rrmi 12.03.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Poradzcie mi co zrobic z reklamacja pily.Kupilismy pile i po godzinie od zakupu sie zepsula.W sklepie kazali czekac na rozpatrzenie reklamacji.Powiedzieli nam przedwczoraj , ze pila jest naprawiona , a koszty my musimy poniesc .Jest to 60 zlotych.Uszkodzenie bylo ponoc mechaniczne.W przypadku kiedy nie zaplacimy za naprawde to mamy poniesc koszt ogladzin i transportu do producenta czy hurtowni.Nie mam nic przeciwko naprawie , nawet zaplaceniu za to , ale mysle , ze jesli to sie zepsulo po godzinie doslownie to chyba cos tu jest nie tak.Jak to zalatwic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 12.03.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Trochę mało informacji, co i dlaczego zostało uszkodzone. Porozmawiaj z prawnikiem z Urzedu Ochrony Konsumenta na Placu Powstańców Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.03.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 W ustawie konsumenckiej brak jest takich przepisów, a więc gwarancja konsumencka może się nie przedłużać o okresy naprawy i może nie biec na nowo w razie wymiany rzeczy. Co najważniejsze - bardzo rzadko daje możliwość odstąpienia od umowy, czyli możliwość zwrotu towaru za zwrotem ceny, a takie uprawnienie – w pewnych, określonych przepisami, sytuacjach - daje nam ustawa. Z tego płynie wniosek, że czasami skorzystanie z uprawnień, jakie daje nam ustawa i zgłoszenie reklamacji do sprzedawcy jest bardziej korzystne niż reklamowanie na podstawie gwarancji. Zanikła funkcja, jaką zawsze pełniła gwarancja, tj. rozszerzenia ochrony, dodatkowej i bardziej korzystnej niż zagwarantowana przez samo prawo. Pamiętajmy, że składając reklamację możemy ją złożyć na podstawie gwarancji, ale również skorzystać z uprawnień wynikających z „ustawy konsumenckiej” i złożyć ją sprzedawcy – wybór należy do konsumenta i sprzedawca nie może wysyłać go do gwaranta. Jeżeli jednak już dokonaliśmy wyboru, to dana reklamacja będzie przebiegała już do końca tylko według reguł, które wybraliśmy. Jeśli składamy reklamację na podstawie gwarancji, to nie możemy w zakresie tej reklamacji korzystać z uprawnień przewidzianych w ustawie i zgłaszać roszczeń wobec sprzedawcy. Możemy więc znaleźć się w sytuacji, gdy - korzystając z uprawnień danych nam przez ustawę - już dawno byśmy mogli odstąpić od umowy i żądać zwrotu pieniędzy, ale niestety gwarancja nie daje takiego prawa, a wybraliśmy ten tryb dochodzenia roszczeń. W związku z tym musimy dotrwać do końca procesu reklamacyjnego i dopiero potem ewentualnie zgłaszać kolejne reklamacje, już na podstawie ustawy. Przed złożeniem reklamacji i wyborem drogi dochodzenia roszczeń najpierw przeczytajmy dokładnie dokument gwarancyjny i sprawdźmy, jakie mamy uprawnienia i porównajmy je z uprawnieniami przewidzianymi w ustawie o sprzedaży konsumenckiej. Jeżeli gwarancja jest mniej korzystna, odłóżmy ją do szuflady i składajmy reklamację do sprzedawcy. Jeżeli jednak już dokonaliśmy wyboru, to dana reklamacja będzie przebiegała już do końca tylko według reguł, które wybraliśmy. Mądry Polak po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 12.03.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 http://www.federacja-konsumentow.org.pl/ - pomagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2007 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Dziekuje bardzo.Sprawa zakonczona .Oddali nam kase i kupilismy inna pile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 12.03.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Dziś na oddziale posypią się głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2007 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Uwazaj Kulka bo jestes podpadnieta Juz Ty Wiesz szczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 12.03.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 no dobra, to ja pójdę i posprzątam Ps. to w kwestii tych szczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 12.03.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 no dobra, to ja pójdę i posprzątam Ps. to w kwestii tych szczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2007 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ty sie Dode tak nie smiej . Bo jesli Kulka tak chetnie idzie szczymy sprzatac to co ma naprawde na sumieniu? Pomysl tylko Na szczescie jest pila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 12.03.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ty sie Dode tak nie smiej . Bo jesli Kulka tak chetnie idzie szczymy sprzatac to co ma naprawde na sumieniu? Pomysl tylko Na szczescie jest pila ano, piła nieżywa, ale zawsze sprawiedliwa ps.zaraz tam na sumieniu, pampers mnie przecieka, ostatni wybrakowany mi się dostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 12.03.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2007 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 a co ona piła? znaczy co pila pila czy Kulka co pila? Co pila pila to ja wiem , ale co pila Kulka to sie domyslam , do tego sie nie podzielila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 12.03.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 a co ona piła? znaczy co pila pila czy Kulka co pila? Co pila pila to ja wiem , ale co pila Kulka to sie domyslam , do tego sie nie podzielila a bo za bardzo to nie było co dzielić zaledwie liter fioletu dla mnie to tylko na jedną nóżkę było nawet żwirku nie mielim, stąd ten przeciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 12.03.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2007 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 nie mielim mowilam zeby nie mielic i jesc z kawalka Kolo piaseczku to Selim sie krecil Nie wiem po co elutek a Ty tez popijasz?Nadajesz sie do szpitala jak widze , przyjdz , zrobimy ogledziny ps.A taki mial byc powazny wewatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 12.03.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 łatwo mówić..... wyjątkowo twardy i żylasty się trafił mus było zmielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 12.03.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ty sie Dode tak nie smiej . Bo jesli Kulka tak chetnie idzie szczymy sprzatac to co ma naprawde na sumieniu? Pomysl tylko Na szczescie jest pila ja myslę, że Kulka litościwa jest ( zawsze mogę się mylić ), tu chce sprzątać, tam taczkę pchać abo i swój cel ma, bo się podobno odchudza a jak wiadomo ruch wskazany jest, a żadna praca nie hańbi. A jak ma co naprawdę na sumieniu to i piłą do porządku doprowadzić mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 12.03.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2007 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 łatwo mówić..... wyjątkowo twardy i żylasty się trafił mus było zmielić no nie moge Jak sie Tobie zylasty fiolet mogl trafic? chyba , ze w imie powiedzenia , ze biednemu to wiatr w oczy .... i broda rosnie Dode Ty dobrze kombinujesz Moze tez chcesz kroplowke , takie mam przeczucie , tak miewam przeczucia , pomimo utraty czucia W nodze tylko ps .ten fiolecik to Zosia mogla podmienic ze stejkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts