzyć nowej ankiety. Niemniej można sie wypowiedzieć -

Czy umieszczając garaż w bryle budynku kierowałem (am) się:

- wygodą takiego rozwiązania

- możliwością odliczenia kosztów tak budowanego garazu w dużej uldze budowlanej

- ograniczeniami wynikłymi z powierzchni działki

- tak samo jakoś wyszło,wydawało mi się to naturalne

:D A ja mam garaż w bryle i "dolepiony" tzn 2 garaże.

Po wysłuchaniu głosów moich znajomych doszedłem do wniosku że garaż w budynku to rzecz wygodna. Drugi "dolepiony" garaż to wynik poszukiwania najlepszego miejsca na warsztacik, kosiarki itp. ma dł. 11 metrów i szerokość 4m. Ponieważ jest od strony północnej (i sąsiada) nie psuje elewacji (aż tak bardzo).

Ktoś kto pisze że garaz w bryle jest dla ubogich ma ubogą wyobraźnię i musi być sprawny fizycznie :p . Przekopywanie śniegu z garażu do domu i do bramy z pewnością nie jest lekką pracą. Ja tak ustawiłem dom że z obu garaży mam do bramy max 8m. Zaoszczędziłem przestrzeń, czas i pieniądze

PaPa :D